zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Placek Leszczyńskiego

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Lucy Cruel
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.uzouuzy.blogspot.com/Placek Leszczyńskiego

Składniki

  • 400 g mąki
  • 4 zółtka jaja
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukier z prawdziwą wanilią
  • kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 4 białka jaja
  • 160 g mielonych orzechówy
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka ugotowany budyń czekoladowy
  • 1 miękkiego masła
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g rodzynek
  • 1 słoik powideł śliwkowych
0
7

Sposób przygotowania:

  • Ugniatamy ciasto ze wszystkich składników, z tym, że białka oddzielamy do dwóch osobnych miseczek (będziemy ubijać 2 piany), a żółtka dajemy do ciasta.
  • Wkładamy ciasto na godzinę do lodówki, po czym dzielimy je na 2 części.
  • Jedną część włożyć z powrotem do lodówki ,a drugą rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm.
  • Ciasto posmarować połową powideł, posypać 1 porcją rodzynek.
  • Ubić sztywną pianę z białek i cukru, następnie dodać porcję orzechów i delikatnie wymieszać.
  • Orzechową masę rozprowadzić na cieście przykrytym powidłem, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 15-20 minut.
  • Z drugim ciastem robimy tak samo. Kiedy ciasta się upieką i wystudzą robimy masę czekoladową. W małym rondelku roztapiamy czekoladę z mlekiem.
  • W drugim rondelku robimy budyń wg przepisu na opakowaniu. Kiedy budyń i czekolada się wystudzą, miksujemy je z masłem.
  • Całą gotową masę kładziemy na pierwszym placku, po czym przykrywamy ją drugim plackiem.
  • Gotowe ciasto wsadzić do lodówki i najlepiej jeść na drugi dzień (z praktyki wiem, że się wytrzymać nie da i część ciasta zniknie od razu :] ).

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis jest w porządku, ale portal kulinarni.pl poprzestawiał wszystkie składniki i dlatego całość nie ma sensu. Najlepiej przejść na przepis na blogu - tam jest wszystko dobrze napisane ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      "ugniatamy ciasto ze wszystkich skladnikow" z powideł tez?? dziewczyno podszkol jezyk polski bo kaplica

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          parodia ten przepis ..."lucy" po polsku moglaby przetłumaczyc ??

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              co to za przepis??? po chinsku bo polski nie jest najmocniejsza strona tej osoby ..parodia

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  coś z tym przepisem nie tak

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Jeśli ktoś ma pojęcie o pieczeniu wszystko jest jasne. Nic dodać nic ująć ☺

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                          Efektowne i proste danie

                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                          Orzechowy gangster z Bronxu

                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                          Kotlety mielone na ostro

                          Nowa wersja znanego dania

                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                          Przepis 22

                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                          Klasyka na twoim stole

                          Harira by Joseph Seeletso
                          Przepis 61

                          Harira by Joseph Seeletso

                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                          tvnpix