zamknij

Prowansalskie warzywa faszerowane

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mikołay Rey poleca na przystawkę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Paweł WodnickiProwansalskie warzywa faszerowane

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 3 bakłażany
  • 3 cebule
  • 3 duże pomidory
  • 3 duże ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • 4 liście świeżej bazylii
  • kilka pieczarek
  • kilka pomidorków koktailowych
0
0
  • Farsz: Pokrój w drobną kostkę 2 średnie cukinie, 2 bakłażany i 2 cebule. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, po krótkiej chwili zmniejsz ogień i smaż całość aż się lekko zarumieni.
  • Dodaj 3 duże pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek), 3 ząbki cienko pokrojonego czosnku, 4 liście świeżej bazylii i lekko posól.
  • Całość smaż przez ok. 1 h, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do uzyskania gęstej jednolitej masy warzywnej.
  • Warzywa do faszerowania: Cebulę przekrój  raz, wszerz, a nie wzdłuż, aby po odłączeniu warstw od siebie, przypominały małe miski. Cukinię i bakłażana pokrój w słupki o wysokości ok. 3 do 4 cm, wydrąż miąższ, aby przypominał małe wiaderka (zostawiając kilka mm miąższu na dnie).
  • Odłącz kapelusz pieczarki od nóżki, umyć. Wykrój czapki z pomidorów koktajlowych i wydrąż miąższ, zostawiając tylko trochę po bokach i na dnie.
  • Połóż wszystkie warzywa na półmisku żaroodpornym z odrobiną oliwy z oliwek i nafaszeruj wcześniej przygotowaną masą warzywną. Faszerowanie ułatwi plastikowy rękaw, dzięki któremu można wyciskać farsz bezpośrednio do warzyw.
  • Piecz przez 30 min. w temperaturze 160°.
  • Faszerowane warzywa układaj na przemian, dodatkowo możesz polać małą ilością gotowego, ciepłego sosu pomidorowego, udekorować cienkimi plastrami smażonego czosnku i liśćmi świeżej bazylii.

Przepis autorstwa Mikołaja Reya.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

tvnpix