zamknij

Polędwiczka z duszonymi jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Myszka_gotuje
Autor przepisu:
i pieczonymi ziemniakami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: myszkagotujePolędwiczka z duszonymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 jabłka
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki  czosnku granulowanego
  • 2 łyżki  masła
  • 1/2 słoiczka żurawiny lub żurawiny z jabłkiem
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • do smaku sól, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczkę pokrój na plastry. Rozbij dłonią. Przypraw solą i pieprzem. Włóż do miski.
  • Dodaj 2 łyżeczki majeranku, tymianku oraz czosnku granulowanego.
  • Zalej 2 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszaj. Przykryj folią i odstaw na około 20-40 minut.
  • Ziemniaki wyszoruj. Smaruj olejem i wstaw na blaszce do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut.
  • Jabłka pokrój w ósemki. Włóż do garnka, dodaj masło, przypraw majerankiem i dolej około 1/2 szklanki wody.
  • Ustaw na małym gazie pod przykryciem. Czekaj aż jabłka będę miękkie, ale nadal zachowają swój kształt (około 6 minut).
  • Polędwiczki wyjmij z marynaty. Na patelni rozgrzej olej i włóż plastry mięsa (tak by się nie stykały) , smaż po około 2 minuty z każdej strony. Podaj plastry mięsa z konfiturą żurawina z jabłkiem, pieczone ziemniaczki i duszone jabłka.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix