zamknij

Placki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: iStockPlacki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem

Składniki

  • 200 g dyni
  • 200 g sera białego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  •  olej do smażenia
0
0

Obraną i startą na tarce dynię podsmaża na łyżce masła, aż będzie miękka, i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg rozgnieć w misce widelcem, dodaj żurawinę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz dynię i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka. Dodaj je do masy dyniowej wraz z mąką. Dokładnie wymieszaj, dodając skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Danie podawaj z konfiturą z róży lub malin.

 

Autor: Daria Ładocha

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dlaczego w składnikach nie ma ani słowa na temat konfitury z róży lub malin, która też jest potrzebna?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mam dynię,mam różę - robię!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          tvnpix