zamknij

Polędwiczki wieprzowe z leczo

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia węgierska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ostre polędwiczki z aromatycznym leczo
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Polędwiczki wieprzowe z leczo
Autor: Smaki miasta/tvn warszawa Polędwiczki wieprzowe z leczo

Składniki

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 żółte papryki
  • 4 świeże jajowate pomidory
  • 1 torebka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 opakowanie  koncentratu pomidorowego
  • do smaku sól
  • 200 ml oliwy
  • 2 kostki smalcu
  • 1  pasta z ostrej papryki
  • 12 ząbków czosnku
0
3

Sposób przygotowania:

  • Papryki pokrój w cząstki i wydrąż gniazda nasienne. Polędwicę pokrój w plastry i włóż do marynaty przygotowanej z oliwy i posiekanych ząbków czosnku na ok. 3 godziny.
  • Pokrój odpażone pomidory bez skórki i cebulę i wrzuć do garnka z oliwą, dodaj słodką paprykę. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i uzupełnij koncentratem pomidorowym.
  • Dodaj cukier do smaku i posiekany czosnek. Na patelni podsmaż polędwiczki na rozgrzanym oleju. Jednocześnie podpiecz pokrojone na talarki i ugotowane ziemniaki.
  • Po podsmażeniu dodaj je do przygotowanego leczo i wymieszaj. Wyłóż na talerz, a na wierzchu ułóż polędwiczki.                                                                                                                                                                       Przepis z programu "Smaki miasta" (TVN Warszawa) - restauracja węgierska "Borpince"

"Smaki miasta" to program dla wielbicieli dobrej kuchni, którzy nie tylko lubią jeść, ale też samodzielnie oddają się pasji gotowania. Prowadzący sprawdza najlepsze warszawskie restauracje, uważnie bada specjalności karty, po czym samodzielnie przygotowuje przepis z menu restauracji!

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Witam, moze na zdjęciu danko nie wygląda zbyt atrakcyjnie ale sporządziłąm je ostatnio i było przepyszne na prawdę . Polecam ! :-)) dziękuję za przepis

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      tvnpix