zamknij

Polędwiczka wieprzowa z młodymi warzywami i sokiem z botwiny

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wyciśnij botwinkę!
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Sylwester Lis Polędwiczka wieprzowa z młodymi warzywami, puree z brukwi i kalarepy, sokiem z botwiny - Sylwester Lis

Składniki

  • 3 kalarepy
  • 3 buraczki
  • kilka szparagów
  • 590 ml rosołu
  • 20 ml octu winnego
  • masła 15 g
  • 30 g  soczewicy czerwonej
  • 10 g  cebuli
  • 20 g  brukwi
  • 40 g  ziemniaka
  • 30 ml mleka
  • 100 g botwiny
  •  sól, pieprz czarny
0
3

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczkę zamarynuj w rozmarynie, czosnku i czerwonym winie na 12 godzin. Obsmaż na grillu lub patelni i piecz w 200 stopniach C przez około 7 minut.
  • Kalarepę pokrój w plastry, resztki zachowaj. Następnie obgotuj w rosole, aby nieco zmiękła.
  • Buraki przekrój na pół i gotuj parę minut w rosole i occie winnym.
  • Pomidory zblanszuj w gorącej wodzie (oblej wrzątkiem) i przełóż do zimnej wody. Wyciągnij z nich nasienie, a miąższ pokrój w drobną kostkę tzw. concasse.
  • Szparagi podsmaż na 10 g masła po kilka sekund z obydwu stron.
  • Na 5 g masła  podsmaż cebulę. Kiedy będzie się szklić, dodaj soczewicę, podlej rosołem i duś, aż będzie chrupiąca, ale miękka.
  • Ugotuj w 30 ml mleka i 40 ml rosołu resztki kalarepy, brukiew i ziemniaka. Ugotowane warzywa przetrzyj przez gęste sito.
  • Utrzyj botwinę na tarce i odciśnij z niej sok, następnie odstaw go w chłodne miejsce na klika godzin, aby odparował z niego zapach ziemi. Dopraw.


Sos własny

  • resztki polędwiczki
  • 100 g włoszczyzny
  • 50 ml wina czerwonego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml rosołu
  • sól, pieprz czarny
  • łyżka zmrożonego masła

 

Resztki polędwiczki, które zostaną po wyczyszczeniu oraz włoszczyznę podsmaż, dodaj wino i koncentrat. Lekko zredukuj, podlej rosołem i gotuj na bardzo małym ogniu, odcedź przez sito i zagęść zmrożonym masłem i dopraw.

Przepis:

Sylwester Lis, szef kuchni hotelu Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej, propagator nowoczesnej kuchni podhalańskiej.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super ten przepis, polędwiczki rozpływają się w ustach

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      tvnpix