Pstrąg duszony w winie
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji

Składniki
- 2 filety z pstrąga
- 1 marchew
- biała część z jednego pora
- 5 pieczarek
- 4 plasterki kiełbasy chorizo
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- oliwa do smażenia
- świeży tymianek
- sos z pieczonych papryk
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, obierz i pokój na ładne, równe plasterki. Chorizo posiekaj w drobną kostkę
- Kiełbasę wrzuć do rozgrzanego rondla, po chwili dorzuć warzywa, krótko smaż i zalej białym winem oraz odrobiną wody. Dla pięknego aromatu, dodaj gałązki świeżego tymianku
- Włóż do rondla dwa filety, skórą do góry, przykryj i uważaj – bardzo szybko będzie gotowa, już po kilku minutach!
- Wyjmij kawałki ryby, a sos nieco zredukuj, dopraw solą i pieprzem
- Filety podaj z warzywami z bulionu oraz rzeczonym sosem z pieczonych papryk, a dla podkręcenia smaku, nie zaszkodzi dodatek świeżej kolendry, czy świeżych pomidorków koktajlowych
Przepis na pastę z papryki autorstwa Grzegorza Łapanowskiego.
*kiełbaskę chorizo możesz zastąpić boczkiem
Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.
Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.
Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.
