Pudding z bagietki
Przepis
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji

Składniki
- 1 duża bagietka
- 50 g masła
- 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 300 ml śmietany 30%
- 300 ml mleka
- 50 g mocnego alkoholu
Sposób przygotowania:
- Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Bagietkę pokrój w cienkie plastry, każdy posmaruj masłem i ułóż w formie „na zakładkę”. Wierzch posyp rodzynkami.
- W dużej misce ubij żółtka z jajkami i 3 łyżkami cukru na gładką kremową masę. Dodaj śmietanę, mleko i alkohol, dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Otrzymaną mieszanką polej pokrojone bagietki
- Palcami dociśnij całość i odstaw na 20 min, aby bagietka wchłonęła płyn. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Wierzch puddingu posyp pozostałym cukrem, wstaw do piekarnika, piecz 40-50 min. Przed podaniem odstaw, aby lekko przestygło
- Możesz podawać z ciepłą konfiturą morelową
Komentarze (7)
Ja robie z chałką i jest pyszne
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Niienawidzę tego przepisu. Poprostu nienawidzę. Jest brzydki,a po upieczeniu śmierdzi mokrym bobrem. Albo wargą łosia. Ochyda! Nie polecam ! Kasia
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
nie wiem skąd wiesz jak śmierdzi warga łosia, ale widocznie coś źle robisz skoro śmierdzi, bo ja robiłam już kilkanaście razy i ani razu nie śmierdział tylko przepięknie pachniał. pychotka
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
MYŚLĘ ŻE INTERERSUJĄCY POMYSŁ ALE ZASTANAWIAM SIĘ CZY NIE LEPSZA BEDZIE CHAŁKA????????
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
nie , chałka to zły pomysł ; /
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Chałka smaczniejsza. Czemu nie może być?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
chałka chyba będzie za słodka, to i tak już jest bardzo słodkie.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie