zamknij

Pomarańczowy crème brûlée

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Możesz zrobić samodzielnie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pomarańczowy crème brûlée
Autor: kulinarni.pl Pomarańczowy crème brûlée

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 90 g cukru
  • 6 żółtek
  •  laska wanilii
  • 5 łyżek  dżemu pomarańczowego
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Następnie przetnij wzdłuż laskę wanilii, wydobywając ze środka ziarenka.
  • W małym garnku podgrzej śmietanę z wanilią.
  • W międzyczasie w misce ucieraj żółtka z cukrem.
  • Kiedy śmietana się zagotuje, przelej ją cienką stróżką do miski z żółtkami i dokładnie mieszaj. Dzięki temu jajka zamiast się ściąć, połączą się ze śmietaną na jednolitą masę.
  • Na dno pięciu ceramicznych miseczek włóż po łyżce dżemu pomarańczowego.
  • Następnie delikatnie napełnij miseczki kremem.
  • Włóż do blaszanej foremki o wysokich brzegach.
  • Powierzchnię pomiędzy miseczkami zalej wrzątkiem (woda pomiędzy miseczkami zapewni równomierną dystrybucję ciepła, dzięki czemu krem będzie upieczony równomiernie).
  • Piecz krem 25-30 minut w piekarniku.
  • Gotowy krem wyjmij z blaszki, ostudź. Kiedy ostygną schłodź w lodówce minimum 4 godziny.
  • Tuż przed podaniem posyp każdą z miseczek łyżeczką cukru, tak aby pokrył powierzchnię równomiernie.
  • Przy pomocy palnika karmelizuj cukier, aż będzie w karmelowym kolorze.

Autor przepisu: Janka Pomianowska - piankablog.pl

Pomarańczowy crème brûlée
Autor: Janka Pomianowska - piankablog.pl Pomarańczowy crème brûlée

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

tvnpix