zamknij

Placuszki z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis od Basi Ritz
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Placuszki z jabłkami
Autor: m.kwasek/d.kowal/m.kopeć Basia Ritz wraca do Polski!

Składniki

  • 4 duże jabłka
  •  sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta cukru
  •  sól
  •  klarowane masło do smażenia
  •  cukier puder
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz w całości, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm.
  • Skrop cytryną.
  • Oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  • Mleko wymieszaj z wodą.
  • Do miski przesiej mąkę, dodać cynamon, cukier i sól, wymieszaj.
  • Powoli dodawaj mleko z wodą, a następnie żółtka, miksując na gładką masę.
  • Do ciasta dodaj ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej klarowane masło.
  • Krążki jabłek nabijaj na widelec, zanurzać w cieście, kładź na rozgrzany tłuszcz, smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Układaj na ciepłym talerzu, serwuj posypane cukrem pudrem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mhmmm przepis Magdy Gessler lepszy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mija 50 lat od tz."jablka w ciescie" ktore robila moja babcia.Placuszki z jabłkami to identyczny przepis.Polecam serdecznie :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis Magdy Gessler lepszy

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

              Sałatka z marynowanymi grzybami

              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              Puszyste ego Przepis 14

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Gulasz z kopytkami Przepis 197

              Gulasz z kopytkami

              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

              Szaszłyki wyborne Przepis 59

              Szaszłyki wyborne

              Nie tylko na sezon grillowy

              tvnpix