zamknij

Ptysie z serkiem ziołowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Dla dzieci
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: East News/Dzień Dobry TVNPtysie z serkiem ziołowym

Składniki

  •  Ptysie:
  • 4 jajka
  • 160 g mąki
  • 120 g masła
  • 250 ml wody
  •  Serek ziołowy:
  •  świeże zioła
  •  ulubiony serek
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Serek mieszaj z ziołami, dopraw solą i odrobiną pieprzu.
  • Gdy ptysie wystygną, pokrój je na pół i smaruj serkiem.
  • Rozpuść masło we wrzącej wodzie, powoli dodaj mąkę cały czas mieszając ok. 4-5 min., aż masa stanie się jednolita i będzie odchodzić od garnka.
  • Dodaj po jednym jajku ciągle mieszając, następne jajko dodaj, gdy całkowicie wchłonie się poprzednie. Mieszaj aż ciasto będzie gładkie.
  • Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki nałóż ciasto na pergamin, mniej więcej wielkości 1/2 piłeczki pingpongowej.
  • Piecz w 180 st. C przez 20 min.

Przepisy z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor przepisu: Jerzy Nogal.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

tvnpix