zamknij

Polędwica wołowa z leśnymi grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Tradycyjny przepis na obiad
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Ugotowani- przepisy uczestników programu" - wydawnictwo PascalPolędwica wołowa z leśnymi grzybami

Składniki

  • spory kawałek polędwicy wołowej
  • dowolne leśne grzyby
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  •  oliwa peperoncino
  • świeży rozmaryn
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  gruba sól morska
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby krótko obgotowuj (wywar zostawiamy)
  • Na głębokiej patelni podsmaż na maśle cebulę na złoto
  • Dodaj pokrojone, ugotowane grzyby
  • Wlej wino, wywar z gotowania grzybów, duś bez przykrycia do miękkości, redukując objętość
  • Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną
  • Polędwicę oczyść z włókien, obtocz w drobno posiekanym rozmarynie i świeżo zmielonym pieprzu. Obsmaż na silnie rozgrzanej oliwie
  • Kiedy będzie lekko przyrumieniona, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz 20-25 min
  • Następnie wyjmij mięso, zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka minut
  • Umyte i obrane warzywa posyp rozmarynę i solą morską, wlej oliwę i zapiecz przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni
  • Tuż przed podaniem polędwicę pokrój w plastry, podaj z sosem grzybowym i pieczonymi warzywami

Autor przepisu: Edyta Pisarska

Przepis pochodzi z książki "Ugotowani - przepisy uczestników programu" - wydawnictwo Pascal

Inne przepisy z książki:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

tvnpix