zamknij

Placuszki dyniowe z makiem

Przepis

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | dynia Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Najlepsze jesienne placki
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNPlacuszki dyniowe

Składniki

  • 500 g miąższu z dyni bananowej
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek łyżek mąki pszennej razowej
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  •  olej do smażenia
  • 2 gruszki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki miodu
  • 2 goździki
0
0
  • Połowę dyni zetrzyj na tarce o grubych oczkach, drugą połowę na małych oczkach. Dynię wymieszaj.
  • Dodaj żółtka, mąkę, mak, sól i cynamon. Białka ubij na pianę z łyżeczką cukru i delikatnie wymieszaj z masą dyniową.
  • Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki wielkości 5 cm z obu stron na złoto-brązowy kolor.
  • W tym czasie obierz gruszki i pokrój je w 0,5 cm kostkę, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
  • Miód z goździkami podgrzej na patelni. Dodaj pokrojoną gruszkę i smaż przez kilka minut.
  • Placuszki podaj z gruszkami.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix