zamknij

Pomarańczowy crème brûlée

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Możesz zrobić samodzielnie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pomarańczowy crème brûlée
Autor: kulinarni.pl Pomarańczowy crème brûlée

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 90 g cukru
  • 6 żółtek
  •  laska wanilii
  • 5 łyżek  dżemu pomarańczowego
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Następnie przetnij wzdłuż laskę wanilii, wydobywając ze środka ziarenka.
  • W małym garnku podgrzej śmietanę z wanilią.
  • W międzyczasie w misce ucieraj żółtka z cukrem.
  • Kiedy śmietana się zagotuje, przelej ją cienką stróżką do miski z żółtkami i dokładnie mieszaj. Dzięki temu jajka zamiast się ściąć, połączą się ze śmietaną na jednolitą masę.
  • Na dno pięciu ceramicznych miseczek włóż po łyżce dżemu pomarańczowego.
  • Następnie delikatnie napełnij miseczki kremem.
  • Włóż do blaszanej foremki o wysokich brzegach.
  • Powierzchnię pomiędzy miseczkami zalej wrzątkiem (woda pomiędzy miseczkami zapewni równomierną dystrybucję ciepła, dzięki czemu krem będzie upieczony równomiernie).
  • Piecz krem 25-30 minut w piekarniku.
  • Gotowy krem wyjmij z blaszki, ostudź. Kiedy ostygną schłodź w lodówce minimum 4 godziny.
  • Tuż przed podaniem posyp każdą z miseczek łyżeczką cukru, tak aby pokrył powierzchnię równomiernie.
  • Przy pomocy palnika karmelizuj cukier, aż będzie w karmelowym kolorze.

Autor przepisu: Janka Pomianowska - piankablog.pl

Pomarańczowy crème brûlée
Autor: Janka Pomianowska - piankablog.pl Pomarańczowy crème brûlée

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

tvnpix