Polędwiczka wieprzowa z młodymi warzywami i sokiem z botwiny
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 3 kalarepy
- 3 buraczki
- kilka szparagów
- 590 ml rosołu
- 20 ml octu winnego
- masła 15 g
- 30 g soczewicy czerwonej
- 10 g cebuli
- 20 g brukwi
- 40 g ziemniaka
- 30 ml mleka
- 100 g botwiny
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę zamarynuj w rozmarynie, czosnku i czerwonym winie na 12 godzin. Obsmaż na grillu lub patelni i piecz w 200 stopniach C przez około 7 minut.
- Kalarepę pokrój w plastry, resztki zachowaj. Następnie obgotuj w rosole, aby nieco zmiękła.
- Buraki przekrój na pół i gotuj parę minut w rosole i occie winnym.
- Pomidory zblanszuj w gorącej wodzie (oblej wrzątkiem) i przełóż do zimnej wody. Wyciągnij z nich nasienie, a miąższ pokrój w drobną kostkę tzw. concasse.
- Szparagi podsmaż na 10 g masła po kilka sekund z obydwu stron.
- Na 5 g masła podsmaż cebulę. Kiedy będzie się szklić, dodaj soczewicę, podlej rosołem i duś, aż będzie chrupiąca, ale miękka.
- Ugotuj w 30 ml mleka i 40 ml rosołu resztki kalarepy, brukiew i ziemniaka. Ugotowane warzywa przetrzyj przez gęste sito.
- Utrzyj botwinę na tarce i odciśnij z niej sok, następnie odstaw go w chłodne miejsce na klika godzin, aby odparował z niego zapach ziemi. Dopraw.
Sos własny
- resztki polędwiczki
- 100 g włoszczyzny
- 50 ml wina czerwonego
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 300 ml rosołu
- sól, pieprz czarny
- łyżka zmrożonego masła
Resztki polędwiczki, które zostaną po wyczyszczeniu oraz włoszczyznę podsmaż, dodaj wino i koncentrat. Lekko zredukuj, podlej rosołem i gotuj na bardzo małym ogniu, odcedź przez sito i zagęść zmrożonym masłem i dopraw.

Przepis:
Sylwester Lis, szef kuchni hotelu Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej, propagator nowoczesnej kuchni podhalańskiej.
Komentarze (1)
Super ten przepis, polędwiczki rozpływają się w ustach
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie