zamknij

Pulpety po meksykańsku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Nie lubisz mdłych pulpetów? To coś dla ciebie!
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
pulpety po meksykańsku

Składniki

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki  sproszkowanego chilli
  • 1/2 łyżeczki  sproszkowanego kminku
  • do smaku sól i pieprz
0
16

Sposób przygotowania:

  • Mielone mięso dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj kulkę. Każą obtocz w mące i obsmaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij pulpety i przełóż w ciepłe miejsce. Pozostały po smażeniu tłuszcz przełóż do rondla.
  • Usmaż na nim pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodaj obsmażone pulpety, koncentrat pomidorowy, chili i kminek. Podlej bulionem. Duś ok. 20 min. Pod koniec duszenia dodaj kukurydzę. Pulpety podawaj z sosem, w którym się dusiły.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyglądają bardzo smacznie,ja dodam jeszcze moją ulubioną fasolkę z chilii z Lidla i to będzie danie na ostro :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobilam te danie i wyszlo pyszne, Polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          aaliyah

          uwielbiam kuchnię meksykańska

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              To "przekonanie"dotyczy wszystkich potraw nie tylko meksykańskich :-) dotyczy to nawet naszych dań regionalnych np żurek na 1000 sposobów ...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Zrobilam dzisiaj na obiad. Wyszlo pysznie.... :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ciekawe skąd przekonanie, że wystarczy do czegoś dodać kukurydzę lub fasolę i chilli, a potrawa zaraz staje się meksykańska :D No i czemu kminek?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          wygląda apetycznie trzeba spróbować.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Puszyste ego Przepis 14

                              Puszyste ego

                              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                              Pudding z bagietki Przepis 17

                              Pudding z bagietki

                              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                              Włoska potrawa w polskim wydaniu

                              Bruschetta z fasolą
                              Przepis 12

                              Bruschetta z fasolą

                              Specjalność Włochów na przystawkę

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                              Efektowne i proste danie

                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                              Kotlety mielone na ostro

                              Nowa wersja znanego dania

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                              Przepis 22

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                              Podany na delikatnym puree

                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                              Deser z mrożonych truskawek

                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                              tvnpix