zamknij

Polędwica wołowa z leśnymi grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Tradycyjny przepis na obiad
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Ugotowani- przepisy uczestników programu" - wydawnictwo PascalPolędwica wołowa z leśnymi grzybami

Składniki

  • spory kawałek polędwicy wołowej
  • dowolne leśne grzyby
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  •  oliwa peperoncino
  • świeży rozmaryn
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  gruba sól morska
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby krótko obgotowuj (wywar zostawiamy)
  • Na głębokiej patelni podsmaż na maśle cebulę na złoto
  • Dodaj pokrojone, ugotowane grzyby
  • Wlej wino, wywar z gotowania grzybów, duś bez przykrycia do miękkości, redukując objętość
  • Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną
  • Polędwicę oczyść z włókien, obtocz w drobno posiekanym rozmarynie i świeżo zmielonym pieprzu. Obsmaż na silnie rozgrzanej oliwie
  • Kiedy będzie lekko przyrumieniona, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz 20-25 min
  • Następnie wyjmij mięso, zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka minut
  • Umyte i obrane warzywa posyp rozmarynę i solą morską, wlej oliwę i zapiecz przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni
  • Tuż przed podaniem polędwicę pokrój w plastry, podaj z sosem grzybowym i pieczonymi warzywami

Autor przepisu: Edyta Pisarska

Przepis pochodzi z książki "Ugotowani - przepisy uczestników programu" - wydawnictwo Pascal

Inne przepisy z książki:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix