zamknij

Podwędzana pierś kurczaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łukasz Kawaller i  Paulina Sawicka
Autor przepisu:
Łatwy sposób na domowe wędzenie
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Łukasz Kawaller i Paulina SawickaPodwędzana pierś kurczaka, młode ziemniaki z koperkiem i sos z wędzonej papryki

Składniki

  • 4 po ok 150 g piersi kurczaka
  •  czosnek
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g masła
  • 100 ml wody
  • 300 g ziemniaków
  •  koperek
  •  tymianek
  •  sól , pieprz
0
6

Sposób przygotowania:

  • Piersi kurczaka dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, rozgniecionymi listkami laurowymi i zielem angielskim (najlepiej zrobić to w moździerzu).
  • Do wędzenia wykorzystaj siano, które można kupić w każdym sklepie zoologicznym. By uzyskać  efekt, należy w dowolnym naczyniu (garnek, patelnia itp.) podgrzać siano tak by zaczęło się dość mocno dymić, umieścić nad naczyniem piersi ułożone na ruszcie i szczelnie przykryć ruszt folią aluminiową tak, by dym nie wydostawał się na zewnątrz.
  • Piersi kurczaka wędzą się ok. 6-8 minut. Po tym czasie dopiecz je w piekarniku.
  • Jeśli chcea przygotować kurczaka na grillu, wystarczy pod koniec grillowania włożyć na żar lekko mokre siano i przykryć grill pokrywą tak by nagromadzony dym pozostał w środku.
  • Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i umieść na ruszcie razem z kurczakiem. Wędź paprykę w ten sam sposób jak mięso, następnie pokrój na mniejsze kawałki, i gotuj przez 4-5 minut w wodzie z 50 g masła. Dopraw solą, pieprzem, gałązką świeżego tymianku i połową ząbka czosnku. Blenduj na gładko i przecedź przez  drobne sitko. Otrzymany sos zredukuj do pożądanej konsystencji.
  • Młode, małe ziemniaki umyj pod bieżącą woda, pokrój na pół i gotuj na małym ogniu z dodatkiem soli. Po ugotowaniu na miękko, dodaj 50 g zimnego masła, posiekany koperek i dopraw do smaku

Łukasz Kawaller i Paulina Sawicka - partnerzy w życiu zawodowym i prywatnym. Zwycięzcy XI edycji L’ar de la cuisine Martell 2013 - konkursu dla młodych talentów kulinarnych. Proponują swoje przepisy na majówkę!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

tvnpix