zamknij

Płow

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ryż, mięso i warzywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)Płow

Składniki

  • 1 stołowa łyżka suszonego barbarysu lub rodzynek
  • 1 stołowa łyżka kminu rzymskiego (kumin)
  • 300 ml masła roślinnego
  • 1 kg baraniny
  • 4 cebule
  • 1 kg ryżu
  • 1 kg marchwi
  • 2 główki czosnku
0
0

 

Sposób przygotowania:

Płow przygotowuje się najczęściej w specjalnym naczyniu zwanym kazanem. Najbliżej granic Polski można zakupić go można na rynkach w Brześciu i Lwowie lub w jednym ze sklepów z artykułami rosyjskimi w Niemczech. Zamiast kazana można użyć zwykłego żeliwnego garnka.

  • Oczyść kilka razy ryż w wodzie. Ostatnia partia wody powinna być przezroczystą.
  • Baraninę również oczyść w wodzie i posiekaj w kostkę.
  • Cebulę posiekaj na przekrojone na pół cienkie talarki. Z kolei marchewkę pokrój na długie listewki o grubości 1 cm.
  • Z czosnku zdejmij górną warstwę, ale nie rozdzielaj ząbków.
  • Kazan postaw na ogniu i wlej do niego olej.
  • Pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzany olej i smaż ma ciemnozłoty kolor.
  • Dodaj mięso i lekko przysmaż.
  • Następnie dodaj marchewki i smaż ok. 3 minut nie mieszając.
  • Dopiero po tym czasie wszystko wymieszaj i gotuj 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj kmin rzymski lub berberys albo rodzynki.
  • Dodaj sól i zmniejsz ogień na średni, do czasy, aż marchewka nie zmięknie (orientacyjnie do 10 minut).
  • Następnie wlej wrzątek (na ok. 2 cm) i gotuj całość razem ok. 1 godziny.
  • Wymyty ryż włóż do kazana jako równą warstwę, ogień podkręć na maksymalną moc i wlej wrzątek tak, aby przykrył ryż na kilka cm (2-3 cm).
  • W momencie gdy woda zejdzie z warstwy ryżu wciśnij w nią główkę czosnku i zmniejsz ogień na średni, aż ryż będzie już ugotowany.
  • Następnie zrób kilka wąskich wgłębień (np. trzonkiem łyżki) aby sprawdzić miękkość ryżu.
  • Na koniec wyrównaj powierzchnie i przykryj warstwę talerzem, a kazan pokrywką.
  • Ogień zmniejsz na minimalny i gotuj jeszcze półgodziny.

Przepis zrealizowany w restauracji Klukovka w Warszawie (Ul. Jana Pawła II 45a lok. 46)

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie jadłem jeszcze tego dania z tej wersji przepisu, ale jadłem to na Białorusi. CUDO!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      tvnpix