zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Placek Leszczyńskiego

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lucy Cruel
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.uzouuzy.blogspot.com/Placek Leszczyńskiego

Składniki

  • 400 g mąki
  • 4 zółtka jaja
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukier z prawdziwą wanilią
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 4 białka jaja
  • 160 g mielonych orzechówy
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka ugotowany budyń czekoladowy
  • 1 miękkiego masła
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g rodzynek
  • 1 słoik powideł śliwkowych
0
7

Sposób przygotowania:

  • Ugniatamy ciasto ze wszystkich składników, z tym, że białka oddzielamy do dwóch osobnych miseczek (będziemy ubijać 2 piany), a żółtka dajemy do ciasta.
  • Wkładamy ciasto na godzinę do lodówki, po czym dzielimy je na 2 części.
  • Jedną część włożyć z powrotem do lodówki ,a drugą rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm.
  • Ciasto posmarować połową powideł, posypać 1 porcją rodzynek.
  • Ubić sztywną pianę z białek i cukru, następnie dodać porcję orzechów i delikatnie wymieszać.
  • Orzechową masę rozprowadzić na cieście przykrytym powidłem, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 15-20 minut.
  • Z drugim ciastem robimy tak samo. Kiedy ciasta się upieką i wystudzą robimy masę czekoladową. W małym rondelku roztapiamy czekoladę z mlekiem.
  • W drugim rondelku robimy budyń wg przepisu na opakowaniu. Kiedy budyń i czekolada się wystudzą, miksujemy je z masłem.
  • Całą gotową masę kładziemy na pierwszym placku, po czym przykrywamy ją drugim plackiem.
  • Gotowe ciasto wsadzić do lodówki i najlepiej jeść na drugi dzień (z praktyki wiem, że się wytrzymać nie da i część ciasta zniknie od razu :] ).

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

tvnpix