Polędwica wołowa z leśnymi grzybami
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 3 Ilość porcjiTradycyjny przepis na obiad
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- spory kawałek polędwicy wołowej
- dowolne leśne grzyby
- 1 kg marchwi
- 1 kg pietruszki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- oliwa peperoncino
- świeży rozmaryn
- świeżo zmielony pieprz
- gruba sól morska
0
2
Sposób przygotowania:
- Grzyby krótko obgotowuj (wywar zostawiamy)
- Na głębokiej patelni podsmaż na maśle cebulę na złoto
- Dodaj pokrojone, ugotowane grzyby
- Wlej wino, wywar z gotowania grzybów, duś bez przykrycia do miękkości, redukując objętość
- Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną
- Polędwicę oczyść z włókien, obtocz w drobno posiekanym rozmarynie i świeżo zmielonym pieprzu. Obsmaż na silnie rozgrzanej oliwie
- Kiedy będzie lekko przyrumieniona, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz 20-25 min
- Następnie wyjmij mięso, zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka minut
- Umyte i obrane warzywa posyp rozmarynę i solą morską, wlej oliwę i zapiecz przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni
- Tuż przed podaniem polędwicę pokrój w plastry, podaj z sosem grzybowym i pieczonymi warzywami
Autor przepisu: Edyta Pisarska
Przepis pochodzi z książki "Ugotowani - przepisy uczestników programu" - wydawnictwo Pascal
Inne przepisy z książki:
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.