zamknij

Prowansalskie warzywa faszerowane

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mikołay Rey poleca na przystawkę
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: Paweł WodnickiProwansalskie warzywa faszerowane

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 3 bakłażany
  • 3 cebule
  • 3 duże pomidory
  • 3 duże ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek
  • 4 liście świeżej bazylii
  • kilka pieczarek
  • kilka pomidorków koktailowych
0
0
  • Farsz: Pokrój w drobną kostkę 2 średnie cukinie, 2 bakłażany i 2 cebule. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, po krótkiej chwili zmniejsz ogień i smaż całość aż się lekko zarumieni.
  • Dodaj 3 duże pomidory pokrojone w kostkę (bez pestek), 3 ząbki cienko pokrojonego czosnku, 4 liście świeżej bazylii i lekko posól.
  • Całość smaż przez ok. 1 h, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do uzyskania gęstej jednolitej masy warzywnej.
  • Warzywa do faszerowania: Cebulę przekrój  raz, wszerz, a nie wzdłuż, aby po odłączeniu warstw od siebie, przypominały małe miski. Cukinię i bakłażana pokrój w słupki o wysokości ok. 3 do 4 cm, wydrąż miąższ, aby przypominał małe wiaderka (zostawiając kilka mm miąższu na dnie).
  • Odłącz kapelusz pieczarki od nóżki, umyć. Wykrój czapki z pomidorów koktajlowych i wydrąż miąższ, zostawiając tylko trochę po bokach i na dnie.
  • Połóż wszystkie warzywa na półmisku żaroodpornym z odrobiną oliwy z oliwek i nafaszeruj wcześniej przygotowaną masą warzywną. Faszerowanie ułatwi plastikowy rękaw, dzięki któremu można wyciskać farsz bezpośrednio do warzyw.
  • Piecz przez 30 min. w temperaturze 160°.
  • Faszerowane warzywa układaj na przemian, dodatkowo możesz polać małą ilością gotowego, ciepłego sosu pomidorowego, udekorować cienkimi plastrami smażonego czosnku i liśćmi świeżej bazylii.

Przepis autorstwa Mikołaja Reya.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2369

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix