Ptysie z grzybami i bekonem
Przepis
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcjiz serem kozim
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 25 g orzeszków pinii
- 1 łyżka oliwa do smażenia
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 dynia piżmowa
- odrobina pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek
- 1 mieszanka sałat
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 100 g mąki pszennej
- 100 g kostki ser kozi miekki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g bekonu wędzonego
- 1 duży por (biała część)
- 200 g świeżych grzybów
- sól i pieprz do smaku
- 3 jajka
- 50 g masła
- 100 g wody
0
1
Sposób przygotowania:
- Ptysie:
- Wodę z masłem rozgrzej w rondelku, następnie dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż do dokładnego złączenia składników. Dodaj suszony tymianek, rozmaryn sól i pieprz. Przełóż do miski i kolejno dodawaj jajka i ucieraj na gładka masę.
- Taką masą wypełnij rękaw cukierniczy i uformuj placki o średnicy nie większej niż 5 cm na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż się zarumienią, następnie piecz przez około 5 minut w temperaturze 140 stopni na tak zwane wysuszanie.
- Sałatka:
Na blaszce ułóż obraną i pokrojoną w kostki dynię piżmową, posyp solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz skrop porządnie oliwa. Po upieczeniu ptysiów wstaw na około 40 minut do pieca nagrzanego do 190C. - Farsz grzybowy
Na patelni podgrzej odrobinę oliwy z łyżką masła. Dodaj pocięty w paseczki bekon, smaż około 2 minut. Dodaj drobno posiekany por i podsmaż przez około 10 minut, dodaj grzyby i smaż kolejne 5-7 minut. Posól i popieprz dokładnie.
Ptysie rozkrój, tak by powstała nam sakiewka do farszu. Tak przygotowane ptysie faszeruj wcześniej przygotowanym farszem i serem kozim. Następnie zamknij takiego ptysia pozostałą połówką i gotowe.
Ptysie ułóż obok wcześniej przygotowanej sałatki z sałaty, pomidorków, ogórka, i dyni piżmowej posypanej prażonymi orzeszkami pinii.
Przepis z "Dzień dobry TVN".
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.