zamknij

Placki ziemniaczane z paprykowym gulaszem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Odkryj placki ziemniaczane na nowo
Ugotowałem to!36
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
15komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaPlacek po węgiersku

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • do smaku sól i pieprz
  • do smażenia olej
  • 1 łyżeczka  mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki  mielonej ostrej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • do smaku  pieprz
  • do smażenia oliwa z oliwek
0
31

Sposób przygotowania:

Placki:

Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj 2/3 na tarce o drobnych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj 1 cebulę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odlej wodę, która się zebrała w misce. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju, wylej połowę masy, smaż aż placki będą złocisto-brązowe.

Gulasz paprykowy:

1 cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni na oliwie. Dodaj słodką i ostrą paprykę, smaż kolejne kilka minut. Dodaj pokrojone w paski papryki, smaż aż będą miękkie. Dodaj krojone pomidory, przypraw solą i pieprzem. Duś całość przez około 40 minut.

Podawaj z plackami ziemniaczanymi.

Zainspiruj nas

Komentarze (15)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszny pomysł na placki, muszę wypróbować, ostatnio robiłam placki z kaszy gryczanej z czosnkiem, porem i ziemniakiem(,kuchnia lidla,), do gulaszu idealne :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ludzie opanujcie się z tą zdrowotnością w przypadku placków ziemniaczanych!! Jak je zdrowo usmażycie skoro mąka wam szkodzi!! Może na parze i bez dodatku mąki? Smacznego zatem!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zamierzam zrobić w sobotę na obiad także na pewno napiszę opinię:) Lubię takie połączenia także myślę, że będzie pycha:) a przepis już zapisuje do swojej księgi przepisów! Pozdrawiam!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              mąka jest w plackach absolutnie zbędna, wystarczy odsączyć ziemniaki - zawarta w nich skrobia jest wystarczająco wiążąca, a placki są lekkie i zdrowsze

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  odrobina mąki jeszcze nikomu nie zaszkodziła; zamiast mąki pszennej można dodać mąkę pełnoziarnistą, wtedy placki będą też zdrowsze

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      to jest naprawde dobre!!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          robiłam to wczoraj, z tym, że gulasz był wolowo-paprykowy .... pyszności ;-)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              ja zamiast mąki dodaję kaszę manną - są smaczniejsze

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

                                  Orzechowy gangster z Bronxu

                                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                  Pizza godna królów

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Pudding z bagietki Przepis 17

                                  Pudding z bagietki

                                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                  Puszyste ego Przepis 14

                                  Puszyste ego

                                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  tvnpix