zamknij

Pomarańczowy crème brûlée

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Możesz zrobić samodzielnie!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Pomarańczowy crème brûlée
Autor: kulinarni.pl Pomarańczowy crème brûlée

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 90 g cukru
  • 6 żółtek
  •  laska wanilii
  • 5 łyżek  dżemu pomarańczowego
0
0

 

Sposób przygotowania:

 

  • Nagrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Następnie przetnij wzdłuż laskę wanilii, wydobywając ze środka ziarenka.
  • W małym garnku podgrzej śmietanę z wanilią.
  • W międzyczasie w misce ucieraj żółtka z cukrem.
  • Kiedy śmietana się zagotuje, przelej ją cienką stróżką do miski z żółtkami i dokładnie mieszaj. Dzięki temu jajka zamiast się ściąć, połączą się ze śmietaną na jednolitą masę.
  • Na dno pięciu ceramicznych miseczek włóż po łyżce dżemu pomarańczowego.
  • Następnie delikatnie napełnij miseczki kremem.
  • Włóż do blaszanej foremki o wysokich brzegach.
  • Powierzchnię pomiędzy miseczkami zalej wrzątkiem (woda pomiędzy miseczkami zapewni równomierną dystrybucję ciepła, dzięki czemu krem będzie upieczony równomiernie).
  • Piecz krem 25-30 minut w piekarniku.
  • Gotowy krem wyjmij z blaszki, ostudź. Kiedy ostygną schłodź w lodówce minimum 4 godziny.
  • Tuż przed podaniem posyp każdą z miseczek łyżeczką cukru, tak aby pokrył powierzchnię równomiernie.
  • Przy pomocy palnika karmelizuj cukier, aż będzie w karmelowym kolorze.

Autor przepisu: Janka Pomianowska - piankablog.pl

Pomarańczowy crème brûlée
Autor: Janka Pomianowska - piankablog.pl Pomarańczowy crème brûlée

 

 


Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 313

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix