zamknij

Pulpety rybno-ziemniaczane z sosem pietruszkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dorsz zamknięty w smacznej kulce
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Pulpety rybno-ziemniaczane z sosem pietruszkowym

Składniki

  • 0,3 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 szalotki
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  •  olej roślinny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 150 ml śmietany
  • 1 cytryna
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonym wrzątku.
  • Następnie odcedź i utrzyj z dwiema łyżkami masła na gładkie puree.
  • Zmiel dorsza w maszynce do mielenia i wymieszaj z ziemniakami.
  • Namocz kajzerkę w mleku a następnie porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z ziemniakami i rybą.
  • Obierz szalotki i posiekaj drobno. Dodaj do reszty składników.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj doprawiając solą i pieprzem.
  • Dodaj jajko.
  • Wysyp mąkę, bułkę tartą na oddzielne talerze.
  • Na kolejnym rozetrzyj pozostałe jajka.
  • Formuj z rybnego farszu okrągłe pulpety i obtaczaj je kolejno w jajku, mące, jajku i bułce tartej.
  • Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż pulpety ze wszystkich stron przez ok. 7 minut.
  • W międzyczasie obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Rozpuść pozostałe masło na patelni i wrzuć na nią pietruszkę.
  • Smaż 5 minut często mieszając. Dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
  • Następnie dodaj śmietanę i smaż jeszcze 2 minuty.
  • Dodaj natkę, zmieszaj i zdejmij z ognia.
  • Usmażone pulpety podawaj z dodatkiem sosu pietruszkowego oraz z cząstkami cytryny.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo smaczne danie, proste w wykonaniu, pyszny sos pietruszkowy-czosnkowy, cytrynka dopełnia smak. Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      tvnpix