zamknij

Polędwiczki wieprzowe smażone w boczku i sosie śliwkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealne połączenie smaków
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPolędwiczki wieprzowe smażone w boczku i sosie śliwkowym

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 8 plastrów  boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1/8 pomarańczy (sparzona skórka)
  • gałązka rozmarynu
  • 16 suszonych śliwek
  • powideł śliwkowych powideł śliwkowych
  • 1 butelka czerwonego wina wytrawnego zredukowanego do 250 ml
  • 250 ml  wywaru warzywnego
0
3

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę wieprzową umyj, oczyść z włókien i błon, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 8 części. Lekko dopraw solą i pieprzem. Każdy kawałek owiń plastrem boczku.
  • Smaż na rozgrzanej patelni z 2-3 łyżkami oleju najpierw na boczku, a następnie ze wszystkich stron, aż się zarumieni.
  • Przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 C na ok. 10-15 minut. Po tym czasie sprawdź sprężystość mięsa palcem. Nie powinno być twarde, polędwica będzie wtedy sucha.
  • Zbędny olej zlej z patelni, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, zrumień.
  • Dodaj pozostałe warzywa i je również zarumień. Podlej wywarem, dodaj zredukowane czerwone wino, gałązkę rozmarynu i skórkę z pomarańczy.
  • Całość gotuj aż płyny zredukują się o połowę, a warzywa będą miękkie. Przecedź przez drobne sito, dodaj powidła śliwkowe, dobrze wymieszaj.
  • Dodaj śliwki, dopraw solą i pieprzem, gotuj, aż śliwki będą miękkie.
  • Polędwicę ułóż na talerzu, obok połóż śliwki polane sosem.
  • Cudownie pasuje do tej kompozycji kremowe puree z ziemniaków.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Autor: Basia Ritz

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

tvnpix