zamknij

Pomidorki z karmelem i lodami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Deserowa wersja pomidora
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHPomidorki z karmelem i lodami

Składniki

  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 3 laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 40 ml rumu
  • 1/4 l  soku jabłkowego
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • do dekoracji siekane pistacje
  • 3 szkl pełnotłustego mleka
  • 7 żółtek
  • pół szkl cukru
  • pół szkl śmietany 30%
0
3

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj i osusz. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij miąższ. Cukier wsyp na patelnię i smaż (karmelizuj) aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy, dodaj powoli rum, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość gotuj do uzyskania konsystencji syropu. Następnie dodaj pomidory, zagotuj i odstaw na minutę. Pomidory wyłóż na talerze, dodaj lody i ozdób laską wanilii. Całość możesz posypać pistacjami.

Lody waniliowe:

Laski wanilii przetnij wzdłuż i wyjmij miąższ, zalej mlekiem i zagotuj na małym ogniu. Żółtka i cukier utrzyj, stopniowo dodając do nich gorące mleko i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas ubijając, tak, aby masa się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i schłodź. Wyjmij laski wanilii, dodaj śmietanę i ponownie ubij. Gotową masę przelej do naczynia o szerokiej średnicy. Wstaw do zamrażalnika. Mniej więcej co 40 minut wyjmuj i miksuj. Czynność powtarzaj kilkakrotnie, aby rozbić powstające kryształki lodu. Kiedy masa zrobi się już gęsta, zostaw ją do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem jest zbyt twarda, pozostaw ją w lodówce na ok. 1 godzinę przed podaniem.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

tvnpix