zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

praBabka cytrynowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kulinarna Fuzja
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://kulinarna-fuzja.blogspot.com/praBabka cytrynowa

Składniki

  • 1/2 kostki masła Lurpak klasyczne
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 3 jajka (odzielone żółtka od białek)
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki zmielonych migdałów
  • z połowy cytryny sok (wraz ze skórką)
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 2 kropelki aromatu waniliowego oraz pomarańczowego
  • garść skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • 200g cukru pudru (do lukru)
  • 1 łyżka wrzącej wody (do lukru)
  • ok.1 łyżka soku z cytryny (do lukru)
0
3

Sposób przygotowania:

  • Najpierw oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki.
  • Mielone migdały łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Masło ucieramy dodając po 1 żółtku, po 2 łyżki mąki, cukru i trochę mleka.
  • Po wyczerpaniu składników dodajemy sok, skórkę z wyparzonej połówki cytryny, pomarańczy* i aromaty.
  • Wyjmujemy białka z lodówki, wsypujemy odrobinę soli i ubijamy na bardzo sztywną pianę. Dodajemy ją do całej masy i całość delikatnie mieszamy.
  • Wlewamy do formy (silikonowej lub zwykłej natłuszczonej i oprószonej bułką tartą).
  • Pieczemy w 200 C ok. 30 min. (na sam koniec sprawdzamy wilgotność patyczkiem).
  • Lukier: Łączymy składniki "do lukru", czyli cukier puder, wrzącą wodę oraz sok z cytryny. Energicznie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka- dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsta- odrobinę soku z cytryny i wrzątku. Lukier nakładamy na zimną babę i posypujemy skórką pomarańczową.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

tvnpix