zamknij

Placuszki z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tradycyjny przepis od Basi Ritz
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Placuszki z jabłkami
Autor: m.kwasek/d.kowal/m.kopeć Basia Ritz wraca do Polski!

Składniki

  • 4 duże jabłka
  •  sok z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta cukru
  •  sól
  •  klarowane masło do smażenia
  •  cukier puder
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obierz w całości, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm.
  • Skrop cytryną.
  • Oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  • Mleko wymieszaj z wodą.
  • Do miski przesiej mąkę, dodać cynamon, cukier i sól, wymieszaj.
  • Powoli dodawaj mleko z wodą, a następnie żółtka, miksując na gładką masę.
  • Do ciasta dodaj ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej klarowane masło.
  • Krążki jabłek nabijaj na widelec, zanurzać w cieście, kładź na rozgrzany tłuszcz, smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Układaj na ciepłym talerzu, serwuj posypane cukrem pudrem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mhmmm przepis Magdy Gessler lepszy

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mija 50 lat od tz."jablka w ciescie" ktore robila moja babcia.Placuszki z jabłkami to identyczny przepis.Polecam serdecznie :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis Magdy Gessler lepszy

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

              Deser z mrożonych truskawek

              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

              Sarna w wielkim mieście

              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

              Bifeki faszerowane serem feta

              Kotlety po grecku

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              tvnpix