zamknij

Polędwiczki wieprzowe smażone w boczku i sosie śliwkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealne połączenie smaków
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPolędwiczki wieprzowe smażone w boczku i sosie śliwkowym

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 8 plastrów  boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1/8 pomarańczy (sparzona skórka)
  • gałązka rozmarynu
  • 16 suszonych śliwek
  • powideł śliwkowych powideł śliwkowych
  • 1 butelka czerwonego wina wytrawnego zredukowanego do 250 ml
  • 250 ml  wywaru warzywnego
0
3

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę wieprzową umyj, oczyść z włókien i błon, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 8 części. Lekko dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek owiń plastrem boczku.
  • Smaż na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju najpierw na boczku, a następnie ze wszystkich stron, aż się zarumieni.
  • Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdź sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, polędwica będzie wtedy sucha.
  • Zbędny olej zlej z patelni, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, zrumień.
  • Dodaj pozostałe warzywa i je również zarumień. Podlej wywarem, dodaj zredukowane czerwone wino, gałązkę rozmarynu i skórkę z pomarańczy.
  • Całość gotuj aż płyny zredukują się o połowę, a warzywa będą miękkie. Przecedź przez drobne sito, dodaj powidła śliwkowe, dobrze wymieszaj.
  • Dodaj śliwki, dopraw solą i pieprzem, gotuj, aż śliwki będą miękkie.
  • Polędwicę ułóż na talerzu, obok połóż śliwki polane sosem.
  • Cudownie pasuje do tej kompozycji kremowe puree z ziemniaków.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Autor: Basia Ritz

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix