Placki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem
Przepis
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 200 g dyni
- 200 g sera białego
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 2 łyżeczki suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Obraną i startą na tarce dynię podsmaża na łyżce masła, aż będzie miękka, i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg rozgnieć w misce widelcem, dodaj żurawinę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz dynię i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka. Dodaj je do masy dyniowej wraz z mąką. Dokładnie wymieszaj, dodając skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Danie podawaj z konfiturą z róży lub malin.
Autor: Daria Ładocha
Komentarze (2)
dlaczego w składnikach nie ma ani słowa na temat konfitury z róży lub malin, która też jest potrzebna?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Mam dynię,mam różę - robię!
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie