zamknij

Polędwiczki wieprzowe smażone w boczku i sosie śliwkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealne połączenie smaków
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPolędwiczki wieprzowe smażone w boczku i sosie śliwkowym

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 8 plastrów  boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1/8 pomarańczy (sparzona skórka)
  • gałązka rozmarynu
  • 16 suszonych śliwek
  • powideł śliwkowych powideł śliwkowych
  • 1 butelka czerwonego wina wytrawnego zredukowanego do 250 ml
  • 250 ml  wywaru warzywnego
0
3

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę wieprzową umyj, oczyść z włókien i błon, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 8 części. Lekko dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek owiń plastrem boczku.
  • Smaż na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju najpierw na boczku, a następnie ze wszystkich stron, aż się zarumieni.
  • Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdź sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, polędwica będzie wtedy sucha.
  • Zbędny olej zlej z patelni, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, zrumień.
  • Dodaj pozostałe warzywa i je również zarumień. Podlej wywarem, dodaj zredukowane czerwone wino, gałązkę rozmarynu i skórkę z pomarańczy.
  • Całość gotuj aż płyny zredukują się o połowę, a warzywa będą miękkie. Przecedź przez drobne sito, dodaj powidła śliwkowe, dobrze wymieszaj.
  • Dodaj śliwki, dopraw solą i pieprzem, gotuj, aż śliwki będą miękkie.
  • Polędwicę ułóż na talerzu, obok połóż śliwki polane sosem.
  • Cudownie pasuje do tej kompozycji kremowe puree z ziemniaków.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Autor: Basia Ritz

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

tvnpix