zamknij

Ptysie z grzybami i bekonem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
z serem kozim
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: DDTVN/East NewsPtysie z grzybami i bekonem

Składniki

  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 25 g orzeszków pinii
  • 1 łyżka oliwa do smażenia
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 dynia piżmowa
  • odrobina pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 1 mieszanka sałat
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g kostki ser kozi miekki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g bekonu wędzonego
  • 1 duży por (biała część)
  • 200 g świeżych grzybów
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • 50 g  masła
  • 100 g wody
0
1

Sposób przygotowania:

  • Ptysie:
  • Wodę z masłem rozgrzej w rondelku, następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż do dokładnego złączenia składników. Dodaj suszony tymianek, rozmaryn sól i pieprz. Przełóż do miski i kolejno dodawaj jajka i ucieraj na gładka masę.
  • Taką masą wypełnij rękaw cukierniczy i uformuj placki o średnicy nie większej niż 5 cm na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż się zarumienią, następnie piecz przez około 5 minut w temperaturze 140 stopni na tak zwane wysuszanie.
  • Sałatka:
    Na blaszce ułóż obraną i pokrojoną w kostki dynię piżmową, posyp solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz skrop porządnie oliwa. Po upieczeniu ptysiów wstaw na około 40 minut do pieca nagrzanego do 190C.
  • Farsz grzybowy
    Na patelni podgrzej odrobinę oliwy z łyżką masła. Dodaj pocięty w paseczki bekon, smaż około 2 minut. Dodaj drobno posiekany por i podsmaż przez około 10 minut, dodaj grzyby i smaż kolejne 5-7 minut. Posól i popieprz dokładnie.
    Ptysie rozkrój, tak by powstała nam sakiewka do farszu. Tak przygotowane ptysie faszeruj wcześniej przygotowanym farszem i serem kozim. Następnie zamknij takiego ptysia pozostałą połówką i gotowe.
    Ptysie ułóż obok wcześniej przygotowanej sałatki z sałaty, pomidorków, ogórka, i dyni piżmowej posypanej prażonymi orzeszkami pinii.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix