zamknij

Ptysie z grzybami i bekonem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
z serem kozim
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPtysie z grzybami i bekonem

Składniki

  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 25 g orzeszków pinii
  • 1 łyżka oliwa do smażenia
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 dynia piżmowa
  • odrobina pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 1 mieszanka sałat
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g kostki ser kozi miekki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g bekonu wędzonego
  • 1 duży por (biała część)
  • 200 g świeżych grzybów
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • 50 g  masła
  • 100 g wody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ptysie:
  • Wodę z masłem rozgrzej w rondelku, następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż do dokładnego złączenia składników. Dodaj suszony tymianek, rozmaryn sól i pieprz. Przełóż do miski i kolejno dodawaj jajka i ucieraj na gładka masę.
  • Taką masą wypełnij rękaw cukierniczy i uformuj placki o średnicy nie większej niż 5 cm na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż się zarumienią, następnie piecz przez około 5 minut w temperaturze 140 stopni na tak zwane wysuszanie.
  • Sałatka:
    Na blaszce ułóż obraną i pokrojoną w kostki dynię piżmową, posyp solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz skrop porządnie oliwa. Po upieczeniu ptysiów wstaw na około 40 minut do pieca nagrzanego do 190C.
  • Farsz grzybowy
    Na patelni podgrzej odrobinę oliwy z łyżką masła. Dodaj pocięty w paseczki bekon, smaż około 2 minut. Dodaj drobno posiekany por i podsmaż przez około 10 minut, dodaj grzyby i smaż kolejne 5-7 minut. Posól i popieprz dokładnie.
    Ptysie rozkrój, tak by powstała nam sakiewka do farszu. Tak przygotowane ptysie faszeruj wcześniej przygotowanym farszem i serem kozim. Następnie zamknij takiego ptysia pozostałą połówką i gotowe.
    Ptysie ułóż obok wcześniej przygotowanej sałatki z sałaty, pomidorków, ogórka, i dyni piżmowej posypanej prażonymi orzeszkami pinii.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix