zamknij

Pomidorki z karmelem i lodami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Deserowa wersja pomidora
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHPomidorki z karmelem i lodami

Składniki

  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 3 laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 40 ml rumu
  • 1/4 l  soku jabłkowego
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • do dekoracji siekane pistacje
  • 3 szkl pełnotłustego mleka
  • 7 żółtek
  • pół szkl cukru
  • pół szkl śmietany 30%
0
3

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj i osusz. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij miąższ. Cukier wsyp na patelnię i smaż (karmelizuj) aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy, dodaj powoli rum, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość gotuj do uzyskania konsystencji syropu. Następnie dodaj pomidory, zagotuj i odstaw na minutę. Pomidory wyłóż na talerze, dodaj lody i ozdób laską wanilii. Całość możesz posypać pistacjami.

Lody waniliowe:

Laski wanilii przetnij wzdłuż i wyjmij miąższ, zalej mlekiem i zagotuj na małym ogniu. Żółtka i cukier utrzyj, stopniowo dodając do nich gorące mleko i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas ubijając, tak, aby masa się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i schłodź. Wyjmij laski wanilii, dodaj śmietanę i ponownie ubij. Gotową masę przelej do naczynia o szerokiej średnicy. Wstaw do zamrażalnika. Mniej więcej co 40 minut wyjmuj i miksuj. Czynność powtarzaj kilkakrotnie, aby rozbić powstające kryształki lodu. Kiedy masa zrobi się już gęsta, zostaw ją do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem jest zbyt twarda, pozostaw ją w lodówce na ok. 1 godzinę przed podaniem.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix