zamknij

Polędwiczka z duszonymi jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Myszka_gotuje
Autor przepisu:
i pieczonymi ziemniakami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: myszkagotujePolędwiczka z duszonymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 jabłka
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki  czosnku granulowanego
  • 2 łyżki  masła
  • 1/2 słoiczka żurawiny lub żurawiny z jabłkiem
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • do smaku sól, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczkę pokrój na plastry. Rozbij dłonią. Przypraw solą i pieprzem. Włóż do miski.
  • Dodaj 2 łyżeczki majeranku, tymianku oraz czosnku granulowanego.
  • Zalej 2 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszaj. Przykryj folią i odstaw na około 20-40 minut.
  • Ziemniaki wyszoruj. Smaruj olejem i wstaw na blaszce do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut.
  • Jabłka pokrój w ósemki. Włóż do garnka, dodaj masło, przypraw majerankiem i dolej około 1/2 szklanki wody.
  • Ustaw na małym gazie pod przykryciem. Czekaj aż jabłka będę miękkie, ale nadal zachowają swój kształt (około 6 minut).
  • Polędwiczki wyjmij z marynaty. Na patelni rozgrzej olej i włóż plastry mięsa (tak by się nie stykały) , smaż po około 2 minuty z każdej strony. Podaj plastry mięsa z konfiturą żurawina z jabłkiem, pieczone ziemniaczki i duszone jabłka.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix