zamknij

Placuszki z jabłkiem i cynamonem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Świętujemy Chanukę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tata Studio/Arkadiusz ŚcichockiPlacuszki słodkie, z jabłkiem i cynamonem

Składniki

  • 250 g jabłek
  • 40 g mąki gryczanej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 15 ml oleju
  • 1,5 łyżki stołowej cukru brązowego
  • szczypta cynamonu
  •  cukier puder
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj jabłka na drobnej tarce, dodaj do nich cukier i cynamon, wymieszaj.
  • W drugiej misce zmieszaj dokładnie pozostałe składniki.
  • Stopniowo zacznij dodawać mus z jabłek, mieszając cały czas masę.
  • Kiedy wszystkie składniki połączą się, rozgrzej porządnie na patelni olej rzepakowy lub słonecznikowy.
  • Formuj placuszki i smaż je aż nabiorą złotego koloru.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.
  • Przed podaniem możesz posypać placuszki cukrem pudrem.

Przepis przygotowany przez restaurację Tel - Aviv, ul. Poznańska 11, Warszawa.

__________________________________________________________

Tel - Aviv od kilku miesięcy ma w swoim menu wyłącznie wegańskie i bezglutenowe potrawy. Specjalnie dla nas ekipa restauracji przygotowała dania, które serwuję się podczas Chanuki - żydowskiego święta światła i ..tłustych potraw.

Obchodzona przez osiem dni Chanuka, jest uroczystością rodzinną, obchodzoną w domu. Każdego wieczora zapalane są się świeczki (każdego dnia o jedną więcej). Świecznik stoi w oknie każdego domu, aby szerzyć dobrą nowinę. Menu chanukowe składa się ze słodkich i tłustych potraw, które spożywa się całe osiem dni trwania święta.


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix