zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pomarańczowy pudding chlebowy z sosem truskawkowym

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia angielska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comPomarańczowy pudding chlebowy z sosem truskawkowym Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 500 g pszennego chleba tostowego
  • 400 g dżemu brzoskwiniowego
  • 80 ml brandy
  • 50 g masła Lurpak
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 180 g cukru
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 całe jajka i dwa żółtka
  • 1 skórka otarta z całej pomarańczy
  • 1 sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 100 g płatków migdałowych
  • opakowanie mrożonych truskawek
0
6

Sposób wykonania:

Odcinamy od kromek chleba skórki i przekrawamy je po przekątnej na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy cienką warstwą dżemu. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem i warstwami układamy kolejno posmarowane trójkąty chleba. Całość polewamy 50ml brandy, a wierzch posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami masła.

W międzyczasie mrożone truskawki przesypujemy na sito, pod którym stawiamy garnek. Truskawki posypujemy 30 g cukru i zostawiamy, aby się rozmrażały. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i podpiekamy chleb do zrumienienia, ok. 10-12minut.

W tym czasie w garnku podgrzewamy mleko, śmietankę, 150g cukru, 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki esencji waniliowej, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz skórka otarta z całej pomarańczy.

Całe jajka, żółtka i 30ml pozostałego brandy dokładnie miksujemy, a następnie powoli, stopniowo, małymi partiami przelewamy gorące mleko do żółtek, cały czas mieszając. Przygotowanym płynem zalewamy pudding.

Pieczemy w 180 stopniach ok. godziny. Pudding jest gotowy, kiedy chleb wchłonie cały płyn, a wierzch i boki ładnie się zarumienią. Pudding zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 15 min.

Przez ten czas przygotowujemy sos truskawkowy. Do garnuszka, na którym rozmrażały się truskawki, przesypujemy owoce i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia. W czasie gotowania sos powinien zgęstnieć. Można go zmiksować na jednolitą, gładką masę, ale do puddingu polecam ten z kawałkami truskawek. Pudding można jeść na ciepło, ale równie pyszny jest podawany na zimno z gorącym sosem truskawkowym.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix