Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1 kartonik pomidorów
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 garść świeżego oregano
- 1 garść świeżego tymianku
- 1 garść świeżego rozmarynu
- odrina cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę warto przesiać. Woda powinna być letnia. Wymieszaj ją z cukrem oraz drożdżami i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, olej i mąkę i dokładnie wyrób do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto wyrabiaj tak długo i dodawaj tyle mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie gotowe, uformuj z niego 3 bułki. Posmaruj je olejem i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podsyp mąką i rozwałkuj cienkie ciasto. Następnie posmaruj ulubionym domowym sosem i dodaj pozostałe składniki. Warto pamiętać, by nie było ich zbyt wiele, by pizza „nie płynęła” i zachowała swój charakter prostego dania. Piecz na spodzie piekarnika na najwyższej temperaturze tak długo, aż spód się zezłoci, a góra lekko zapiecze. Podajemy z oliwą i posypaną oregano.
Sos pomidorowy:
Czosnek drobno posiekaj lub wyciśnij. Do 250 ml pomidorów dodaj garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"
Komentarze (17)
niektórzy komentujący naoglądali się "przepisów na życie" i myślą że usmażą morszczuka i wrzucą zdjęcie w internet to mogą obrażać ludzi którzy o gotowaniu wiedzą o wiele więcej od nich :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Maria. Gdybym miala robic pizze z tego przepisu to chyba bym z wymiotowała po takiej ilości ziół.Ten człowiek chyba jest chory na umyśle i nie ma pojecia o gotowaniu
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
babka jest taka sobie chodziarz niewiem moja mama i ja robimy chyba leprzą pizzę fungi :-) podam przepis
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
hmmmm ten gość jest chyba początkujący........... Co nie ? bo ja niewiem moim zdanie jak na tego faceta to jest.... niezłe. ale ten gość jest początkujący czy jak ?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
TA WODA TO O JAKIEŚ 30 STOPNI ZA CIEPŁA I NIE DROŻDŻE DO WODY Z SOLĄ
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Ile drożdży?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
tragedia - ort! i brak drożdzy , żenujące niedoróbki
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
odnośnie perszego komentaża
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
masz cos do zarzucenia pierwszemu komentarzowi?? a sam , może zacznij od siebie:) pozdrawiam
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Z ciastem za duzo roboty ja zawsze robie na pol kostki drozdzy szklanka mleka gotuje mleko rozpuszczam drozdze dodaje szczypte soli troche cukru zeby lepiej wyroslo :-) rozcienczone drozdze wlewam do miski dodaje maki ugniatam to wszystko na ciasto i odkladam na na pare godzin az wyrosnie:-) :-)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Boże jaka słaba strona to co jest prezentowane na filmie jest żenująco pokazane a do tego nie pokrywa sie z przepisem pomijająć fakt ze przepis jest słabo opisany
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie