zamknij

Pstrąg grillowany

Przepis

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia skandynawska Kuchnia | 4 Ilość porcji
To idealny przepis, żeby docenić smak świeżej ryby
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pstrąg grillowany
Autor: StockFood/AgencjaFree. Pstrąg grillowany

Składniki

  • 4 tusze z pstrąga (po 250g)
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 8 gałązek tymianku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
0
6

 

Sposób przygotowania:

  • Ustaw piekarnik na funkcję grill
  • Umyj ryby dokładnie i osusz papierowymi ręcznikami
  • Natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz
  • Pokrój cytrynę w cienkie plastry i umieść po 2-3 wewnątrz każdej ryby
  • Do każdej porcji dodaj gałązki rozmarynu i tymianku
  • Posmaruj oliwą kratkę i umieść w niej ryby również posmarowane oliwą
  • Tak przygotowane wstaw do piekarnika i piecz z obu stron po 10 minut
  • Kiedy płetwa grzbietowa z łatwością odchodzi od ryby, to znak, że możesz ją już podawać
  • Zgrillowane pstrągi podawaj z dodatkiem kawałka cytryny od razu po wyjęciu z piekarnika

* przepis możesz stosować na grillu zewnętrznym. Warto jednak wtedy położyć rybę na tacce lub folii do pieczenia.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszności, często u mnie w lidlu można dostać pstrąga, muszę zrobić taką grillowaną wersję.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      tvnpix