zamknij

Pizza z rukolą, pomidorkami pelati i mozarellą

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Typowy włoski przysmak w lżejszej wersji.
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pizza z rukolą, pomidorkami pelati i mozarellą
PIZZA Z "REWOLUCJI NA TALERZU"

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 garść oregano
  • 1 szczypta cukru
  • 1 opakowanie mozzarelli light
  • 1  pomidor
  • 1/2 opakowania rucoli
0
23

Sposób przygotowania :

Rozrób drożdze w ¼ szklanki ciepłej wody i odstaw na chwilę. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek, maksymalnie 2-3 milimetry.
Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę połóż rozwałkowane ciasto, posmaruj je 3 łyżkami sosu pomidorowego (puszka pomidorów zmieszana z czosnkiem, oregano, bazylią, solą, pieprzem i cukrem), ułóż pokrojoną w plastry mozarellę i pomidora. Piecz pizzę do momentu, gdy brzegi się zrumienią, a ser się rozpłynie. Po upieczeniu posyp ją garścią rucoli.

Tradycyjna pizza ma 2000 kcal, a nasza wersja 880 kcal.

Zainspiruj nas

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bardzo apetycznie, a w dodatku co ważniejsze bez zbędnych 'pustych' kalorii, jak najbardziej TAK ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      fuj

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość
          • ~Gość:
          • fuj

          Może nie od razu "fuj", ale rzeczywiście, fajnie, gdy na pizzy można odnaleźć coś, co kiedyś miało marzenia :P
          Ja sam od czasu do czasu puszczam swoje nienasycone kulinarne żądze luzem i zamawiam np. z Dominium pizzę swojską z podwójnym bekonem. Mięsna uczta :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ty jesteś fuj

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                  Pizza godna królów

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  tvnpix