zamknij

Płow

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchni wschodnioeuropejska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ryż, mięso i warzywa
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Autor: Arkadiusz Ścichocki (Tata Studio)Płow

Składniki

  • 1 stołowa łyżka suszonego barbarysu lub rodzynek
  • 1 stołowa łyżka kminu rzymskiego (kumin)
  • 300 ml masła roślinnego
  • 1 kg baraniny
  • 4 cebule
  • 1 kg ryżu
  • 1 kg marchwi
  • 2 główki czosnku
0
0

 

Sposób przygotowania:

Płow przygotowuje się najczęściej w specjalnym naczyniu zwanym kazanem. Najbliżej granic Polski można zakupić go można na rynkach w Brześciu i Lwowie lub w jednym ze sklepów z artykułami rosyjskimi w Niemczech. Zamiast kazana można użyć zwykłego żeliwnego garnka.

  • Oczyść kilka razy ryż w wodzie. Ostatnia partia wody powinna być przezroczystą.
  • Baraninę również oczyść w wodzie i posiekaj w kostkę.
  • Cebulę posiekaj na przekrojone na pół cienkie talarki. Z kolei marchewkę pokrój na długie listewki o grubości 1 cm.
  • Z czosnku zdejmij górną warstwę, ale nie rozdzielaj ząbków.
  • Kazan postaw na ogniu i wlej do niego olej.
  • Pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzany olej i smaż ma ciemnozłoty kolor.
  • Dodaj mięso i lekko przysmaż.
  • Następnie dodaj marchewki i smaż ok. 3 minut nie mieszając.
  • Dopiero po tym czasie wszystko wymieszaj i gotuj 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj kmin rzymski lub berberys albo rodzynki.
  • Dodaj sól i zmniejsz ogień na średni, do czasy, aż marchewka nie zmięknie (orientacyjnie do 10 minut).
  • Następnie wlej wrzątek (na ok. 2 cm) i gotuj całość razem ok. 1 godziny.
  • Wymyty ryż włóż do kazana jako równą warstwę, ogień podkręć na maksymalną moc i wlej wrzątek tak, aby przykrył ryż na kilka cm (2-3 cm).
  • W momencie gdy woda zejdzie z warstwy ryżu wciśnij w nią główkę czosnku i zmniejsz ogień na średni, aż ryż będzie już ugotowany.
  • Następnie zrób kilka wąskich wgłębień (np. trzonkiem łyżki) aby sprawdzić miękkość ryżu.
  • Na koniec wyrównaj powierzchnie i przykryj warstwę talerzem, a kazan pokrywką.
  • Ogień zmniejsz na minimalny i gotuj jeszcze półgodziny.

Przepis zrealizowany w restauracji Klukovka w Warszawie (Ul. Jana Pawła II 45a lok. 46)

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie jadłem jeszcze tego dania z tej wersji przepisu, ale jadłem to na Białorusi. CUDO!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      tvnpix