zamknij

Placki marchewkowo - cukiniowe

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wytrawne placki na Chanukę
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Tata Studio/Arkadiusz ŚcichockiPlacki wytrawne marchewkowo - cukiniowe

Składniki

  • 250 g marchwi
  • 100 g cukinii
  • 6 g startego świeżego imbiru
  • 25 g mąki gryczanej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka stołowa siemienia*
  • 2,5 g soli
  • 1 g pieprzu
0
0

 

Sposób przygotowania:

* 1 łyżka stołowa siemienia lnianego zalana 3 łyżkami stołowymi gorącej wody (w rezultacie powinna powstać masa o konsystencji nieco zbyt gęstego, kleistego budyniu).

  • Siemię lniane zalej wodą wrzątkiem i odstaw. Zetrzyj marchew i cukinię na drobnej tarce.
  • Wymieszaj pozostałe składniki (w tym kleiste siemię).
  • Starte warzywa odsącz z sosu, który powstał po ścieraniu (możesz go wypić, to czyste witaminy!). Dodaj odsączone warzywa do pozostałych składników.
  • Rozgrzej solidnie olej (np. z pestek dyni) na patelni.
  • Formuj placuszki i smaż je, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawaj na ciepło z sosem warzywnym (polecamy sos ze zmiksowanych pomidorów palatti, przyprawiony świeżym rozmarynem).
Placki wytrawne marchewkowo - cukiniowe
Autor: Tata Studio/Arkadiusz Ścichocki Placki wytrawne marchewkowo - cukiniowe

Przepis przygotowany przez restaurację Tel - Aviv, ul. Poznańska 11, Warszawa.

__________________________________________________________

Tel - Aviv od kilku miesięcy ma w swoim menu wyłącznie wegańskie i bezglutenowe potrawy. Specjalnie dla nas ekipa restauracji przygotowała dania, które serwuję się podczas Chanuki - żydowskiego święta światła i ..tłustych potraw.

Obchodzona przez osiem dni Chanuka, jest uroczystością rodzinną, obchodzoną w domu. Każdego wieczora zapalane są się świeczki (każdego dnia o jedną więcej). Świecznik stoi w oknie każdego domu, aby szerzyć dobrą nowinę. Menu chanukowe składa się ze słodkich i tłustych potraw, które spożywa się całe osiem dni trwania święta.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ostatnio zamówiłam w Tel Aviv właśnie te placki. Przepyszne!!! Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix