zamknij

Ptysie selerowo-jabłkowe

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wytrawna wersja popularnych ciastek
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSPtysie z nadzieniem selerowo-jabłkowym

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1  seler
  • 5 jabłek
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
0
2

Sposób przygotowania:

  • Wlej do rondla wodę, dodaj masło i zagotuj.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypuj powoli, cały czas mieszając, przesianą mąkę wraz z proszkiem do wrzącej wody z masłem.
  • Nie przestawaj energicznie mieszać aż do czasu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Wówczas zdejmij z ognia, przestudź, mieszając, gdy się lekko schłodzi, wbijaj po kolei jajka, ucierając ciasto.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Za pomocą szprycy naładowanej ciastem wyciskaj ptysie bezpośrednio na blachę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35 minut.
  • Jabłka i seler dobrze umyj.
  • Obierz seler i jabłka i pokrój na kawałki. Włóż do garnka do parowania, uparuj kawałki jabłek wraz z selerem.
  • Uparowane wyłóż do miski, dodaj sproszkowany kminek, cynamon, cukier i śmietanę. Zmiksuj blenderem.
  • Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i dodaj do musu selerowo-jabłkowego.
  • Po wyjęciu z pieca ostudź ptysie, długim nożem zrób dziurkę i wstrzyknij mus dekorując kawałkami jabłek.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix