zamknij

Polędwica cielęca z jabłkiem i sufletem z kurek

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Zaskakujące połączenie
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Polędwica cielęca z jabłkiem i sufletem z kurek
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Polędwica cielęca

Składniki

  • 3 jajka
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka sosu pieczeniowego
  • 100 g czarnych porzeczek
  • odrobina rozmarynu
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 300 g polędwicy cielęcej
  • 80g  kurek (mogą być mrożone)
  • 1 kostka masła
  • 5 ziaren jałowca
  • 2  cebule
  • 1 jabłko
  • 50 g wódki
  • 1 granat
  • odrobina trawy cytrynowej
0
1

Sposób przygotowania:

  • Polędwica:
    Polędwicę wyczyść. Wydrąż pestki granatu z owoców i wyciśnij z nich sok. Trawę cytrynową rozetnij kilkakrotnie, dodaj sok z granatów, wódkę oraz mięso. Składniki w misce marynują mięso minimum 6 godzin.
  • Na patelnię z oliwą wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na dość intensywnym ogniu do uzyskania lekko różowego koloru w środku. Mięso wyjmij. Na patelnię wlewaj pozostały z marynaty sok (bez trawy cytrynowej ) i redukuj do zgęstnienia. Jabłko obierz, pokrój cząstki. Obsmaż je na bardzo gorącym ogniu z dodatkiem masła i jałowca przez kilkadziesiąt sekund. Następnie dodaj zgęstniały sos z granatów – lekko soląc i doprawiając grubo mielonym czarnym pieprzem i cukrem trzcinowym i zdejmij z ognia.
  • Suflet:
    Kurki obsmaż z drobniutko posiekaną cebulką i rozmarynem. Po ostygnięciu siekaj drobno. Dodaj śmietanę, żółtka, ciut soli i pieprzu oraz ubite białko z 4 białek.
  • Miseczki lub filiżanki natrzyj masłem i obsyp mielonymi orzechami. Napełnij masą do 3 wysokości i włóż do piekarnika o temperaturze 210'C na ok. 7 - 8 minut.
  • Sos:
    Cebulę siekaj w drobną kostkę i włóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Po lekkim zrumienieniu wyłóż porzeczki. Po karmelizowaniu wlej czerwone wino oraz sos pieczeniowy (rozrobiona pasta pieczeniowa w bulionie). Dodaj czekoladę. Tuż przed podaniem już nie grzejąc dodaj dobrze schłodzone masło ciągle mieszając.
  • Ułóż polędwiczki, polej sosem i połóż na talerzu suflet i udekoruj według własnej inwencji.

Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa)

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix