zamknij

Polędwiczki wieprzowe wg Piotra Galińskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr Galiński i jego przepis na polędwiczki w cieście francuskim.
Ugotowałem to!50
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe średniej wielkości,
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 10 pieczarek średniej wielkości
  • szczypta przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • do smaku sól i pieprz
  • do smażenia masło
0
26

Sposób przygotowania:

Polędwiczki pokrój na plastry szerokości około 1 cm i uformuj palcami z nich maleńkie kotleciki. Przypraw je przyprawą do mięsa wieprzowego. Pieczarki pokrojone w półksiężyce podduś na patelni z dodatkiem odrobiny masła. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty (z jednej rolki około 9 sztuk). Na kwadrat ciasta francuskiego połóż pieczarki, potem surową polędwiczkę i sklej kwadraty zawijając rogi ciasta do góry, tworzyąc małe kopertki. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj ciasto żółtkiem rozprowadzonym odrobiną wody. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 min.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

SA SUPER TAKIE JAK PAN LADNIE TANCZY BUZKA

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ursi5

      Fajna i niebanalna propozycja wykorzystania polędwicy wieprzowej, na pewno wykorzystam ten przepis.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          tvnpix