zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pizza z szynką, szpinakiem i dwoma serami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
whiness
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.relishmeals.blogspot.comPizza z szynką, szpinakiem i dwoma serami

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek (do sosu)
  • 100g wędzonej szynki
  • 100g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 50g sera żółtego
  • 4 sztuki pieczarki
  • 50g świeżego szpinaku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki pomidów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do ciasta)
  • 1 łyżeczka soli (do ciasta)
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 100g mąki pszennej
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sos: Na patelni podgrzewamy pomidory wraz z oliwą i przyprawami. Smażymy je na małym ogniu około 10-15 minut do momentu zredukowania się ilości płynów.
  • Dodatki: Ser żółty ścieramy na tarce, ser Castello kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
  • Ciasto: Połowę wody lekko podgrzewamy - ma być ona ciepła. Dodajemy do niej pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy roztwór na około 5 minut. W tym czasie podgrzewamy resztę wody. W dużej misce mieszamy dwie mąki i robimy pośrodku wgłębienie. Wlewamy w nie drożdże, łącząc je z częścią mąki. Następnie dodajemy resztę wody oraz oliwę z oliwek, mieszamy wszystko, po czym przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolicę. Dodajemy sól i energicznie zagniatamy ciasto. Na koniec formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 7mm. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, na to nakładamy pieczarki, ser Castello, szpinak i pokrojoną w kostki szynkę.
  • Całość posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15 minut.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

CIEKAWE CZY DOBRE NIE PRAKTYKOWAŁAM LECZ DOBRĄ PIZZE LUBIE ZJEŚĆ CIEKAWE CZY TA SIĘ TAKA OKAŻE SPRÓBÓJMY

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      tvnpix