zamknij

Placki marchewkowo - cukiniowe

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wytrawne placki na Chanukę
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tata Studio/Arkadiusz ŚcichockiPlacki wytrawne marchewkowo - cukiniowe

Składniki

  • 250 g marchwi
  • 100 g cukinii
  • 6 g startego świeżego imbiru
  • 25 g mąki gryczanej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka stołowa siemienia*
  • 2,5 g soli
  • 1 g pieprzu
0
0

 

Sposób przygotowania:

* 1 łyżka stołowa siemienia lnianego zalana 3 łyżkami stołowymi gorącej wody (w rezultacie powinna powstać masa o konsystencji nieco zbyt gęstego, kleistego budyniu).

  • Siemię lniane zalej wodą wrzątkiem i odstaw. Zetrzyj marchew i cukinię na drobnej tarce.
  • Wymieszaj pozostałe składniki (w tym kleiste siemię).
  • Starte warzywa odsącz z sosu, który powstał po ścieraniu (możesz go wypić, to czyste witaminy!). Dodaj odsączone warzywa do pozostałych składników.
  • Rozgrzej solidnie olej (np. z pestek dyni) na patelni.
  • Formuj placuszki i smaż je, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawaj na ciepło z sosem warzywnym (polecamy sos ze zmiksowanych pomidorów palatti, przyprawiony świeżym rozmarynem).
Placki wytrawne marchewkowo - cukiniowe
Autor: Tata Studio/Arkadiusz Ścichocki Placki wytrawne marchewkowo - cukiniowe

Przepis przygotowany przez restaurację Tel - Aviv, ul. Poznańska 11, Warszawa.

__________________________________________________________

Tel - Aviv od kilku miesięcy ma w swoim menu wyłącznie wegańskie i bezglutenowe potrawy. Specjalnie dla nas ekipa restauracji przygotowała dania, które serwuję się podczas Chanuki - żydowskiego święta światła i ..tłustych potraw.

Obchodzona przez osiem dni Chanuka, jest uroczystością rodzinną, obchodzoną w domu. Każdego wieczora zapalane są się świeczki (każdego dnia o jedną więcej). Świecznik stoi w oknie każdego domu, aby szerzyć dobrą nowinę. Menu chanukowe składa się ze słodkich i tłustych potraw, które spożywa się całe osiem dni trwania święta.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ostatnio zamówiłam w Tel Aviv właśnie te placki. Przepyszne!!! Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix