zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pomidorowe fusilli z chorizo, szynką parmeńską, czerwonym winem oraz czarnymi oliwkami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Pomidorowe fusilli z chorizo, szynką parmeńską, czerwonym winem oraz czarnymi oliwkami

Składniki

  • 2 cebule
  • 150 g boczku do podsmażenia
  • 150 g chorizo
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
  • 400 g makaronu fusilli al torchio (może być zwykłe fusilli lub np. spaghetti lub tagliatelle)
  • 1 szklanka świeżo startego sera typu Parmezan do posypania
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki suszonych płatków chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki natki pietruszki do posypania
  • 4 łyżki czarnych oliwek
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę szalotkę.
  • Następnie dodaj płatki chilli oraz pokrojony w kostkę boczek oraz chorizo i smażyć ok 10 min. od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać koncentrat pomidorowy oraz wino i smażyć 2 minuty. Następnie dodać wino, pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok . 1 godziny mieszając, co jakiś czas.
  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Ugotować makaron w dużej ilości posolonej wody dokładnie tyle ile minut podano na opakowaniu. Po tym czasie wyłączyć i odstawić z ognia na 3 minuty a następnie odcedzić. Odcedzony makaron wymieszać z sosem.
  • Rozłożyć na talerzach i posypać poszatkowaną pietruszką, czarnymi oliwkami i parmezanem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix