zamknij

Pulpety po meksykańsku

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Nie lubisz mdłych pulpetów? To coś dla ciebie!
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
pulpety po meksykańsku

Składniki

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki  sproszkowanego chilli
  • 1/2 łyżeczki  sproszkowanego kminku
  • do smaku sól i pieprz
0
16

Sposób przygotowania:

  • Mielone mięso dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Podziel na 10 równych części. Z każdej części uformuj kulkę. Każą obtocz w mące i obsmaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij pulpety i przełóż w ciepłe miejsce. Pozostały po smażeniu tłuszcz przełóż do rondla.
  • Usmaż na nim pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodaj obsmażone pulpety, koncentrat pomidorowy, chili i kminek. Podlej bulionem. Duś ok. 20 min. Pod koniec duszenia dodaj kukurydzę. Pulpety podawaj z sosem, w którym się dusiły.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wyglądają bardzo smacznie,ja dodam jeszcze moją ulubioną fasolkę z chilii z Lidla i to będzie danie na ostro :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobilam te danie i wyszlo pyszne, Polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          aaliyah

          uwielbiam kuchnię meksykańska

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              To "przekonanie"dotyczy wszystkich potraw nie tylko meksykańskich :-) dotyczy to nawet naszych dań regionalnych np żurek na 1000 sposobów ...

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Zrobilam dzisiaj na obiad. Wyszlo pysznie.... :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ciekawe skąd przekonanie, że wystarczy do czegoś dodać kukurydzę lub fasolę i chilli, a potrawa zaraz staje się meksykańska :D No i czemu kminek?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          wygląda apetycznie trzeba spróbować.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy

                              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                              Przepis 66

                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                              Orzechowy gangster z Bronxu

                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                              Przepis 22

                              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                              Klasyka na twoim stole

                              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                              Burgery z musztardą i boczkiem

                              W klimacie amerykańskiego baru

                              Przysmak młodości Przepis 137

                              Przysmak młodości

                              Kanapka idealna!

                              Champion cyklistów Przepis 16

                              Champion cyklistów

                              Niebanalna szarlotka

                              tvnpix