zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pizzerinki z oliwnego gaju

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotuj-sam.blogspot.com/Pizzerinki z oliwnego gaju

Składniki

  • 300 g mąka pszenna
  • 200 g mąka pszenna razowa
  • 400 ml letniej serwatki (lub wody)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła czosnkowego Lurpak
  • około 900 g zielonych oliwek
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 50 g parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 szt rozkłócone jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • do posypania ziarna dyni i lnu
0
26

Sposób przygotowania:

  • Do miseczki wlej 100 ml letniej serwatki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Stop masło i przestudź je, by było letnie. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (serwatkę lub wodę, stopione masło, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę.
  • Formuj z ciasta placki w kształcie oliwnych drzewek. Posmaruj koronę drzewa przecierem pomidorowym, posyp bazylią, ziarnem dyni i startym parmezanem. Ułóż oliwki. Posyp słonecznikiem i parmezanem. Brzeg korony posmaruj jajem i posyp pestkami dyni. Pień drzewa posmaruj również jajem i posyp siemieniem lnianym.
  • Tak samo postępuj z każdą następną. Ułóż pizze na blaszce i odstaw do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pięknie wygląda , dobrze smakuje

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      prezes1919

      oki, wyszło.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Świetny pomysł na wspomnieniowy wieczór z greckim akcentem.
          Gdy wszyscy zasiądą wokół pizzerinkowego drzewka będzie czuć zapach oliwnego gaju. Podzielona na mniejsze kąski sprawi, że nikt nie będzie chciał już zakąski.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Pyszna pizza w kształcie oliwnego drzewka....mam na taką ochotę!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                  Klasyka na twoim stole

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                  Chleb orzechowy Przepis 112

                  Chleb orzechowy

                  Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                  tvnpix