zamknij

Pizza Kingi Paruzel

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Włoska specjalność
Ugotowałem to!11
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Pizza Kingi Paruzel
Autor: Kinga Paruzel film zrealizowała firma Fotografiaifilm.plPizza Kingi Paruzel

Składniki

  •  ciasto:
  • 1 szklanka  ciepłej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka soli
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych
  • 2 łyżki  oleju roślinnego (do ciasta)
  •  sos:
  • 5 - 6 świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  •  sól i pieprz do smaku
  •  czosnek
  •  olej
  •  pozostałe składniki:
  •  szynka Serrano
  •  kiełbasa chorizo
  •  pomidorki koktajlowe
  •  Mozzarella di Bufala
  •  mozzarella potarta
  •  parmezan
0
22

Sposób przygotowania:

Z przepisu wychodzą 3 pizze o średnicy 20 cm.

  • Przygotowanie ciasta:
  • Włóż drożdże (świeże lub w proszku), cukier, sól i mleko do miski. Dodaj wodę i dobrze wymieszać. Odstaw na dwie minuty.
  • Dodaj olej i ponownie zamieszaj.
  • Dodaj mąkę  i wyrabiaj,  aż wszystko dobrze się połączy ok 10 min.
  • Podziel ciasto na trzy kulki. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta i umieścić na blaszce wysmarowanej masłem lub oliwą.
  • Zewnętrzną krawędź ciasta pokryj olejem. Umieść w ciepłym miejscu i pozostaw do wyrośnięcia na 1 do 1 1/2 godziny.
  • Przygotowanie sosu:
  • Na rozgrzana patelnie wylej olej. Kiedy się rozgrzeje wrzuć pokrojone w kostkę pomidory. Dodaj czosnek.
  • Całość duś tak długo aż powstanie gęsty sos.
  • Pomidory przecedź przez sito tak aby pozostały na nim skórki pomidorów i pestki.
  • Do przetartych pomidorów dodaj świeże zioła i dopraw sola i pieprzem.
  • Przygotowanie pizzy:
  • Sos rozłóż na wyrośniętym cieście i rozsmaruj dookoła krążka.
  • Dodaj dodatki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 C z funkcja grzania góra-dół (termoobieg 200 C) około 20 min. lub do momentu kiedy brzegi ciasta będą złote.

Autor: Kinga Paruzel - kingaparuzel.pl
Przepis wideo zrealizowała firma Fotografiaifilm.pl

Pizza Kingi Paruzel
Autor: kingaparuzel.pl Pizza Kingi Paruzel

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Robiłam tę pizzę 3 razy. Ciasto za pierwszym razem wyszło idealne, miekkie, łatwo się wyrabiało. Kolejnym razem ciasto twarde, tak jak ktoś tu napisał, jakby mąki było za dużo. Ciasto twarde, nie dało się zagnieść całej mąki. Produkty były ciepłe i proporce jak wyżej :( o co chodzi? Co zrobiłam nie tak???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      robiłam dzisiaj pyszna miekka polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          robiłam dzisiaj nie wyszła mi może dlatego że za duża ilość mąki cięzko się wałkuje

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              sima artur jeśli to czytasz

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  siema nie robiłem tego ale na pewno niedobre z gumami z pod ławki

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Robiłam wczoraj przepyszna :) Polecam przepis ;)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Wypróbowałam przepis Pani Kingi:) bałam się że nie wyjdzie... ciasto urosło ogromne! Zamiast 3 porcji zrobiłam dwie ,ciasto wyrosło ,piękne i pulchne! Mega przepis ,dziękuje i naprawdę polecam:)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                              Corpus delicti końca lata

                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                              Przepis 22

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                              Podany na delikatnym puree

                              Gulasz z kopytkami Przepis 197

                              Gulasz z kopytkami

                              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                              Champion cyklistów Przepis 16

                              Champion cyklistów

                              Niebanalna szarlotka

                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                              Chleb z płatkami owsianymi

                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                              Efektowne i proste danie

                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                              Bifeki faszerowane serem feta

                              Kotlety po grecku

                              tvnpix