zamknij

Placuszki z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis od Basi Ritz
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Placuszki z jabłkami
Autor: m.kwasek/d.kowal/m.kopeć Basia Ritz wraca do Polski!

Składniki

  • 4 duże jabłka
  •  sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta cukru
  •  sól
  •  klarowane masło do smażenia
  •  cukier puder
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz w całości, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm.
  • Skrop cytryną.
  • Oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  • Mleko wymieszaj z wodą.
  • Do miski przesiej mąkę, dodać cynamon, cukier i sól, wymieszaj.
  • Powoli dodawaj mleko z wodą, a następnie żółtka, miksując na gładką masę.
  • Do ciasta dodaj ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej klarowane masło.
  • Krążki jabłek nabijaj na widelec, zanurzać w cieście, kładź na rozgrzany tłuszcz, smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Układaj na ciepłym talerzu, serwuj posypane cukrem pudrem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mhmmm przepis Magdy Gessler lepszy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mija 50 lat od tz."jablka w ciescie" ktore robila moja babcia.Placuszki z jabłkami to identyczny przepis.Polecam serdecznie :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis Magdy Gessler lepszy

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

              Sałatka z marynowanymi grzybami

              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

              Kotleciki z brzoskwiniami

              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Harira by Joseph Seeletso
              Przepis 61

              Harira by Joseph Seeletso

              Odrobina Afryki w twojej kuchni

              tvnpix