zamknij

Przegrzebki na soczewicy "beluga" z sosem szafranowym

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Małże na jeden kęs
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Przegrzebki na czarnej soczewicy

Składniki

  • 12 przegrzebków
  • 1 szklanka soczewicy "beluga"
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 żółtka
  • 200 ml mleka
  • do smaku sok z cytryny
  • 2 szczypty szafranu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz czarny świeżo zmielony
0
0

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalej wywarem, posól i gotuj tak długo, aż wchłonie płyn. Po ugotowaniu dodaj ocet balsamiczny i oliwę, a następnie wymieszaj. Przegrzebki dokładnie wysusz papierowym ręcznikiem. Wrzuć je na rozgrzany olej i delikatnie przyrumień. Ważne, by przegrzebki nie smażyły się za długo, gdyż nie będą delikatne i soczyste.

Zagotuj wodę w garku. Do pasującej do garnka stalowej miski wbij żółtka i energicznie ubij je trzepaczką, powoli dodając mleko i szafran. Na koniec dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw pieprzem i solą. Ubijaj do momentu uzyskania gęstej piany.

Na talerzach rozłóż soczewicę, a na niej przegrzbki polane sosem.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix