zamknij

Przegrzebki na soczewicy "beluga" z sosem szafranowym

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | kuchnia chińska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Małże na jeden kęs
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Przegrzebki na czarnej soczewicy

Składniki

  • 12 przegrzebków
  • 1 szklanka soczewicy "beluga"
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 żółtka
  • 200 ml mleka
  • do smaku sok z cytryny
  • 2 szczypty szafranu
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz czarny świeżo zmielony
0
0

Sposób przygotowania:

Soczewicę zalej wywarem, posól i gotuj tak długo, aż wchłonie płyn. Po ugotowaniu dodaj ocet balsamiczny i oliwę, a następnie wymieszaj. Przegrzebki dokładnie wysusz papierowym ręcznikiem. Wrzuć je na rozgrzany olej i delikatnie przyrumień. Ważne, by przegrzebki nie smażyły się za długo, gdyż nie będą delikatne i soczyste.

Zagotuj wodę w garku. Do pasującej do garnka stalowej miski wbij żółtka i energicznie ubij je trzepaczką, powoli dodając mleko i szafran. Na koniec dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw pieprzem i solą. Ubijaj do momentu uzyskania gęstej piany.

Na talerzach rozłóż soczewicę, a na niej przegrzbki polane sosem.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix