zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pizza z szynką, szpinakiem i dwoma serami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
whiness
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.relishmeals.blogspot.comPizza z szynką, szpinakiem i dwoma serami

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek (do sosu)
  • 100g wędzonej szynki
  • 100g sera Castello z niebieską pleśnią
  • 50g sera żółtego
  • 4 sztuki pieczarki
  • 50g świeżego szpinaku
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki pomidów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (do ciasta)
  • 1 łyżeczka soli (do ciasta)
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 100g mąki pszennej
0
0

Sposób przygotowania:

  • Sos: Na patelni podgrzewamy pomidory wraz z oliwą i przyprawami. Smażymy je na małym ogniu około 10-15 minut do momentu zredukowania się ilości płynów.
  • Dodatki: Ser żółty ścieramy na tarce, ser Castello kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki.
  • Ciasto: Połowę wody lekko podgrzewamy - ma być ona ciepła. Dodajemy do niej pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy roztwór na około 5 minut. W tym czasie podgrzewamy resztę wody. W dużej misce mieszamy dwie mąki i robimy pośrodku wgłębienie. Wlewamy w nie drożdże, łącząc je z częścią mąki. Następnie dodajemy resztę wody oraz oliwę z oliwek, mieszamy wszystko, po czym przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolicę. Dodajemy sól i energicznie zagniatamy ciasto. Na koniec formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 7mm. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, na to nakładamy pieczarki, ser Castello, szpinak i pokrojoną w kostki szynkę.
  • Całość posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15 minut.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix