zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Placek ziemniaczany w kruchym cieście

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comPlacek ziemniaczany w kruchym cieście

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 1,5kg obranych ziemniaków
  • 3  cebule
  • 200ml kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka
  • 1  jajko
  • 1 żółtko
  • 250g masła Lurpak
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
0
5

Sposób przygotowania:

  • Mąkę rozcieramy z 150g miękkiego masła, dodajemy sól i cukier. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy; na koniec dodajemy łyżkę mleka i jeszcze chwilę wyrabiamy.
  • Robimy kulkę, zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na godzinę Po wyjęciu 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim brzegi formy do tarty o średnicy ok. 22 cm. wstawiamy do lodówki na 30 minut, wyjmujemy, nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wypełniamy wcześniej przygotowany farszem: Ziemniaki cienko kroimy na plasterki, podsmażamy z pokrojoną w piórka cebulą na 100g masła, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i dowolnymi ziołami ( idealny jest rozmaryn ). Smażymy około 10 minut i studzimy. Farsz staramy się układać bardzo ściśle warstwami.
  • Całość przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem i sklejamy brzegi. Smarujemy wierzch żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka Na środku wycinamy dziurę aż do spodniej warstwy ciasta, żeby powietrze uchodziło a po upieczeniu żebyśmy mieli czym wlewać śmietanę.
  • Pieczemy w 180 stopniach 50 minut, wyjmujemy i wlewamy powoli dziurą 200ml lekko podgrzanej z sola i pieprzem kremówki. Po kilku minutach placek jeszcze ciepły jest gotowy do podania.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

tvnpix