zamknij

Polędwiczki wieprzowe z leczo

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia węgierska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ostre polędwiczki z aromatycznym leczo
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Polędwiczki wieprzowe z leczo
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Polędwiczki wieprzowe z leczo

Składniki

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 żółte papryki
  • 4 świeże jajowate pomidory
  • 1 torebka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie  koncentratu pomidorowego
  • do smaku sól
  • 200 ml oliwy
  • 2 kostki smalcu
  • 1  pasta z ostrej papryki
  • 12 ząbków czosnku
0
3

Sposób przygotowania:

  • Papryki pokrój w cząstki i wydrąż gniazda nasienne. Polędwicę pokrój w plastry i włóż do marynaty przygotowanej z oliwy i posiekanych ząbków czosnku na ok. 3 godziny.
  • Pokrój odpażone pomidory bez skórki i cebulę i wrzuć do garnka z oliwą, dodaj słodką paprykę. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i uzupełnij koncentratem pomidorowym.
  • Dodaj cukier do smaku i posiekany czosnek. Na patelni podsmaż polędwiczki na rozgrzanym oleju. Jednocześnie podpiecz pokrojone na talarki i ugotowane ziemniaki.
  • Po podsmażeniu dodaj je do przygotowanego leczo i wymieszaj. Wyłóż na talerz, a na wierzchu ułóż polędwiczki.                                                                                                                                                                       Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - restauracja węgierska "Borpince"

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witam, moze na zdjęciu danko nie wygląda zbyt atrakcyjnie ale sporządziłąm je ostatnio i było przepyszne na prawdę . Polecam ! :-)) dziękuję za przepis

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix