Podpłomyki z kapustą
Przepis
przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Składniki
- Farsz:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 2 czerwone cebule
- 1 szklanka octu balsamicznego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 15 obranych orzechów włoskich
- 18 plasterków sera koziego
- sól i pieprz
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- ciasto:
- 7 gr drożdży
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- tymianek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kiedyś wypiekane przez Słowian na kamieniu dzisiaj powracają w nowej odsłonie z kozim serem, najlepiej dojrzewającym z pleśniową obwódką. Wytrawny smak francuskiego sera połączony z równie dominującym w smaku włoskim octem balsamicznym wspaniale połączą się z delikatną modrą kapustą i orzechami włoskimi. Gotując kapustę pamiętaj aby dusić ją na małym ogniu bez przykrycia, wtedy zachowa swój piękny rubinowy kolor.
- Pokrój kapustę czerwoną w cienkie paski i wrzuć na patelnię z masłem klarowanym, podsmaż i następnie dodaj 1 szklanki octu balsamicznego oraz 1 szklanki cukru trzcinowego i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut
- Do garnka wlej resztę octu balsamicznego i cukru, zagotuj, w między czasie cebule obierz z wierzchnich warstw i przekrój na pół i siekaj wzdłuż widocznych warstw, aby powstały tzw. „piórka”, dodaj do octu i gotuj aż całość się skarmelizuje
- Masz teraz 30 minut na przygotowanie ciasta
- Drożdże, mąkę i sól wymieszaj razem dodaj drobno posiekany tymianek i dolej letniej wody
- Wyrabiaj dłońmi ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj wierzch wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- W momencie, kiedy oczekujesz na ciasto wrzuć orzechy na rozgrzaną patelnię i podpraż przez 1 minutę, aby nie dopuścić do przypalenia delikatnie poruszaj patelnią
- Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i podziel na 6 równych części i z każdej wyrób palcami cienkie placki
- Każdy z wyrobionych placków podsmaż na suchej patelni z każdej strony przez około 1 minutę
- Rozgrzej piekarnik na 180 stopni
- Na podsmażone placki ułóż kapustę, konfiturę z cebuli, orzechy oraz ser kozi
- Tak przygotowane placki włóż do piekarnika i zapiekaj przez 5 minut
Sugestia:
Podpłomyki możesz zastąpić chlebem lub bagietką, gotowym ciastem francuskim lub spodem do pizzy.
