zamknij

Placuszki dyniowe z makiem

Przepis

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Najlepsze jesienne placki
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNPlacuszki dyniowe

Składniki

  • 500 g miąższu z dyni bananowej
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek łyżek mąki pszennej razowej
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  •  olej do smażenia
  • 2 gruszki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2 goździki
0
0
  • Połowę dyni zetrzyj na tarce o grubych oczkach, drugą połowę na małych oczkach. Dynię wymieszaj.
  • Dodaj żółtka, mąkę, mak, sól i cynamon. Białka ubij na pianę z łyżeczką cukru i delikatnie wymieszaj z masą dyniową.
  • Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki wielkości 5 cm z obu stron na złoto-brązowy kolor.
  • W tym czasie obierz gruszki i pokrój je w 0,5 cm kostkę, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
  • Miód z goździkami podgrzej na patelni. Dodaj pokrojoną gruszkę i smaż przez kilka minut.
  • Placuszki podaj z gruszkami.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix