zamknij

Pizza Margherita

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Klasyczna pizza
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pizza Margherita
Autor: StockFood/AgencjaFree Pizza Margherita

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
  •  mąka
  •  na wierzch:
  • 4 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  •  oliwa z oliwek
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 garście posiekanej bazylii
  • 2- 3 kulki mozzarelli
  •  Listki bazylii do dekoracji
0
10

 

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść w 150ml letniej wody.
  • Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier, rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek.
  • Zmiksuj lub wyrób na elastyczną masę, w razie potrzeby dodaj więcej mąki aby ciasto nie przyklejało się.
  • Odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy ciągle mieszając. Dodaj ocet, wymieszaj i dodaj pomidory i oregano.
  • Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj bazylię, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 240C.
  • Mozzarelle pokrój w plastry.
  • Ciasto wyłóż na oprószoną mąką powierzchnie i wyrabiaj przez chwilę, podziel na pół i rozwałkuj dwa cienkie koła i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na powierzchni rozprowadź sos pomidorowy zostawiając około 1 cm marginesu.
  • Na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli.
  • Powierzchnię skrop oliwą z oliwek.
  • Pizza piecz w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut. Podawaj ozdobione bazylią.

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix