zamknij

Pstrąg grillowany

Przepis

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia skandynawska Kuchnia | 4 Ilość porcji
To idealny przepis, żeby docenić smak świeżej ryby
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pstrąg grillowany
Autor: StockFood/AgencjaFree. Pstrąg grillowany

Składniki

  • 4 tusze z pstrąga (po 250g)
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 8 gałązek tymianku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Ustaw piekarnik na funkcję grill
  • Umyj ryby dokładnie i osusz papierowymi ręcznikami
  • Natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz
  • Pokrój cytrynę w cienkie plastry i umieść po 2-3 wewnątrz każdej ryby
  • Do każdej porcji dodaj gałązki rozmarynu i tymianku
  • Posmaruj oliwą kratkę i umieść w niej ryby również posmarowane oliwą
  • Tak przygotowane wstaw do piekarnika i piecz z obu stron po 10 minut
  • Kiedy płetwa grzbietowa z łatwością odchodzi od ryby, to znak, że możesz ją już podawać
  • Zgrillowane pstrągi podawaj z dodatkiem kawałka cytryny od razu po wyjęciu z piekarnika

* przepis możesz stosować na grillu zewnętrznym. Warto jednak wtedy położyć rybę na tacce lub folii do pieczenia.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszności, często u mnie w lidlu można dostać pstrąga, muszę zrobić taką grillowaną wersję.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      tvnpix