zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Placki z zielonego groszku z łososiem i jajkiem

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comPlacki z zielonego groszku z łososiem i jajkiem

Składniki

  • 1 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 100 g wędzonwgo łososia
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
0
22

Sposób przygotowania:

  • Świeży groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 1/3 groszku odkładamy, a pozostały miksujemy z łyżką wody, jednym jajkiem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę mąki i pozostały groszek w całości.
  • Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części i smażymy 4 ładne, okrągłe placki na łyżce rozgrzanego oleju po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i smażymy 4 jajka sadzone, starając się nadać im okrągły kształt.
  • Na usmażone placki smarujemy po łyżeczce śmietany, kładziemy plasterek łososia i na wierzch sadzone jajko; posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Placuszki cudowne, właśnie zjedzone :) do musu z groszku dodalam odrobinę starkowanego parmezanu. Delicious !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Fajny przepis, kiedyś wykorzystam :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          tvnpix