zamknij

Podpłomyki z kapustą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Z cebulą i kozim serem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Fundacja Allegro All For PlanetPodpłomyki z kapustą, cebulą i kozim serem

Składniki

  •  Farsz:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 1 szklanka octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 15 obranych orzechów włoskich
  • 18 plasterków sera koziego
  •  sól i pieprz
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  •  ciasto:
  • 7 gr drożdży
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  •  tymianek
  •  sól i pieprz
0
2

 

Sposób przygotowania:

Kiedyś wypiekane przez Słowian na kamieniu dzisiaj powracają w nowej odsłonie z kozim serem, najlepiej dojrzewającym z pleśniową obwódką. Wytrawny smak francuskiego sera połączony z równie dominującym w smaku włoskim octem balsamicznym wspaniale połączą się z delikatną modrą kapustą i orzechami włoskimi. Gotując kapustę pamiętaj aby dusić ją na małym ogniu bez przykrycia, wtedy zachowa swój piękny rubinowy kolor.

  • Pokrój kapustę czerwoną w cienkie paski i wrzuć na patelnię z masłem klarowanym, podsmaż i następnie dodaj 1 szklanki octu balsamicznego oraz 1 szklanki cukru trzcinowego i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut
  • Do garnka wlej resztę octu balsamicznego i cukru, zagotuj, w między czasie cebule obierz z wierzchnich warstw i przekrój na pół i siekaj wzdłuż widocznych warstw, aby powstały tzw. „piórka”, dodaj do octu i gotuj aż całość się skarmelizuje
  • Masz teraz 30 minut na przygotowanie ciasta
  • Drożdże, mąkę i sól wymieszaj razem dodaj drobno posiekany tymianek i dolej letniej wody
  • Wyrabiaj dłońmi ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj wierzch wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • W momencie, kiedy oczekujesz na ciasto wrzuć orzechy na rozgrzaną patelnię i podpraż przez 1 minutę, aby nie dopuścić do przypalenia delikatnie poruszaj patelnią
  • Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i podziel na 6 równych części i z każdej wyrób palcami cienkie placki
  • Każdy z wyrobionych placków podsmaż na suchej patelni z każdej strony przez około 1 minutę
  • Rozgrzej piekarnik na 180 stopni
  • Na podsmażone placki ułóż kapustę, konfiturę z cebuli, orzechy oraz ser kozi
  • Tak przygotowane placki włóż do piekarnika i zapiekaj przez 5 minut

Sugestia:
Podpłomyki możesz zastąpić chlebem lub bagietką, gotowym ciastem francuskim lub spodem do pizzy.

Podpłomyki z kapustą, cebulą i kozim serem
Autor: Fundacja Allegro All For Planet Podpłomyki z kapustą, cebulą i kozim serem
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix