zamknij

Placuszki z cukinii

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszna przekąska na co dzień i na imprezie!
Ugotowałem to!45
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
13komentarzy
Autor: BBSPlacuszki z cukinii z jogurtowym dipem

Składniki

  • 500 g utartej na grubej tarce cukinii
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 3-4 łyżki  bułki tartej
  • 6 posiekanych dymek
  • 2 ubite jajka
  • 100 g fety
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • do smażenia olej
  • 200 g greckiego jogurtu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
0
38

Sposób przygotowania:

Oprósz utartą cukinię solą i odłóż na ok. 25 min. Odciśnij ręką nadmiar płynu z cukini, a następnie rozłóż ją na papierze kuchennym, by reszta soku wsiąkła w papier. Zmieszaj cukinię z pokruszoną fetą, posiekaną dymką, posiekanym koprem, jajkiem, miętą, gałką muszkatołową i mąką.

Zamieszaj i uformuj zgrabne placuszki. Bułkę tartą rozłóż na talerzu, obtaczaj placuszki w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na patelni. Po zdjęciu z patelni osącz placuszki na papierze kuchennym. Podawaj z jogurtem zmieszanym ze zgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem.

Zainspiruj nas

Komentarze (13)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

nie będą się rozpadać gdy dodamy mąki ziemniaczanej

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      no jak to co ? śledzi nowości ! A tutaj same starości :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dla mnie to żadna nowość.Od lat robię te placki jak jest sezon na cukinię i wychodzą mi wspaniałe - a co najważniejsze nie są aż tak drogie jak ona podaje

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jak się komuś nie podoba
              i jest taki mądry ,to co tu robi?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Spodziewalam sie cos lepszego. Szalu nie ma

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      ja dodaję troche startych surowych ziemniczków , i ciut ciut mąki pszennej żeby się nie rozwalały i o wiele lepiej się łączą składniki a co najważniejsze smażą się i nie rowalają:))

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Ja dodaję żółty, starty ser i myślę, że dlatego lepiej się trzymają.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Mi też się rozlatywały i dlatego dodaję do nich starty żółty ser. Najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Właśnie robiłam ten przepis, ale szału nie ma ( w każdym razie da się zjeść)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Pyszne! Faktycznie się rozwalają, ale gdy nakłada się niewielką ilość na patelnię to jest ok:) Ja robiłam bez bułki tartej, tylko trzeba uważać, bo bardzo szybko się smażą;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          czy tylko ja mam problem ze smażeniem placków z cukinii? przepis znam juz od lat
                                          niestety ilekroc próbowałam usmażyć, placuszki sie rozwalały nie dając się przygotować. dlatego polecam po uprzednim odcisnięciu wody uformowane włozyc do piekarnika. zdrowiej i co wazniejsze ładniej sie prezentuja na talerzu.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              świetny pomysł. ale one nawet jak rozwalają, to są dobre:)

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Myślałam, że od estetyki ważniejsze jest jednak zdrowie :-)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                      Przepis 66

                                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                                      Gulasz z kopytkami

                                                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                      Efektowne i proste danie

                                                      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                      Kotlety mielone na ostro

                                                      Nowa wersja znanego dania

                                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                                      Przepis 22

                                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                                      Klasyka na twoim stole

                                                      Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                                      Grillowany ser halloumi

                                                      Najlepszy podany z figami i orzechami

                                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 14

                                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                      tvnpix