zamknij

Płow

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ryż, mięso i warzywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)Płow

Składniki

  • 1 stołowa łyżka suszonego barbarysu lub rodzynek
  • 1 stołowa łyżka kminu rzymskiego (kumin)
  • 300 ml masła roślinnego
  • 1 kg baraniny
  • 4 cebule
  • 1 kg ryżu
  • 1 kg marchwi
  • 2 główki czosnku
0
0

 

Sposób przygotowania:

Płow przygotowuje się najczęściej w specjalnym naczyniu zwanym kazanem. Najbliżej granic Polski można zakupić go można na rynkach w Brześciu i Lwowie lub w jednym ze sklepów z artykułami rosyjskimi w Niemczech. Zamiast kazana można użyć zwykłego żeliwnego garnka.

  • Oczyść kilka razy ryż w wodzie. Ostatnia partia wody powinna być przezroczystą.
  • Baraninę również oczyść w wodzie i posiekaj w kostkę.
  • Cebulę posiekaj na przekrojone na pół cienkie talarki. Z kolei marchewkę pokrój na długie listewki o grubości 1 cm.
  • Z czosnku zdejmij górną warstwę, ale nie rozdzielaj ząbków.
  • Kazan postaw na ogniu i wlej do niego olej.
  • Pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzany olej i smaż ma ciemnozłoty kolor.
  • Dodaj mięso i lekko przysmaż.
  • Następnie dodaj marchewki i smaż ok. 3 minut nie mieszając.
  • Dopiero po tym czasie wszystko wymieszaj i gotuj 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj kmin rzymski lub berberys albo rodzynki.
  • Dodaj sól i zmniejsz ogień na średni, do czasy, aż marchewka nie zmięknie (orientacyjnie do 10 minut).
  • Następnie wlej wrzątek (na ok. 2 cm) i gotuj całość razem ok. 1 godziny.
  • Wymyty ryż włóż do kazana jako równą warstwę, ogień podkręć na maksymalną moc i wlej wrzątek tak, aby przykrył ryż na kilka cm (2-3 cm).
  • W momencie gdy woda zejdzie z warstwy ryżu wciśnij w nią główkę czosnku i zmniejsz ogień na średni, aż ryż będzie już ugotowany.
  • Następnie zrób kilka wąskich wgłębień (np. trzonkiem łyżki) aby sprawdzić miękkość ryżu.
  • Na koniec wyrównaj powierzchnie i przykryj warstwę talerzem, a kazan pokrywką.
  • Ogień zmniejsz na minimalny i gotuj jeszcze półgodziny.

Przepis zrealizowany w restauracji Klukovka w Warszawie (Ul. Jana Pawła II 45a lok. 46)

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie jadłem jeszcze tego dania z tej wersji przepisu, ale jadłem to na Białorusi. CUDO!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      tvnpix