zamknij

Pomidorki z karmelem i lodami

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Deserowa wersja pomidora
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHPomidorki z karmelem i lodami

Składniki

  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 3 laski wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 40 ml rumu
  • 1/4 l  soku jabłkowego
  • 4 kulki lodów waniliowych
  • do dekoracji siekane pistacje
  • 3 szkl pełnotłustego mleka
  • 7 żółtek
  • pół szkl cukru
  • pół szkl śmietany 30%
0
3

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj i osusz. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij miąższ. Cukier wsyp na patelnię i smaż (karmelizuj) aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy, dodaj powoli rum, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość gotuj do uzyskania konsystencji syropu. Następnie dodaj pomidory, zagotuj i odstaw na minutę. Pomidory wyłóż na talerze, dodaj lody i ozdób laską wanilii. Całość możesz posypać pistacjami.

Lody waniliowe:

Laski wanilii przetnij wzdłuż i wyjmij miąższ, zalej mlekiem i zagotuj na małym ogniu. Żółtka i cukier utrzyj, stopniowo dodając do nich gorące mleko i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas ubijając, tak, aby masa się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i schłodź. Wyjmij laski wanilii, dodaj śmietanę i ponownie ubij. Gotową masę przelej do naczynia o szerokiej średnicy. Wstaw do zamrażalnika. Mniej więcej co 40 minut wyjmuj i miksuj. Czynność powtarzaj kilkakrotnie, aby rozbić powstające kryształki lodu. Kiedy masa zrobi się już gęsta, zostaw ją do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem jest zbyt twarda, pozostaw ją w lodówce na ok. 1 godzinę przed podaniem.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix