Pomidorki z karmelem i lodami
Przepis
deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Składniki
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- 3 laski wanilii
- 4 łyżki cukru
- 40 ml rumu
- 1/4 l soku jabłkowego
- 4 kulki lodów waniliowych
- do dekoracji siekane pistacje
- 3 szkl pełnotłustego mleka
- 7 żółtek
- pół szkl cukru
- pół szkl śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Pomidory umyj i osusz. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij miąższ. Cukier wsyp na patelnię i smaż (karmelizuj) aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy, dodaj powoli rum, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość gotuj do uzyskania konsystencji syropu. Następnie dodaj pomidory, zagotuj i odstaw na minutę. Pomidory wyłóż na talerze, dodaj lody i ozdób laską wanilii. Całość możesz posypać pistacjami.
Lody waniliowe:
Laski wanilii przetnij wzdłuż i wyjmij miąższ, zalej mlekiem i zagotuj na małym ogniu. Żółtka i cukier utrzyj, stopniowo dodając do nich gorące mleko i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas ubijając, tak, aby masa się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i schłodź. Wyjmij laski wanilii, dodaj śmietanę i ponownie ubij. Gotową masę przelej do naczynia o szerokiej średnicy. Wstaw do zamrażalnika. Mniej więcej co 40 minut wyjmuj i miksuj. Czynność powtarzaj kilkakrotnie, aby rozbić powstające kryształki lodu. Kiedy masa zrobi się już gęsta, zostaw ją do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem jest zbyt twarda, pozostaw ją w lodówce na ok. 1 godzinę przed podaniem.