zamknij

Placki marchewkowo - cukiniowe

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wytrawne placki na Chanukę
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tata Studio/Arkadiusz ŚcichockiPlacki wytrawne marchewkowo - cukiniowe

Składniki

  • 250 g marchwi
  • 100 g cukinii
  • 6 g startego świeżego imbiru
  • 25 g mąki gryczanej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka stołowa siemienia*
  • 2,5 g soli
  • 1 g pieprzu
0
0

 

Sposób przygotowania:

* 1 łyżka stołowa siemienia lnianego zalana 3 łyżkami stołowymi gorącej wody (w rezultacie powinna powstać masa o konsystencji nieco zbyt gęstego, kleistego budyniu).

  • Siemię lniane zalej wodą wrzątkiem i odstaw. Zetrzyj marchew i cukinię na drobnej tarce.
  • Wymieszaj pozostałe składniki (w tym kleiste siemię).
  • Starte warzywa odsącz z sosu, który powstał po ścieraniu (możesz go wypić, to czyste witaminy!). Dodaj odsączone warzywa do pozostałych składników.
  • Rozgrzej solidnie olej (np. z pestek dyni) na patelni.
  • Formuj placuszki i smaż je, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawaj na ciepło z sosem warzywnym (polecamy sos ze zmiksowanych pomidorów palatti, przyprawiony świeżym rozmarynem).
Placki wytrawne marchewkowo - cukiniowe
Autor: Tata Studio/Arkadiusz Ścichocki Placki wytrawne marchewkowo - cukiniowe

Przepis przygotowany przez restaurację Tel - Aviv, ul. Poznańska 11, Warszawa.

__________________________________________________________

Tel - Aviv od kilku miesięcy ma w swoim menu wyłącznie wegańskie i bezglutenowe potrawy. Specjalnie dla nas ekipa restauracji przygotowała dania, które serwuję się podczas Chanuki - żydowskiego święta światła i ..tłustych potraw.

Obchodzona przez osiem dni Chanuka, jest uroczystością rodzinną, obchodzoną w domu. Każdego wieczora zapalane są się świeczki (każdego dnia o jedną więcej). Świecznik stoi w oknie każdego domu, aby szerzyć dobrą nowinę. Menu chanukowe składa się ze słodkich i tłustych potraw, które spożywa się całe osiem dni trwania święta.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ostatnio zamówiłam w Tel Aviv właśnie te placki. Przepyszne!!! Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      tvnpix