zamknij

Ptysie w karmelu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rozkosz dla podniebienia
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Dagmara Kulesza zpiekarnika.plPtysie w karmelu

Składniki

  •  skłdniki na ciasta:
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki (niepełna szklanka)
  • 4 jajka
  •  składniki kremu:
  • 1/2 l litra śmietanki 36%
  • 1 gorzka czekolada
  • 2-3 łyżki cukru
  •  karmel:
  • 300 g cukru
  • 50 ml wody
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Mleko, wodę, masło, sól i cukier podgrzej na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć zdejmij z ognia, natychmiast wsyp mąkę i energicznie mieszaj całość drewnianą łyżką, aż ciasto nabierze gładkości, ale nie dłużej niż 1 minutę.
  • Przełóż do miski, lekko ostudź, a następnie wbij po jednym jajku znów energicznie mieszając. Możesz to robić drewnianą łyżkę, ja jednak wolę na tym etapie posiłkować się zwykłym ręcznym mikserem. Gotowe ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące.
  • Nagrzej piekarnik do 180°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie formuj na nim okrągłe ciasteczka o średnicy 2-3 cm. Ważne, żeby pomiędzy ciasteczkami zostawić kilka centymetrów odstępu, ponieważ mocno urosną.
  • Piecz przez około 25 minut. Ja piekłam swoje ptysie w termoobiegu w temperaturze 170°C, w moim piekarniku ptysie lepiej rosną z nawiewem.
  • Masa: Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Ostudź.
  • Śmietankę mocno schłódź, a następnie dodaj do niej cukier i ubij na sztywno.
  • Do chłodnej czekolady dodaj stopniowo śmietankę i mieszaj całość. Ważne, żeby czekolada i śmietanka miały podobną temperaturę. Nie wlewajcie też rozpuszczonej czekolady do śmietany - może się nie wymieszać.
  • Do rondla z grubym dnem wlej wodę, wsyp cukier i powoli doprowadź do wrzenia. Na powierzchni będzie się gromadziła piana, którą należy usuwać. Warto w trakcie robienia karmelu posmarować brzegi garnka, tuż nad powierzchnią karmelu zimną wodą.
  • Gdy cukier zaczyna zmieniać kolor lekko zmniejsz grzanie i gotuj powoli do momentu uzyskania jasnobrązowego koloru.
  • Dno rondla natychmiast włóż do zimnej wody, żeby przerwać proces karmelizowana. Karmel należy szybko wykorzystać, bo błyskawicznie twardnieje. Warto więc mieć pod ręką przygotowane ptysie, które jak najszybciej zanurzamy górną częścią w karmelu i odkładamy na bok. Gorący karmel może poparzyć, należy więc być bardzo ostrożnym.
  • Ptysie w karmelowych płaszczykach odstaw do zastygnięcia i dopiero wtedy nadziej masą. Nie przekrawaj ich tylko nadziewaj od spodu albo z boku dekoratorem do ciast z długą, wąską końcówką.
  • Podaj.
  • Ciasto ptysiowe najlepsze jest w dniu jego stworzenia, ale ptysie w karmelu smakują całkiem fajnie również następnego dnia. Co prawda ciasto nabiera wilgoci, ale warstwa karmelowa jest cały czas przyjemnie krucha.

Autor: Dagmara Kulesza, autorka bloga zpiekarnika.pl.

Zapraszamy na zimową edycję "Warszawskiego smaku"! Zobacz jak było w poprzednich edycjach!

"Warszawski smak" - edycja zimowa
Autor: "Warszawski Smak" "Warszawski smak" - edycja zimowa

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

tvnpix