zamknij

Pizza chorizo

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczna pizza od restauracji Aioli
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: AioliPizza chorizo

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 600 ml wody
  • 4 g drożdży
  • 20 g cukru
  • 20 ml mleka
  • 50 ml oliwy
  • odrobina soli
  • 1 l pomidorowej passaty
  • 3 gałązki bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 400 g sera mozarella
  • 1 kiełbasa hiszpańska Chorizo
  • 1 zielona papryka
  • 2 czerwone cebule
0
7

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozrób w mleku z dodatkiem cukru i wstaw miseczkę z drożdżami do drugiej miseczki z ciepłą wodą. Zostaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wlej wodę, drożdże, oliwę i sól. Mieszając powoli wsypuj całą mąkę. Wyrób ciasto 10 min i odstaw na 30 min.
  • Rozdziel masę na 250g kulki. Przełóż na blachę, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na 24h. Wtedy ciasto będzie miękkie, pulchne i zarazem chrupiące.
  • Sos pomidorowy i dodatki:
  • Passatę wymieszaj z oliwą, posiekanymi liśćmi bazylii oraz solą i pieprzem.
  • Chorizo pokrój w plastry, paprykę umyj i pokrój w "juliene" (długie, cienkie i równe słupki), cebulę pokrój w tzw. pióro.
  • Ciasto do pizzy wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej 20 min, po czym rozwałkuj na kształt jaja. Posmaruj sosem, posyp mozzarellą, ułóż kiełbasę chorizo, paprykę i cebulę.
  • Do pieczenia najlepiej mieć kamień do pizzy, który odpowiednio rozgrzany do 260 -300 stopni pomaga ciastu dopiec się od spodu. Jeśli nie masz kamienia, placek przełóż na blachę delikatnie oprószoną mąką i wstaw do piekarnika. Wtedy należy pamiętać, aby ciasto nie było zbyt grube oraz aby nie układać zbyt wielu dodatków, by środek nie pozostał surowy.
  • Pizzę piecz w 200 stopniach ok. 12 min do zarumienienia rantów. Jeśli pieczesz na kamieniu do pizzy piecz w 260 stopniach 6 min.

Autor: AÏOLI

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

widzę tam 1 kg mąki na 600ml wody i 100ml oliwa to zupa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      chyba Tadkowi sie sufit na glowe zwalił,20g cukru??

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          od kiedy mleko do ciasta na pizze, (wymysł polaków)
          się nie daje

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Puszyste ego Przepis 14

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              tvnpix