zamknij

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pizza godna królów
Ugotowałem to!66
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Dzień Dobry TVNPizza według Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 łyżki  łyżki sosu pomidorowego
  • 1 namoczony, posiekany borowik
  • 3 łyżki koziego ser twarogowego
  • 2 drobno siekane pieczarki
  • kilka plasterków wędzonego łososia lub dojrzewającej szynki
  • garść dobrego sera np. bursztyn lub carski ew. inny dobry do zapiekania
0
32

Sposób przygotowania:

Mąkę warto przesiać. Woda powinna być letnia. Wymieszaj ją z cukrem oraz drożdżami i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, olej i mąkę i dokładnie wyrób do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto wyrabiaj tak długo i dodawaj tyle mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie gotowe, uformuj z niego 3 bułki. Posmaruj je olejem i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podsyp mąką i rozwałkuj cienkie ciasto. Następnie posmaruj ulubionym domowym sosem i dodaj pozostałe składniki. Warto pamiętać, by nie było ich zbyt wiele, by pizza „nie płynęła” i zachowała swój charakter prostego dania. Piecz na spodzie piekarnika na najwyższej temperaturze tak długo, aż spód się zezłoci, a góra lekko zapiecze.


Pizzę cienko posmarować sosem posypać serem i niewielką ilością dodatków. Kozi ser możemy podać już na zimno razem z łososiem lub szynką. Siekany borowik nada wyjątkowego charakteru – warto wypróbować.

 

Więcj na stronie Dzień Dobry TVN

Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wyprubowałem i udało mi się

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      pizza idealna na obiad

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          kulinarni.pl zawsze smacznie i pysznie!!! :]

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              udało mi się i polecam!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Wiśniowy drift Przepis 102

                  Wiśniowy drift

                  Sernik z sosem wiśniowym

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                  Podany na delikatnym puree

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                  Efektowne i proste danie

                  tvnpix