zamknij

Podwójnie cytrynowe babeczki

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
z miętą
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: nutkasmakuBabeczki cytrynowe

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • Na krem pieczony:
  • skórka z 2 cytryn
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 36%
  • pęczek mięty
  • Na lemon curd:
  • Na  lemon curd:
  • 2 żółtka
  • 80-90 g masła
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
0
0

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagnieć
  • Kulkę ciasta owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut
  • Foremki smaruj masłem i oprósz bułką tartą
  • Masa zapiekana: jajka mieszaj ze śmietanką, cukier z sokiem cytrynowym i posiekaną miętą, a później całość razem miksuj. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza przestań miksować
  • Lemon curd: sok z cytryny z jajkami gotuj na małym ogniu ciągle mieszając w rondelku, powoli dodając kawałeczki masła. Gdy krem zacznie gęstnieć zmniejsz ogień i mieszaj dalej. Przestań wówczas gdy krem zgęstnieje i stanie się mniej lejący
  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przecieraj przez sitko
  • Wlewaj do słoiczka; możesz go przechowywać 1 tydzień w lodówce
  • Formy na babeczki obłóż cienko ciastem i wyłóż papierem obciążając grochem lub fasolą
  • Piecz ok 10 minut w temp.180 st. po czym wysyp ziarna z papierem i wlej szybko masę cytrynowo-miętową , dalej piecz ok 15-19 minut
  • Gdy masa się zetnie wyciągnij babeczki, nałóż na wierzch lemon curd, skórkę cytrynową oraz listek mięty

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

tvnpix