zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pomarańczowy pudding chlebowy z sosem truskawkowym

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comPomarańczowy pudding chlebowy z sosem truskawkowym Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 500 g pszennego chleba tostowego
  • 400 g dżemu brzoskwiniowego
  • 80 ml brandy
  • 50 g masła Lurpak
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 180 g cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 całe jajka i dwa żółtka
  • 1 skórka otarta z całej pomarańczy
  • 1 sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 100 g płatków migdałowych
  • opakowanie mrożonych truskawek
0
6

Sposób wykonania:

Odcinamy od kromek chleba skórki i przekrawamy je po przekątnej na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy cienką warstwą dżemu. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem i warstwami układamy kolejno posmarowane trójkąty chleba. Całość polewamy 50ml brandy, a wierzch posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami masła.

W międzyczasie mrożone truskawki przesypujemy na sito, pod którym stawiamy garnek. Truskawki posypujemy 30 g cukru i zostawiamy, aby się rozmrażały. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i podpiekamy chleb do zrumienienia, ok. 10-12minut.

W tym czasie w garnku podgrzewamy mleko, śmietankę, 150g cukru, 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki esencji waniliowej, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz skórka otarta z całej pomarańczy.

Całe jajka, żółtka i 30ml pozostałego brandy dokładnie miksujemy, a następnie powoli, stopniowo, małymi partiami przelewamy gorące mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przygotowanym płynem zalewamy pudding.

Pieczemy w 180 stopniach ok. godziny. Pudding jest gotowy, kiedy chleb wchłonie cały płyn, a wierzch i boki ładnie się zarumienią. Pudding zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 15 min.

Przez ten czas przygotowujemy sos truskawkowy. Do garnuszka, na którym rozmrażały się truskawki, przesypujemy owoce i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia. W czasie gotowania sos powinien zgęstnieć. Można go zmiksować na jednolitą, gładką masę, ale do puddingu polecam ten z kawałkami truskawek. Pudding można jeść na ciepło, ale równie pyszny jest podawany na zimno z gorącym sosem truskawkowym.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix