zamknij

Pizza Margherita

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Klasyczna pizza
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pizza Margherita
Autor: StockFood/AgencjaFree Pizza Margherita

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
  •  mąka
  •  na wierzch:
  • 4 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  •  oliwa z oliwek
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 garście posiekanej bazylii
  • 2- 3 kulki mozzarelli
  •  Listki bazylii do dekoracji
0
10

 

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuść w 150ml letniej wody.
  • Do miski wrzuć mąkę, sól, cukier, rozpuszczone drożdże i oliwę z oliwek.
  • Zmiksuj lub wyrób na elastyczną masę, w razie potrzeby dodaj więcej mąki aby ciasto nie przyklejało się.
  • Odstaw na 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  • Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy ciągle mieszając. Dodaj ocet, wymieszaj i dodaj pomidory i oregano.
  • Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj bazylię, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 240C.
  • Mozzarelle pokrój w plastry.
  • Ciasto wyłóż na oprószoną mąką powierzchnie i wyrabiaj przez chwilę, podziel na pół i rozwałkuj dwa cienkie koła i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na powierzchni rozprowadź sos pomidorowy zostawiając około 1 cm marginesu.
  • Na wierzchu rozłóż plastry mozzarelli.
  • Powierzchnię skrop oliwą z oliwek.
  • Pizza piecz w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut. Podawaj ozdobione bazylią.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pizzy sie nierozwałkowuje bo jest zbita i zakalcowa.... rozpiera sie rekami w charakterystyczny sposob, patrz dowolny film YT

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      do margherity nie dodaje się pomidorów

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          to jak sie robi prawdziwa?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              prawdziwa margherita składa się z 3 składników pomidorów bazyli i mozzarelli

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                  Pomidorki z karmelem i lodami

                  Deserowa wersja pomidora

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                  Krem z brokułów z łososiem

                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  tvnpix