zamknij

Pomidorki z karmelem i lodami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Deserowa wersja pomidora
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHPomidorki z karmelem i lodami

Składniki

  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 3 laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 40 ml rumu
  • 1/4 l  soku jabłkowego
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • do dekoracji siekane pistacje
  • 3 szkl pełnotłustego mleka
  • 7 żółtek
  • pół szkl cukru
  • pół szkl śmietany 30%
0
3

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj i osusz. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij miąższ. Cukier wsyp na patelnię i smaż (karmelizuj) aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy, dodaj powoli rum, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość gotuj do uzyskania konsystencji syropu. Następnie dodaj pomidory, zagotuj i odstaw na minutę. Pomidory wyłóż na talerze, dodaj lody i ozdób laską wanilii. Całość możesz posypać pistacjami.

Lody waniliowe:

Laski wanilii przetnij wzdłuż i wyjmij miąższ, zalej mlekiem i zagotuj na małym ogniu. Żółtka i cukier utrzyj, stopniowo dodając do nich gorące mleko i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas ubijając, tak, aby masa się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i schłodź. Wyjmij laski wanilii, dodaj śmietanę i ponownie ubij. Gotową masę przelej do naczynia o szerokiej średnicy. Wstaw do zamrażalnika. Mniej więcej co 40 minut wyjmuj i miksuj. Czynność powtarzaj kilkakrotnie, aby rozbić powstające kryształki lodu. Kiedy masa zrobi się już gęsta, zostaw ją do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem jest zbyt twarda, pozostaw ją w lodówce na ok. 1 godzinę przed podaniem.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix