zamknij

Pulpety rybno-ziemniaczane z sosem pietruszkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dorsz zamknięty w smacznej kulce
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Pulpety rybno-ziemniaczane z sosem pietruszkowym

Składniki

  • 0,3 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 szalotki
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  •  olej roślinny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 150 ml śmietany
  • 1 cytryna
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonym wrzątku.
  • Następnie odcedź i utrzyj z dwiema łyżkami masła na gładkie puree.
  • Zmiel dorsza w maszynce do mielenia i wymieszaj z ziemniakami.
  • Namocz kajzerkę w mleku a następnie porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z ziemniakami i rybą.
  • Obierz szalotki i posiekaj drobno. Dodaj do reszty składników.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj doprawiając solą i pieprzem.
  • Dodaj jajko.
  • Wysyp mąkę, bułkę tartą na oddzielne talerze.
  • Na kolejnym rozetrzyj pozostałe jajka.
  • Formuj z rybnego farszu okrągłe pulpety i obtaczaj je kolejno w jajku, mące, jajku i bułce tartej.
  • Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż pulpety ze wszystkich stron przez ok. 7 minut.
  • W międzyczasie obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Rozpuść pozostałe masło na patelni i wrzuć na nią pietruszkę.
  • Smaż 5 minut często mieszając. Dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
  • Następnie dodaj śmietanę i smaż jeszcze 2 minuty.
  • Dodaj natkę, zmieszaj i zdejmij z ognia.
  • Usmażone pulpety podawaj z dodatkiem sosu pietruszkowego oraz z cząstkami cytryny.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo smaczne danie, proste w wykonaniu, pyszny sos pietruszkowy-czosnkowy, cytrynka dopełnia smak. Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      tvnpix