zamknij

Podpłomyki z kapustą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Z cebulą i kozim serem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Fundacja Allegro All For PlanetPodpłomyki z kapustą, cebulą i kozim serem

Składniki

  •  Farsz:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 czerwone cebule
  • 1 szklanka octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 15 obranych orzechów włoskich
  • 18 plasterków sera koziego
  •  sól i pieprz
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  •  ciasto:
  • 7 gr drożdży
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  •  tymianek
  •  sól i pieprz
0
2

 

Sposób przygotowania:

Kiedyś wypiekane przez Słowian na kamieniu dzisiaj powracają w nowej odsłonie z kozim serem, najlepiej dojrzewającym z pleśniową obwódką. Wytrawny smak francuskiego sera połączony z równie dominującym w smaku włoskim octem balsamicznym wspaniale połączą się z delikatną modrą kapustą i orzechami włoskimi. Gotując kapustę pamiętaj aby dusić ją na małym ogniu bez przykrycia, wtedy zachowa swój piękny rubinowy kolor.

  • Pokrój kapustę czerwoną w cienkie paski i wrzuć na patelnię z masłem klarowanym, podsmaż i następnie dodaj 1 szklanki octu balsamicznego oraz 1 szklanki cukru trzcinowego i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut
  • Do garnka wlej resztę octu balsamicznego i cukru, zagotuj, w między czasie cebule obierz z wierzchnich warstw i przekrój na pół i siekaj wzdłuż widocznych warstw, aby powstały tzw. „piórka”, dodaj do octu i gotuj aż całość się skarmelizuje
  • Masz teraz 30 minut na przygotowanie ciasta
  • Drożdże, mąkę i sól wymieszaj razem dodaj drobno posiekany tymianek i dolej letniej wody
  • Wyrabiaj dłońmi ciasto do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Wyrobione ciasto przełóż do naoliwionej miski, przykryj wierzch wilgotnym ręcznikiem i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • W momencie, kiedy oczekujesz na ciasto wrzuć orzechy na rozgrzaną patelnię i podpraż przez 1 minutę, aby nie dopuścić do przypalenia delikatnie poruszaj patelnią
  • Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i podziel na 6 równych części i z każdej wyrób palcami cienkie placki
  • Każdy z wyrobionych placków podsmaż na suchej patelni z każdej strony przez około 1 minutę
  • Rozgrzej piekarnik na 180 stopni
  • Na podsmażone placki ułóż kapustę, konfiturę z cebuli, orzechy oraz ser kozi
  • Tak przygotowane placki włóż do piekarnika i zapiekaj przez 5 minut

Sugestia:
Podpłomyki możesz zastąpić chlebem lub bagietką, gotowym ciastem francuskim lub spodem do pizzy.

Podpłomyki z kapustą, cebulą i kozim serem
Autor: Fundacja Allegro All For Planet Podpłomyki z kapustą, cebulą i kozim serem
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix