zamknij

Placuszki z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis od Basi Ritz
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Placuszki z jabłkami
Autor: m.kwasek/d.kowal/m.kopeć Basia Ritz wraca do Polski!

Składniki

  • 4 duże jabłka
  •  sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta cukru
  •  sól
  •  klarowane masło do smażenia
  •  cukier puder
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz w całości, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm.
  • Skrop cytryną.
  • Oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  • Mleko wymieszaj z wodą.
  • Do miski przesiej mąkę, dodać cynamon, cukier i sól, wymieszaj.
  • Powoli dodawaj mleko z wodą, a następnie żółtka, miksując na gładką masę.
  • Do ciasta dodaj ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej klarowane masło.
  • Krążki jabłek nabijaj na widelec, zanurzać w cieście, kładź na rozgrzany tłuszcz, smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Układaj na ciepłym talerzu, serwuj posypane cukrem pudrem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mhmmm przepis Magdy Gessler lepszy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mija 50 lat od tz."jablka w ciescie" ktore robila moja babcia.Placuszki z jabłkami to identyczny przepis.Polecam serdecznie :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis Magdy Gessler lepszy

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

              Pizza godna królów

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

              Kociołek łososiowo-pomidorowy

              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

              Chleb z płatkami owsianymi

              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              tvnpix