zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Placki z zielonego groszku z łososiem i jajkiem

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comPlacki z zielonego groszku z łososiem i jajkiem

Składniki

  • 1 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 100 g wędzonwgo łososia
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
0
22

Sposób przygotowania:

  • Świeży groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 1/3 groszku odkładamy, a pozostały miksujemy z łyżką wody, jednym jajkiem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę mąki i pozostały groszek w całości.
  • Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części i smażymy 4 ładne, okrągłe placki na łyżce rozgrzanego oleju po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i smażymy 4 jajka sadzone, starając się nadać im okrągły kształt.
  • Na usmażone placki smarujemy po łyżeczce śmietany, kładziemy plasterek łososia i na wierzch sadzone jajko; posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Placuszki cudowne, właśnie zjedzone :) do musu z groszku dodalam odrobinę starkowanego parmezanu. Delicious !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Fajny przepis, kiedyś wykorzystam :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

          Włoska potrawa w polskim wydaniu

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          tvnpix