zamknij

Polędwiczka wieprzowa z młodymi warzywami i sokiem z botwiny

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wyciśnij botwinkę!
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Sylwester Lis Polędwiczka wieprzowa z młodymi warzywami, puree z brukwi i kalarepy, sokiem z botwiny - Sylwester Lis

Składniki

  • 3 kalarepy
  • 3 buraczki
  • kilka szparagów
  • 590 ml rosołu
  • 20 ml octu winnego
  • masła 15 g
  • 30 g  soczewicy czerwonej
  • 10 g  cebuli
  • 20 g  brukwi
  • 40 g  ziemniaka
  • 30 ml mleka
  • 100 g botwiny
  •  sól, pieprz czarny
0
3

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczkę zamarynuj w rozmarynie, czosnku i czerwonym winie na 12 godzin. Obsmaż na grillu lub patelni i piecz w 200 stopniach C przez około 7 minut.
  • Kalarepę pokrój w plastry, resztki zachowaj. Następnie obgotuj w rosole, aby nieco zmiękła.
  • Buraki przekrój na pół i gotuj parę minut w rosole i occie winnym.
  • Pomidory zblanszuj w gorącej wodzie (oblej wrzątkiem) i przełóż do zimnej wody. Wyciągnij z nich nasienie, a miąższ pokrój w drobną kostkę tzw. concasse.
  • Szparagi podsmaż na 10 g masła po kilka sekund z obydwu stron.
  • Na 5 g masła  podsmaż cebulę. Kiedy będzie się szklić, dodaj soczewicę, podlej rosołem i duś, aż będzie chrupiąca, ale miękka.
  • Ugotuj w 30 ml mleka i 40 ml rosołu resztki kalarepy, brukiew i ziemniaka. Ugotowane warzywa przetrzyj przez gęste sito.
  • Utrzyj botwinę na tarce i odciśnij z niej sok, następnie odstaw go w chłodne miejsce na klika godzin, aby odparował z niego zapach ziemi. Dopraw.


Sos własny

  • resztki polędwiczki
  • 100 g włoszczyzny
  • 50 ml wina czerwonego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 300 ml rosołu
  • sól, pieprz czarny
  • łyżka zmrożonego masła

 

Resztki polędwiczki, które zostaną po wyczyszczeniu oraz włoszczyznę podsmaż, dodaj wino i koncentrat. Lekko zredukuj, podlej rosołem i gotuj na bardzo małym ogniu, odcedź przez sito i zagęść zmrożonym masłem i dopraw.

Przepis:

Sylwester Lis, szef kuchni hotelu Bukovina w Bukowinie Tatrzańskiej, propagator nowoczesnej kuchni podhalańskiej.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super ten przepis, polędwiczki rozpływają się w ustach

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      tvnpix