zamknij

Polędwiczki wieprzowe smażone w boczku i sosie śliwkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealne połączenie smaków
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPolędwiczki wieprzowe smażone w boczku i sosie śliwkowym

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 8 plastrów  boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1/8 pomarańczy (sparzona skórka)
  • gałązka rozmarynu
  • 16 suszonych śliwek
  • powideł śliwkowych powideł śliwkowych
  • 1 butelka czerwonego wina wytrawnego zredukowanego do 250 ml
  • 250 ml  wywaru warzywnego
0
3

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę wieprzową umyj, oczyść z włókien i błon, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 8 części. Lekko dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek owiń plastrem boczku.
  • Smaż na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju najpierw na boczku, a następnie ze wszystkich stron, aż się zarumieni.
  • Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdź sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, polędwica będzie wtedy sucha.
  • Zbędny olej zlej z patelni, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, zrumień.
  • Dodaj pozostałe warzywa i je również zarumień. Podlej wywarem, dodaj zredukowane czerwone wino, gałązkę rozmarynu i skórkę z pomarańczy.
  • Całość gotuj aż płyny zredukują się o połowę, a warzywa będą miękkie. Przecedź przez drobne sito, dodaj powidła śliwkowe, dobrze wymieszaj.
  • Dodaj śliwki, dopraw solą i pieprzem, gotuj, aż śliwki będą miękkie.
  • Polędwicę ułóż na talerzu, obok połóż śliwki polane sosem.
  • Cudownie pasuje do tej kompozycji kremowe puree z ziemniaków.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Autor: Basia Ritz

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix