zamknij

Polędwica wołowa z leśnymi grzybami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Tradycyjny przepis na obiad
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Ugotowani- przepisy uczestników programu" - wydawnictwo PascalPolędwica wołowa z leśnymi grzybami

Składniki

  • spory kawałek polędwicy wołowej
  • dowolne leśne grzyby
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  •  oliwa peperoncino
  • świeży rozmaryn
  •  świeżo zmielony pieprz
  •  gruba sól morska
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby krótko obgotowuj (wywar zostawiamy)
  • Na głębokiej patelni podsmaż na maśle cebulę na złoto
  • Dodaj pokrojone, ugotowane grzyby
  • Wlej wino, wywar z gotowania grzybów, duś bez przykrycia do miękkości, redukując objętość
  • Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną
  • Polędwicę oczyść z włókien, obtocz w drobno posiekanym rozmarynie i świeżo zmielonym pieprzu. Obsmaż na silnie rozgrzanej oliwie
  • Kiedy będzie lekko przyrumieniona, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz 20-25 min
  • Następnie wyjmij mięso, zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka minut
  • Umyte i obrane warzywa posyp rozmarynę i solą morską, wlej oliwę i zapiecz przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni
  • Tuż przed podaniem polędwicę pokrój w plastry, podaj z sosem grzybowym i pieczonymi warzywami

Autor przepisu: Edyta Pisarska

Przepis pochodzi z książki "Ugotowani - przepisy uczestników programu" - wydawnictwo Pascal

Inne przepisy z książki:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

tvnpix