zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pomidorowe fusilli z chorizo, szynką parmeńską, czerwonym winem oraz czarnymi oliwkami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Pomidorowe fusilli z chorizo, szynką parmeńską, czerwonym winem oraz czarnymi oliwkami

Składniki

  • 2 cebule
  • 150 g boczku do podsmażenia
  • 150 g chorizo
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
  • 400 g makaronu fusilli al torchio (może być zwykłe fusilli lub np. spaghetti lub tagliatelle)
  • 1 szklanka świeżo startego sera typu Parmezan do posypania
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki suszonych płatków chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki natki pietruszki do posypania
  • 4 łyżki czarnych oliwek
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę szalotkę.
  • Następnie dodaj płatki chilli oraz pokrojony w kostkę boczek oraz chorizo i smażyć ok 10 min. od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać koncentrat pomidorowy oraz wino i smażyć 2 minuty. Następnie dodać wino, pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok . 1 godziny mieszając, co jakiś czas.
  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Ugotować makaron w dużej ilości posolonej wody dokładnie tyle ile minut podano na opakowaniu. Po tym czasie wyłączyć i odstawić z ognia na 3 minuty a następnie odcedzić. Odcedzony makaron wymieszać z sosem.
  • Rozłożyć na talerzach i posypać poszatkowaną pietruszką, czarnymi oliwkami i parmezanem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix