zamknij

Prowansalskie warzywa faszerowane

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mikołay Rey poleca na przystawkę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Paweł WodnickiProwansalskie warzywa faszerowane

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 3 bakłażany
  • 3 cebule
  • 3 duże pomidory
  • 3 duże ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • 4 liście świeżej bazylii
  • kilka pieczarek
  • kilka pomidorków koktailowych
0
0
  • Farsz: Pokrój w drobną kostkę 2 średnie cukinie, 2 bakłażany i 2 cebule. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, po krótkiej chwili zmniejsz ogień i smaż całość aż się lekko zarumieni.
  • Dodaj 3 duże pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek), 3 ząbki cienko pokrojonego czosnku, 4 liście świeżej bazylii i lekko posól.
  • Całość smaż przez ok. 1 h, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do uzyskania gęstej jednolitej masy warzywnej.
  • Warzywa do faszerowania: Cebulę przekrój  raz, wszerz, a nie wzdłuż, aby po odłączeniu warstw od siebie, przypominały małe miski. Cukinię i bakłażana pokrój w słupki o wysokości ok. 3 do 4 cm, wydrąż miąższ, aby przypominał małe wiaderka (zostawiając kilka mm miąższu na dnie).
  • Odłącz kapelusz pieczarki od nóżki, umyć. Wykrój czapki z pomidorów koktajlowych i wydrąż miąższ, zostawiając tylko trochę po bokach i na dnie.
  • Połóż wszystkie warzywa na półmisku żaroodpornym z odrobiną oliwy z oliwek i nafaszeruj wcześniej przygotowaną masą warzywną. Faszerowanie ułatwi plastikowy rękaw, dzięki któremu można wyciskać farsz bezpośrednio do warzyw.
  • Piecz przez 30 min. w temperaturze 160°.
  • Faszerowane warzywa układaj na przemian, dodatkowo możesz polać małą ilością gotowego, ciepłego sosu pomidorowego, udekorować cienkimi plastrami smażonego czosnku i liśćmi świeżej bazylii.

Przepis autorstwa Mikołaja Reya.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

tvnpix