zamknij

Ptysie selerowo-jabłkowe

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wytrawna wersja popularnych ciastek
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSPtysie z nadzieniem selerowo-jabłkowym

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1  seler
  • 5 jabłek
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
0
2

Sposób przygotowania:

  • Wlej do rondla wodę, dodaj masło i zagotuj.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypuj powoli, cały czas mieszając, przesianą mąkę wraz z proszkiem do wrzącej wody z masłem.
  • Nie przestawaj energicznie mieszać aż do czasu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Wówczas zdejmij z ognia, przestudź, mieszając, gdy się lekko schłodzi, wbijaj po kolei jajka, ucierając ciasto.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Za pomocą szprycy naładowanej ciastem wyciskaj ptysie bezpośrednio na blachę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 35 minut.
  • Jabłka i seler dobrze umyj.
  • Obierz seler i jabłka i pokrój na kawałki. Włóż do garnka do parowania, uparuj kawałki jabłek wraz z selerem.
  • Uparowane wyłóż do miski, dodaj sproszkowany kminek, cynamon, cukier i śmietanę. Zmiksuj blenderem.
  • Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i dodaj do musu selerowo-jabłkowego.
  • Po wyjęciu z pieca ostudź ptysie, długim nożem zrób dziurkę i wstrzyknij mus dekorując kawałkami jabłek.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 63

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

tvnpix