zamknij

Płow

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ryż, mięso i warzywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)Płow

Składniki

  • 1 stołowa łyżka suszonego barbarysu lub rodzynek
  • 1 stołowa łyżka kminu rzymskiego (kumin)
  • 300 ml masła roślinnego
  • 1 kg baraniny
  • 4 cebule
  • 1 kg ryżu
  • 1 kg marchwi
  • 2 główki czosnku
0
0

 

Sposób przygotowania:

Płow przygotowuje się najczęściej w specjalnym naczyniu zwanym kazanem. Najbliżej granic Polski można zakupić go można na rynkach w Brześciu i Lwowie lub w jednym ze sklepów z artykułami rosyjskimi w Niemczech. Zamiast kazana można użyć zwykłego żeliwnego garnka.

  • Oczyść kilka razy ryż w wodzie. Ostatnia partia wody powinna być przezroczystą.
  • Baraninę również oczyść w wodzie i posiekaj w kostkę.
  • Cebulę posiekaj na przekrojone na pół cienkie talarki. Z kolei marchewkę pokrój na długie listewki o grubości 1 cm.
  • Z czosnku zdejmij górną warstwę, ale nie rozdzielaj ząbków.
  • Kazan postaw na ogniu i wlej do niego olej.
  • Pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzany olej i smaż ma ciemnozłoty kolor.
  • Dodaj mięso i lekko przysmaż.
  • Następnie dodaj marchewki i smaż ok. 3 minut nie mieszając.
  • Dopiero po tym czasie wszystko wymieszaj i gotuj 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj kmin rzymski lub berberys albo rodzynki.
  • Dodaj sól i zmniejsz ogień na średni, do czasy, aż marchewka nie zmięknie (orientacyjnie do 10 minut).
  • Następnie wlej wrzątek (na ok. 2 cm) i gotuj całość razem ok. 1 godziny.
  • Wymyty ryż włóż do kazana jako równą warstwę, ogień podkręć na maksymalną moc i wlej wrzątek tak, aby przykrył ryż na kilka cm (2-3 cm).
  • W momencie gdy woda zejdzie z warstwy ryżu wciśnij w nią główkę czosnku i zmniejsz ogień na średni, aż ryż będzie już ugotowany.
  • Następnie zrób kilka wąskich wgłębień (np. trzonkiem łyżki) aby sprawdzić miękkość ryżu.
  • Na koniec wyrównaj powierzchnie i przykryj warstwę talerzem, a kazan pokrywką.
  • Ogień zmniejsz na minimalny i gotuj jeszcze półgodziny.

Przepis zrealizowany w restauracji Klukovka w Warszawie (Ul. Jana Pawła II 45a lok. 46)

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie jadłem jeszcze tego dania z tej wersji przepisu, ale jadłem to na Białorusi. CUDO!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix