zamknij

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pizza godna królów
Ugotowałem to!66
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Autor: Dzień Dobry TVNPizza według Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 łyżki  łyżki sosu pomidorowego
  • 1 namoczony, posiekany borowik
  • 3 łyżki koziego ser twarogowego
  • 2 drobno siekane pieczarki
  • kilka plasterków wędzonego łososia lub dojrzewającej szynki
  • garść dobrego sera np. bursztyn lub carski ew. inny dobry do zapiekania
0
32

Sposób przygotowania:

Mąkę warto przesiać. Woda powinna być letnia. Wymieszaj ją z cukrem oraz drożdżami i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, olej i mąkę i dokładnie wyrób do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto wyrabiaj tak długo i dodawaj tyle mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie gotowe, uformuj z niego 3 bułki. Posmaruj je olejem i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podsyp mąką i rozwałkuj cienkie ciasto. Następnie posmaruj ulubionym domowym sosem i dodaj pozostałe składniki. Warto pamiętać, by nie było ich zbyt wiele, by pizza „nie płynęła” i zachowała swój charakter prostego dania. Piecz na spodzie piekarnika na najwyższej temperaturze tak długo, aż spód się zezłoci, a góra lekko zapiecze.


Pizzę cienko posmarować sosem posypać serem i niewielką ilością dodatków. Kozi ser możemy podać już na zimno razem z łososiem lub szynką. Siekany borowik nada wyjątkowego charakteru – warto wypróbować.

 

Więcj na stronie Dzień Dobry TVN

Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

wyprubowałem i udało mi się

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      pizza idealna na obiad

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          kulinarni.pl zawsze smacznie i pysznie!!! :]

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              udało mi się i polecam!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                  Knedle ze śliwkami

                  Przepis na słodki obiad

                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                  Bifeki faszerowane serem feta

                  Kotlety po grecku

                  Chleb orzechowy Przepis 112

                  Chleb orzechowy

                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  tvnpix