zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pomidorowe fusilli z chorizo, szynką parmeńską, czerwonym winem oraz czarnymi oliwkami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | makaron Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotowaniezpasja.pl/Pomidorowe fusilli z chorizo, szynką parmeńską, czerwonym winem oraz czarnymi oliwkami

Składniki

  • 2 cebule
  • 150 g boczku do podsmażenia
  • 150 g chorizo
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek
  • 400 g makaronu fusilli al torchio (może być zwykłe fusilli lub np. spaghetti lub tagliatelle)
  • 1 szklanka świeżo startego sera typu Parmezan do posypania
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki suszonych płatków chilli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki natki pietruszki do posypania
  • 4 łyżki czarnych oliwek
0
0

Sposób przygotowania:

  • Zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę szalotkę.
  • Następnie dodaj płatki chilli oraz pokrojony w kostkę boczek oraz chorizo i smażyć ok 10 min. od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać koncentrat pomidorowy oraz wino i smażyć 2 minuty. Następnie dodać wino, pomidory z puszki, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok . 1 godziny mieszając, co jakiś czas.
  • Doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Ugotować makaron w dużej ilości posolonej wody dokładnie tyle ile minut podano na opakowaniu. Po tym czasie wyłączyć i odstawić z ognia na 3 minuty a następnie odcedzić. Odcedzony makaron wymieszać z sosem.
  • Rozłożyć na talerzach i posypać poszatkowaną pietruszką, czarnymi oliwkami i parmezanem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix