zamknij

Podwójnie cytrynowe babeczki

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
z miętą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: nutkasmakuBabeczki cytrynowe

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • Na krem pieczony:
  • skórka z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 36%
  • pęczek mięty
  • Na lemon curd:
  • Na  lemon curd:
  • 2 żółtka
  • 80-90 g masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieć
  • Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut
  • Foremki smaruj masłem i oprósz bułką tartą
  • Masa zapiekana: jajka mieszaj ze śmietanką, cukier z sokiem cytrynowym i posiekaną miętą, a później całość razem miksuj. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza przestań miksować
  • Lemon curd: sok z cytryny z jajkami gotuj na małym ogniu ciągle mieszając w rondelku, powoli dodając kawałeczki masła. Gdy krem zacznie gęstnieć zmniejsz ogień i mieszaj dalej. Przestań wówczas gdy krem zgęstnieje i stanie się mniej lejący
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przecieraj przez sitko
  • Wlewaj do słoiczka; możesz go przechowywać 1 tydzień w lodówce
  • Formy na babeczki obłóż cienko ciastem i wyłóż papierem obciążając grochem lub fasolą
  • Piecz ok 10 minut w temp.180 st. po czym wysyp ziarna z papierem i wlej szybko masę cytrynowo-miętową , dalej piecz ok 15-19 minut
  • Gdy masa się zetnie wyciągnij babeczki, nałóż na wierzch lemon curd, skórkę cytrynową oraz listek mięty

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix