zamknij

Pomarańczowy crème brûlée

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Możesz zrobić samodzielnie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pomarańczowy crème brûlée
Autor: kulinarni.pl Pomarańczowy crème brûlée

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 90 g cukru
  • 6 żółtek
  •  laska wanilii
  • 5 łyżek  dżemu pomarańczowego
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Następnie przetnij wzdłuż laskę wanilii, wydobywając ze środka ziarenka.
  • W małym garnku podgrzej śmietanę z wanilią.
  • W międzyczasie w misce ucieraj żółtka z cukrem.
  • Kiedy śmietana się zagotuje, przelej ją cienką stróżką do miski z żółtkami i dokładnie mieszaj. Dzięki temu jajka zamiast się ściąć, połączą się ze śmietaną na jednolitą masę.
  • Na dno pięciu ceramicznych miseczek włóż po łyżce dżemu pomarańczowego.
  • Następnie delikatnie napełnij miseczki kremem.
  • Włóż do blaszanej foremki o wysokich brzegach.
  • Powierzchnię pomiędzy miseczkami zalej wrzątkiem (woda pomiędzy miseczkami zapewni równomierną dystrybucję ciepła, dzięki czemu krem będzie upieczony równomiernie).
  • Piecz krem 25-30 minut w piekarniku.
  • Gotowy krem wyjmij z blaszki, ostudź. Kiedy ostygną schłodź w lodówce minimum 4 godziny.
  • Tuż przed podaniem posyp każdą z miseczek łyżeczką cukru, tak aby pokrył powierzchnię równomiernie.
  • Przy pomocy palnika karmelizuj cukier, aż będzie w karmelowym kolorze.

Autor przepisu: Janka Pomianowska - piankablog.pl

Pomarańczowy crème brûlée
Autor: Janka Pomianowska - piankablog.pl Pomarańczowy crème brûlée

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix