zamknij

Podwędzana pierś kurczaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łukasz Kawaller i  Paulina Sawicka
Autor przepisu:
Łatwy sposób na domowe wędzenie
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Łukasz Kawaller i Paulina SawickaPodwędzana pierś kurczaka, młode ziemniaki z koperkiem i sos z wędzonej papryki

Składniki

  • 4 po ok 150 g piersi kurczaka
  •  czosnek
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g masła
  • 100 ml wody
  • 300 g ziemniaków
  •  koperek
  •  tymianek
  •  sól , pieprz
0
6

Sposób przygotowania:

  • Piersi kurczaka dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, rozgniecionymi listkami laurowymi i zielem angielskim (najlepiej zrobić to w moździerzu).
  • Do wędzenia wykorzystaj siano, które można kupić w każdym sklepie zoologicznym. By uzyskać  efekt, należy w dowolnym naczyniu (garnek, patelnia itp.) podgrzać siano tak by zaczęło się dość mocno dymić, umieścić nad naczyniem piersi ułożone na ruszcie i szczelnie przykryć ruszt folią aluminiową tak, by dym nie wydostawał się na zewnątrz.
  • Piersi kurczaka wędzą się ok. 6-8 minut. Po tym czasie dopiecz je w piekarniku.
  • Jeśli chcea przygotować kurczaka na grillu, wystarczy pod koniec grillowania włożyć na żar lekko mokre siano i przykryć grill pokrywą tak by nagromadzony dym pozostał w środku.
  • Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i umieść na ruszcie razem z kurczakiem. Wędź paprykę w ten sam sposób jak mięso, następnie pokrój na mniejsze kawałki, i gotuj przez 4-5 minut w wodzie z 50 g masła. Dopraw solą, pieprzem, gałązką świeżego tymianku i połową ząbka czosnku. Blenduj na gładko i przecedź przez  drobne sitko. Otrzymany sos zredukuj do pożądanej konsystencji.
  • Młode, małe ziemniaki umyj pod bieżącą woda, pokrój na pół i gotuj na małym ogniu z dodatkiem soli. Po ugotowaniu na miękko, dodaj 50 g zimnego masła, posiekany koperek i dopraw do smaku

Łukasz Kawaller i Paulina Sawicka - partnerzy w życiu zawodowym i prywatnym. Zwycięzcy XI edycji L’ar de la cuisine Martell 2013 - konkursu dla młodych talentów kulinarnych. Proponują swoje przepisy na majówkę!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix