zamknij

Placuszki z cukinii

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna przekąska na co dzień i na imprezie!
Ugotowałem to!45
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSPlacuszki z cukinii z jogurtowym dipem

Składniki

  • 500 g utartej na grubej tarce cukinii
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 3-4 łyżki  bułki tartej
  • 6 posiekanych dymek
  • 2 ubite jajka
  • 100 g fety
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • do smażenia olej
  • 200 g greckiego jogurtu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
0
38

Sposób przygotowania:

Oprósz utartą cukinię solą i odłóż na ok. 25 min. Odciśnij ręką nadmiar płynu z cukini, a następnie rozłóż ją na papierze kuchennym, by reszta soku wsiąkła w papier. Zmieszaj cukinię z pokruszoną fetą, posiekaną dymką, posiekanym koprem, jajkiem, miętą, gałką muszkatołową i mąką.

Zamieszaj i uformuj zgrabne placuszki. Bułkę tartą rozłóż na talerzu, obtaczaj placuszki w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na patelni. Po zdjęciu z patelni osącz placuszki na papierze kuchennym. Podawaj z jogurtem zmieszanym ze zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.

Zainspiruj nas

Komentarze (13)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nie będą się rozpadać gdy dodamy mąki ziemniaczanej

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      no jak to co ? śledzi nowości ! A tutaj same starości :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dla mnie to żadna nowość.Od lat robię te placki jak jest sezon na cukinię i wychodzą mi wspaniałe - a co najważniejsze nie są aż tak drogie jak ona podaje

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jak się komuś nie podoba
              i jest taki mądry ,to co tu robi?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Spodziewalam sie cos lepszego. Szalu nie ma

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      ja dodaję troche startych surowych ziemniczków , i ciut ciut mąki pszennej żeby się nie rozwalały i o wiele lepiej się łączą składniki a co najważniejsze smażą się i nie rowalają:))

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Ja dodaję żółty, starty ser i myślę, że dlatego lepiej się trzymają.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Mi też się rozlatywały i dlatego dodaję do nich starty żółty ser. Najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Właśnie robiłam ten przepis, ale szału nie ma ( w każdym razie da się zjeść)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Pyszne! Faktycznie się rozwalają, ale gdy nakłada się niewielką ilość na patelnię to jest ok:) Ja robiłam bez bułki tartej, tylko trzeba uważać, bo bardzo szybko się smażą;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          czy tylko ja mam problem ze smażeniem placków z cukinii? przepis znam juz od lat
                                          niestety ilekroc próbowałam usmażyć, placuszki sie rozwalały nie dając się przygotować. dlatego polecam po uprzednim odcisnięciu wody uformowane włozyc do piekarnika. zdrowiej i co wazniejsze ładniej sie prezentuja na talerzu.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              świetny pomysł. ale one nawet jak rozwalają, to są dobre:)

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Myślałam, że od estetyki ważniejsze jest jednak zdrowie :-)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                      Takie ciasto rozweseli każdego

                                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                                      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                                      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                                      Kolorowa samba warzywna

                                                      Zdrowe i pyszne danie

                                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                                      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                                      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                                      Kotleciki z brzoskwiniami

                                                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                                      Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                                      Szaszłyki wyborne

                                                      Nie tylko na sezon grillowy

                                                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                                      Gulasz z kopytkami

                                                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                      tvnpix