zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pizzerinki z oliwnego gaju

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotuj-sam.blogspot.com/Pizzerinki z oliwnego gaju

Składniki

  • 300 g mąka pszenna
  • 200 g mąka pszenna razowa
  • 400 ml letniej serwatki (lub wody)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła czosnkowego Lurpak
  • około 900 g zielonych oliwek
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 50 g parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 szt rozkłócone jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • do posypania ziarna dyni i lnu
0
26

Sposób przygotowania:

  • Do miseczki wlej 100 ml letniej serwatki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Stop masło i przestudź je, by było letnie. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (serwatkę lub wodę, stopione masło, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę.
  • Formuj z ciasta placki w kształcie oliwnych drzewek. Posmaruj koronę drzewa przecierem pomidorowym, posyp bazylią, ziarnem dyni i startym parmezanem. Ułóż oliwki. Posyp słonecznikiem i parmezanem. Brzeg korony posmaruj jajem i posyp pestkami dyni. Pień drzewa posmaruj również jajem i posyp siemieniem lnianym.
  • Tak samo postępuj z każdą następną. Ułóż pizze na blaszce i odstaw do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix