zamknij

Pizza Margherita

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Klasyczna pizza
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pizza Margherita
Autor: StockFood/AgencjaFree Pizza Margherita

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
  •  mąka
  •  na wierzch:
  • 4 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  •  oliwa z oliwek
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 garście posiekanej bazylii
  • 2- 3 kulki mozzarelli
  •  Listki bazylii do dekoracji
0
10

 

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść w 150ml letniej wody.
  • Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier, rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek.
  • Zmiksuj lub wyrób na elastyczną masę, w razie potrzeby dodaj więcej mąki aby ciasto nie przyklejało się.
  • Odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy ciągle mieszając. Dodaj ocet, wymieszaj i dodaj pomidory i oregano.
  • Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj bazylię, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 240C.
  • Mozzarelle pokrój w plastry.
  • Ciasto wyłóż na oprószoną mąką powierzchnie i wyrabiaj przez chwilę, podziel na pół i rozwałkuj dwa cienkie koła i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na powierzchni rozprowadź sos pomidorowy zostawiając około 1 cm marginesu.
  • Na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli.
  • Powierzchnię skrop oliwą z oliwek.
  • Pizza piecz w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut. Podawaj ozdobione bazylią.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pizzy sie nierozwałkowuje bo jest zbita i zakalcowa.... rozpiera sie rekami w charakterystyczny sposob, patrz dowolny film YT

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      do margherity nie dodaje się pomidorów

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          to jak sie robi prawdziwa?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              prawdziwa margherita składa się z 3 składników pomidorów bazyli i mozzarelli

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Bruschetta z fasolą
                  Przepis 12

                  Bruschetta z fasolą

                  Specjalność Włochów na przystawkę

                  Champion cyklistów Przepis 16

                  Champion cyklistów

                  Niebanalna szarlotka

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  tvnpix