zamknij

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Najprostszy przepis na domową pizzę
Ugotowałem to!61
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
17komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1  kartonik pomidorów
  • kilka  ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 garść  świeżego oregano
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 1 garść świeżego rozmarynu
  • odrina  cukru
  • szczypta soli
0
85

Sposób przygotowania:


Mąkę warto przesiać. Woda powinna być letnia. Wymieszaj ją z cukrem oraz drożdżami i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, olej i mąkę i dokładnie wyrób do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto wyrabiaj tak długo i dodawaj tyle mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie gotowe, uformuj z niego 3 bułki. Posmaruj je olejem i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podsyp mąką i rozwałkuj cienkie ciasto. Następnie posmaruj ulubionym domowym sosem i dodaj pozostałe składniki. Warto pamiętać, by nie było ich zbyt wiele, by pizza „nie płynęła” i zachowała swój charakter prostego dania. Piecz na spodzie piekarnika na najwyższej temperaturze tak długo, aż spód się zezłoci, a góra lekko zapiecze. Podajemy z oliwą i posypaną oregano.

Sos pomidorowy:


Czosnek drobno posiekaj lub wyciśnij. Do 250 ml pomidorów dodaj garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

 

Zainspiruj nas

Komentarze (17)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

niektórzy komentujący naoglądali się "przepisów na życie" i myślą że usmażą morszczuka i wrzucą zdjęcie w internet to mogą obrażać ludzi którzy o gotowaniu wiedzą o wiele więcej od nich :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Maria. Gdybym miala robic pizze z tego przepisu to chyba bym z wymiotowała po takiej ilości ziół.Ten człowiek chyba jest chory na umyśle i nie ma pojecia o gotowaniu

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Truskawkowe Ciastko
          Truskawkowe Ciastko

          babka jest taka sobie chodziarz niewiem moja mama i ja robimy chyba leprzą pizzę fungi :-) podam przepis

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Truskawkowe Ciastko
              Truskawkowe Ciastko

              hmmmm ten gość jest chyba początkujący........... Co nie ? bo ja niewiem moim zdanie jak na tego faceta to jest.... niezłe. ale ten gość jest początkujący czy jak ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  TA WODA TO O JAKIEŚ 30 STOPNI ZA CIEPŁA I NIE DROŻDŻE DO WODY Z SOLĄ

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      tragedia - ort! i brak drożdzy , żenujące niedoróbki

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          odnośnie perszego komentaża

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              masz cos do zarzucenia pierwszemu komentarzowi?? a sam , może zacznij od siebie:) pozdrawiam

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Z ciastem za duzo roboty ja zawsze robie na pol kostki drozdzy szklanka mleka gotuje mleko rozpuszczam drozdze dodaje szczypte soli troche cukru zeby lepiej wyroslo :-) rozcienczone drozdze wlewam do miski dodaje maki ugniatam to wszystko na ciasto i odkladam na na pare godzin az wyrosnie:-) :-)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Boże jaka słaba strona to co jest prezentowane na filmie jest żenująco pokazane a do tego nie pokrywa sie z przepisem pomijająć fakt ze przepis jest słabo opisany

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                          Kotlety mielone na ostro

                                          Nowa wersja znanego dania

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                          Chrupiące płatki owsiane

                                          Pyszne i proste śniadanie

                                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                          Babka ziemniaczana

                                          Podlaski specjał

                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                          Knedle ze śliwkami

                                          Przepis na słodki obiad

                                          Ryba w curry Przepis 15

                                          Ryba w curry

                                          Indie na talerzu

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                          Przepis 66

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                          tvnpix