Pomarańczowy crème brûlée
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcjiMożesz zrobić samodzielnie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki
- 90 g cukru
- 6 żółtek
- laska wanilii
- 5 łyżek dżemu pomarańczowego
0
0
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
- Następnie przetnij wzdłuż laskę wanilii, wydobywając ze środka ziarenka.
- W małym garnku podgrzej śmietanę z wanilią.
- W międzyczasie w misce ucieraj żółtka z cukrem.
- Kiedy śmietana się zagotuje, przelej ją cienką stróżką do miski z żółtkami i dokładnie mieszaj. Dzięki temu jajka zamiast się ściąć, połączą się ze śmietaną na jednolitą masę.
- Na dno pięciu ceramicznych miseczek włóż po łyżce dżemu pomarańczowego.
- Następnie delikatnie napełnij miseczki kremem.
- Włóż do blaszanej foremki o wysokich brzegach.
- Powierzchnię pomiędzy miseczkami zalej wrzątkiem (woda pomiędzy miseczkami zapewni równomierną dystrybucję ciepła, dzięki czemu krem będzie upieczony równomiernie).
- Piecz krem 25-30 minut w piekarniku.
- Gotowy krem wyjmij z blaszki, ostudź. Kiedy ostygną schłodź w lodówce minimum 4 godziny.
- Tuż przed podaniem posyp każdą z miseczek łyżeczką cukru, tak aby pokrył powierzchnię równomiernie.
- Przy pomocy palnika karmelizuj cukier, aż będzie w karmelowym kolorze.
Autor przepisu: Janka Pomianowska - piankablog.pl

Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.