zamknij

Pizza razowa z pastą z bakłażanów

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Na papierze lub na kamieniu
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Towary NiezwykłePizza razowa z pastą z bakłażanów (Towary Niezwykłe)

Składniki

  • 200 g  mąki pszennej (lub orkiszowej)
  • 100 g  mąki pszennej razowej (lub orkiszowej razowej)
  • 150 ml  ciepłej wody
  • pół kostki  świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka  soli
  •  Oliwa do zagniatania
  • 1 słoik pasty z bakłażanów z czosnkiem i chili
0
6

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsyp mąkę, zrób zagniecenie, wsyp pokruszone drożdże, wlej ciepłą wodę i zostaw na 10 min. Potem zagnieć ciasto, dolewając oliwy podczas zagniatania, aż będzie sprężyste i gładkie. Odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godz.
  • Rozgrzej piekarnik wraz z blachą do pieczenia (lub kamieniem do pizzy) do 250 st. C (najlepiej do maksymalnej temp.).
  • Ponownie wyrób i wałkując lub rozciągając ciasto, ułóż na papierze do pieczenia małe okrągłe pizze lub jedną dużą. Papier jest po to, by łatwo przełożyć pizzę na rozgrzaną w piekarniku blachę – wtedy spód będzie chrupiący (to rada dla tych co nie mają kamienia do pizzy).
  • Na pizzę wyłóż pastę z bakłażanów (wystarczy jeden słoik), a na to dowolne dodatki – pieczarki, krążki cebuli, oliwki, plastry sera (świetny kozi!), chili – co kto lubi. Posyp oregano.
  • Używają rękawic kuchennych, ściągnij papier wraz z pizzą na gorącą blachę. Piecz 10 – 20 min w zależności od wielkości placków.

 

Przepis: Wytwórnia Towarów Niezwykłych

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix