zamknij

Polędwiczka wieprzowa z młodymi warzywami i sokiem z botwiny

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wyciśnij botwinkę!
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Autor: Sylwester Lis Polędwiczka wieprzowa z młodymi warzywami, puree z brukwi i kalarepy, sokiem z botwiny - Sylwester Lis

Składniki

  • 3 kalarepy
  • 3 buraczki
  • kilka szparagów
  • 590 ml rosołu
  • 20 ml octu winnego
  • masła 15 g
  • 30 g  soczewicy czerwonej
  • 10 g  cebuli
  • 20 g  brukwi
  • 40 g  ziemniaka
  • 30 ml mleka
  • 100 g botwiny
  •  sól, pieprz czarny
0
3

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczkę zamarynuj w rozmarynie, czosnku i czerwonym winie na 12 godzin. Obsmaż na grillu lub patelni i piecz w 200 stopniach C przez około 7 minut.
  • Kalarepę pokrój w plastry, resztki zachowaj. Następnie obgotuj w rosole, aby nieco zmiękła.
  • Buraki przekrój na pół i gotuj parę minut w rosole i occie winnym.
  • Pomidory zblanszuj w gorącej wodzie (oblej wrzątkiem) i przełóż do zimnej wody. Wyciągnij z nich nasienie, a miąższ pokrój w drobną kostkę tzw. concasse.
  • Szparagi podsmaż na 10 g masła po kilka sekund z obydwu stron.
  • Na 5 g masła  podsmaż cebulę. Kiedy będzie się szklić, dodaj soczewicę, podlej rosołem i duś, aż będzie chrupiąca, ale miękka.
  • Ugotuj w 30 ml mleka i 40 ml rosołu resztki kalarepy, brukiew i ziemniaka. Ugotowane warzywa przetrzyj przez gęste sito.
  • Utrzyj botwinę na tarce i odciśnij z niej sok, następnie odstaw go w chłodne miejsce na klika godzin, aby odparował z niego zapach ziemi. Dopraw.


Sos własny

  • resztki polędwiczki
  • 100 g włoszczyzny
  • 50 ml wina czerwonego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml rosołu
  • sól, pieprz czarny
  • łyżka zmrożonego masła

 

Resztki polędwiczki, które zostaną po wyczyszczeniu oraz włoszczyznę podsmaż, dodaj wino i koncentrat. Lekko zredukuj, podlej rosołem i gotuj na bardzo małym ogniu, odcedź przez sito i zagęść zmrożonym masłem i dopraw.

Przepis:

Sylwester Lis, szef kuchni hotelu Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej, propagator nowoczesnej kuchni podhalańskiej.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super ten przepis, polędwiczki rozpływają się w ustach

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      tvnpix