zamknij

Placki na zsiadłym mleku z owocami

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
dagmara_daga_stawiarska
Autor przepisu:
i sosem pomarańczowym
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: dagmara_daga_stawiarskaPlacki na zsiadłym mleku z owocami i sosem pomarańczowym

Składniki

  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 1 jajo kurze
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 1 gruszka
  • 1 laska wanilii
  • 1 figa
  • 1 łyżka miodu
0
0

Sposób przygotowania:

  • Żółtko ucieramy w misce z cukrem, szczyptą soli i sodą oczyszczoną.
  • Dodajemy zsiadłe mleko i mąkę. Mieszamy, aż otrzymamy jednolitą konsystencję.
  • Ubijamy białko z jednego jajka (dobrze jest dodać do białka szczyptę soli, wtedy lepiej i szybciej się ubija) i dodajemy do miski z masą.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką stołową ciasto.
  • Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu. Na drugą patelnię wyciskamy sok z całej pomarańczy i dodajemy łyżeczkę miodu oraz laskę wanilii, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy przez około 3-5 min w zależności od tego jak gęsty sos chcemy otrzymać.
  • Dodajemy na patelnię owoce i mieszamy je z sokiem. Placki układamy na talerzu, dodajemy owoce z patelni i świeże figi. Całość możemy udekorować serkiem mascarpone lub kwaśną śmietaną.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 15

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix