zamknij

Polędwiczka z duszonymi jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Myszka_gotuje
Autor przepisu:
i pieczonymi ziemniakami
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: myszkagotujePolędwiczka z duszonymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 jabłka
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki  czosnku granulowanego
  • 2 łyżki  masła
  • 1/2 słoiczka żurawiny lub żurawiny z jabłkiem
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • do smaku sól, pieprz
0
0

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczkę pokrój na plastry. Rozbij dłonią. Przypraw solą i pieprzem. Włóż do miski.
  • Dodaj 2 łyżeczki majeranku, tymianku oraz czosnku granulowanego.
  • Zalej 2 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszaj. Przykryj folią i odstaw na około 20-40 minut.
  • Ziemniaki wyszoruj. Smaruj olejem i wstaw na blaszce do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut.
  • Jabłka pokrój w ósemki. Włóż do garnka, dodaj masło, przypraw majerankiem i dolej około 1/2 szklanki wody.
  • Ustaw na małym gazie pod przykryciem. Czekaj aż jabłka będę miękkie, ale nadal zachowają swój kształt (około 6 minut).
  • Polędwiczki wyjmij z marynaty. Na patelni rozgrzej olej i włóż plastry mięsa (tak by się nie stykały) , smaż po około 2 minuty z każdej strony. Podaj plastry mięsa z konfiturą żurawina z jabłkiem, pieczone ziemniaczki i duszone jabłka.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

tvnpix