zamknij

Podwędzana pierś kurczaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Łukasz Kawaller i  Paulina Sawicka
Autor przepisu:
Łatwy sposób na domowe wędzenie
Ugotowałem to!6
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Łukasz Kawaller i Paulina SawickaPodwędzana pierś kurczaka, młode ziemniaki z koperkiem i sos z wędzonej papryki

Składniki

  • 4 po ok 150 g piersi kurczaka
  •  czosnek
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g masła
  • 100 ml wody
  • 300 g ziemniaków
  •  koperek
  •  tymianek
  •  sól , pieprz
0
6

Sposób przygotowania:

  • Piersi kurczaka dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, rozgniecionymi listkami laurowymi i zielem angielskim (najlepiej zrobić to w moździerzu).
  • Do wędzenia wykorzystaj siano, które można kupić w każdym sklepie zoologicznym. By uzyskać  efekt, należy w dowolnym naczyniu (garnek, patelnia itp.) podgrzać siano tak by zaczęło się dość mocno dymić, umieścić nad naczyniem piersi ułożone na ruszcie i szczelnie przykryć ruszt folią aluminiową tak, by dym nie wydostawał się na zewnątrz.
  • Piersi kurczaka wędzą się ok. 6-8 minut. Po tym czasie dopiecz je w piekarniku.
  • Jeśli chcea przygotować kurczaka na grillu, wystarczy pod koniec grillowania włożyć na żar lekko mokre siano i przykryć grill pokrywą tak by nagromadzony dym pozostał w środku.
  • Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i umieść na ruszcie razem z kurczakiem. Wędź paprykę w ten sam sposób jak mięso, następnie pokrój na mniejsze kawałki, i gotuj przez 4-5 minut w wodzie z 50 g masła. Dopraw solą, pieprzem, gałązką świeżego tymianku i połową ząbka czosnku. Blenduj na gładko i przecedź przez  drobne sitko. Otrzymany sos zredukuj do pożądanej konsystencji.
  • Młode, małe ziemniaki umyj pod bieżącą woda, pokrój na pół i gotuj na małym ogniu z dodatkiem soli. Po ugotowaniu na miękko, dodaj 50 g zimnego masła, posiekany koperek i dopraw do smaku

Łukasz Kawaller i Paulina Sawicka - partnerzy w życiu zawodowym i prywatnym. Zwycięzcy XI edycji L’ar de la cuisine Martell 2013 - konkursu dla młodych talentów kulinarnych. Proponują swoje przepisy na majówkę!

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix