zamknij

Placki marchewkowo - cukiniowe

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wytrawne placki na Chanukę
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Tata Studio/Arkadiusz ŚcichockiPlacki wytrawne marchewkowo - cukiniowe

Składniki

  • 250 g marchwi
  • 100 g cukinii
  • 6 g startego świeżego imbiru
  • 25 g mąki gryczanej
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka stołowa siemienia*
  • 2,5 g soli
  • 1 g pieprzu
0
0

 

Sposób przygotowania:

* 1 łyżka stołowa siemienia lnianego zalana 3 łyżkami stołowymi gorącej wody (w rezultacie powinna powstać masa o konsystencji nieco zbyt gęstego, kleistego budyniu).

  • Siemię lniane zalej wodą wrzątkiem i odstaw. Zetrzyj marchew i cukinię na drobnej tarce.
  • Wymieszaj pozostałe składniki (w tym kleiste siemię).
  • Starte warzywa odsącz z sosu, który powstał po ścieraniu (możesz go wypić, to czyste witaminy!). Dodaj odsączone warzywa do pozostałych składników.
  • Rozgrzej solidnie olej (np. z pestek dyni) na patelni.
  • Formuj placuszki i smaż je, aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawaj na ciepło z sosem warzywnym (polecamy sos ze zmiksowanych pomidorów palatti, przyprawiony świeżym rozmarynem).
Placki wytrawne marchewkowo - cukiniowe
Autor: Tata Studio/Arkadiusz Ścichocki Placki wytrawne marchewkowo - cukiniowe

Przepis przygotowany przez restaurację Tel - Aviv, ul. Poznańska 11, Warszawa.

__________________________________________________________

Tel - Aviv od kilku miesięcy ma w swoim menu wyłącznie wegańskie i bezglutenowe potrawy. Specjalnie dla nas ekipa restauracji przygotowała dania, które serwuję się podczas Chanuki - żydowskiego święta światła i ..tłustych potraw.

Obchodzona przez osiem dni Chanuka, jest uroczystością rodzinną, obchodzoną w domu. Każdego wieczora zapalane są się świeczki (każdego dnia o jedną więcej). Świecznik stoi w oknie każdego domu, aby szerzyć dobrą nowinę. Menu chanukowe składa się ze słodkich i tłustych potraw, które spożywa się całe osiem dni trwania święta.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ostatnio zamówiłam w Tel Aviv właśnie te placki. Przepyszne!!! Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      tvnpix