zamknij

Ptysie selerowo-jabłkowe

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wytrawna wersja popularnych ciastek
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: BBSPtysie z nadzieniem selerowo-jabłkowym

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1  seler
  • 5 jabłek
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
0
2

Sposób przygotowania:

  • Wlej do rondla wodę, dodaj masło i zagotuj.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypuj powoli, cały czas mieszając, przesianą mąkę wraz z proszkiem do wrzącej wody z masłem.
  • Nie przestawaj energicznie mieszać aż do czasu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Wówczas zdejmij z ognia, przestudź, mieszając, gdy się lekko schłodzi, wbijaj po kolei jajka, ucierając ciasto.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Za pomocą szprycy naładowanej ciastem wyciskaj ptysie bezpośrednio na blachę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35 minut.
  • Jabłka i seler dobrze umyj.
  • Obierz seler i jabłka i pokrój na kawałki. Włóż do garnka do parowania, uparuj kawałki jabłek wraz z selerem.
  • Uparowane wyłóż do miski, dodaj sproszkowany kminek, cynamon, cukier i śmietanę. Zmiksuj blenderem.
  • Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i dodaj do musu selerowo-jabłkowego.
  • Po wyjęciu z pieca ostudź ptysie, długim nożem zrób dziurkę i wstrzyknij mus dekorując kawałkami jabłek.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

tvnpix