zamknij

Podwójnie cytrynowe babeczki

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
z miętą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: nutkasmakuBabeczki cytrynowe

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • Na krem pieczony:
  • skórka z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 36%
  • pęczek mięty
  • Na lemon curd:
  • Na  lemon curd:
  • 2 żółtka
  • 80-90 g masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieć
  • Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut
  • Foremki smaruj masłem i oprósz bułką tartą
  • Masa zapiekana: jajka mieszaj ze śmietanką, cukier z sokiem cytrynowym i posiekaną miętą, a później całość razem miksuj. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza przestań miksować
  • Lemon curd: sok z cytryny z jajkami gotuj na małym ogniu ciągle mieszając w rondelku, powoli dodając kawałeczki masła. Gdy krem zacznie gęstnieć zmniejsz ogień i mieszaj dalej. Przestań wówczas gdy krem zgęstnieje i stanie się mniej lejący
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przecieraj przez sitko
  • Wlewaj do słoiczka; możesz go przechowywać 1 tydzień w lodówce
  • Formy na babeczki obłóż cienko ciastem i wyłóż papierem obciążając grochem lub fasolą
  • Piecz ok 10 minut w temp.180 st. po czym wysyp ziarna z papierem i wlej szybko masę cytrynowo-miętową , dalej piecz ok 15-19 minut
  • Gdy masa się zetnie wyciągnij babeczki, nałóż na wierzch lemon curd, skórkę cytrynową oraz listek mięty

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix