zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Placek ziemniaczany w kruchym cieście

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: przepisy.comPlacek ziemniaczany w kruchym cieście

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 1,5kg obranych ziemniaków
  • 3  cebule
  • 200ml kremówki 30%
  • 2 łyżki mleka
  • 1  jajko
  • 1 żółtko
  • 250g masła Lurpak
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
0
5

Sposób przygotowania:

  • Mąkę rozcieramy z 150g miękkiego masła, dodajemy sól i cukier. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy; na koniec dodajemy łyżkę mleka i jeszcze chwilę wyrabiamy.
  • Robimy kulkę, zawijamy w folie i wstawiamy do lodówki na godzinę Po wyjęciu 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim brzegi formy do tarty o średnicy ok. 22 cm. wstawiamy do lodówki na 30 minut, wyjmujemy, nakłuwamy widelcem w paru miejscach i wypełniamy wcześniej przygotowany farszem: Ziemniaki cienko kroimy na plasterki, podsmażamy z pokrojoną w piórka cebulą na 100g masła, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i dowolnymi ziołami ( idealny jest rozmaryn ). Smażymy około 10 minut i studzimy. Farsz staramy się układać bardzo ściśle warstwami.
  • Całość przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem i sklejamy brzegi. Smarujemy wierzch żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka Na środku wycinamy dziurę aż do spodniej warstwy ciasta, żeby powietrze uchodziło a po upieczeniu żebyśmy mieli czym wlewać śmietanę.
  • Pieczemy w 180 stopniach 50 minut, wyjmujemy i wlewamy powoli dziurą 200ml lekko podgrzanej z sola i pieprzem kremówki. Po kilku minutach placek jeszcze ciepły jest gotowy do podania.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix