zamknij

Polędwiczki z kurczaka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
W chrupiącym cieście serowym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: źródło" Kurczak ZagrodowyPolędwiczki w chrupiącym cieście serowym

Składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 12 polędwiczek z kurczaka
  • 3 pomidory bez skóry
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 jajek
  •  bazylia
  •  oliw z oliwek
  •  pieprz
  •  sól
  •  tymianek
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
0
7

 

Sposób przygotowania:

  • Z „rozkłóconych” jajek, posiekanej pietruszki i sera parmezan przygotuj ciasto, miksując wszystkie składniki blenderem. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco gęste, należy dodać więcej sera.
  • Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek, białe wino oraz pomidory.
  • Gotuj do momentu, aż wino odparuje, a sos zacznie gęstnieć.
  • Całość dopraw do smaku świeżą bazylią, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  • Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki z kurczaka oprósz solą oraz mąką, a następnie maczaj w przygotowanym wcześniej cieście i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Soczystego kurczaka w chrupiącym cieście podawaj z makaronem połączonym z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, liśćmi szpinaku, pomidorami suszonymi i prażonymi orzeszkami pini.

Źródło: materiały prasowe - Kurczak Zagrodowy z Podlasia.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

parmezanu można dodać na oko zawsze tak robię ale nie za dużo bo ma dość intensywny smak

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      nie podano ile parmezanu dodac

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

          Klasyka na twoim stole

          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

          Kotleciki z brzoskwiniami

          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          tvnpix