zamknij

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Najprostszy przepis na domową pizzę
Ugotowałem to!61
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
17komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1  kartonik pomidorów
  • kilka  ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 garść  świeżego oregano
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 1 garść świeżego rozmarynu
  • odrina  cukru
  • szczypta soli
0
85

Sposób przygotowania:


Mąkę warto przesiać. Woda powinna być letnia. Wymieszaj ją z cukrem oraz drożdżami i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, olej i mąkę i dokładnie wyrób do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto wyrabiaj tak długo i dodawaj tyle mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie gotowe, uformuj z niego 3 bułki. Posmaruj je olejem i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podsyp mąką i rozwałkuj cienkie ciasto. Następnie posmaruj ulubionym domowym sosem i dodaj pozostałe składniki. Warto pamiętać, by nie było ich zbyt wiele, by pizza „nie płynęła” i zachowała swój charakter prostego dania. Piecz na spodzie piekarnika na najwyższej temperaturze tak długo, aż spód się zezłoci, a góra lekko zapiecze. Podajemy z oliwą i posypaną oregano.

Sos pomidorowy:


Czosnek drobno posiekaj lub wyciśnij. Do 250 ml pomidorów dodaj garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

 

Zainspiruj nas

Komentarze (17)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

niektórzy komentujący naoglądali się "przepisów na życie" i myślą że usmażą morszczuka i wrzucą zdjęcie w internet to mogą obrażać ludzi którzy o gotowaniu wiedzą o wiele więcej od nich :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Maria. Gdybym miala robic pizze z tego przepisu to chyba bym z wymiotowała po takiej ilości ziół.Ten człowiek chyba jest chory na umyśle i nie ma pojecia o gotowaniu

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Truskawkowe Ciastko
          Truskawkowe Ciastko

          babka jest taka sobie chodziarz niewiem moja mama i ja robimy chyba leprzą pizzę fungi :-) podam przepis

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Truskawkowe Ciastko
              Truskawkowe Ciastko

              hmmmm ten gość jest chyba początkujący........... Co nie ? bo ja niewiem moim zdanie jak na tego faceta to jest.... niezłe. ale ten gość jest początkujący czy jak ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  TA WODA TO O JAKIEŚ 30 STOPNI ZA CIEPŁA I NIE DROŻDŻE DO WODY Z SOLĄ

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      tragedia - ort! i brak drożdzy , żenujące niedoróbki

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          odnośnie perszego komentaża

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              masz cos do zarzucenia pierwszemu komentarzowi?? a sam , może zacznij od siebie:) pozdrawiam

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Z ciastem za duzo roboty ja zawsze robie na pol kostki drozdzy szklanka mleka gotuje mleko rozpuszczam drozdze dodaje szczypte soli troche cukru zeby lepiej wyroslo :-) rozcienczone drozdze wlewam do miski dodaje maki ugniatam to wszystko na ciasto i odkladam na na pare godzin az wyrosnie:-) :-)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Boże jaka słaba strona to co jest prezentowane na filmie jest żenująco pokazane a do tego nie pokrywa sie z przepisem pomijająć fakt ze przepis jest słabo opisany

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                          Harira by Joseph Seeletso
                                          Przepis 61

                                          Harira by Joseph Seeletso

                                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                                          Atletyczny kurczak

                                          Pomysł na lekkie drugie danie

                                          Chleb orzechowy Przepis 112

                                          Chleb orzechowy

                                          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                          Kotlety mielone na ostro

                                          Nowa wersja znanego dania

                                          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                          Kotleciki z brzoskwiniami

                                          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                          Sarna w wielkim mieście

                                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                          Kotlety po grecku

                                          tvnpix