zamknij

Pulpety rybno-ziemniaczane z sosem pietruszkowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Dorsz zamknięty w smacznej kulce
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Pulpety rybno-ziemniaczane z sosem pietruszkowym

Składniki

  • 0,3 kg ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 szalotki
  •  sól morska
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  •  olej roślinny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 150 ml śmietany
  • 1 cytryna
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonym wrzątku.
  • Następnie odcedź i utrzyj z dwiema łyżkami masła na gładkie puree.
  • Zmiel dorsza w maszynce do mielenia i wymieszaj z ziemniakami.
  • Namocz kajzerkę w mleku a następnie porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z ziemniakami i rybą.
  • Obierz szalotki i posiekaj drobno. Dodaj do reszty składników.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj doprawiając solą i pieprzem.
  • Dodaj jajko.
  • Wysyp mąkę, bułkę tartą na oddzielne talerze.
  • Na kolejnym rozetrzyj pozostałe jajka.
  • Formuj z rybnego farszu okrągłe pulpety i obtaczaj je kolejno w jajku, mące, jajku i bułce tartej.
  • Rozgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż pulpety ze wszystkich stron przez ok. 7 minut.
  • W międzyczasie obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Rozpuść pozostałe masło na patelni i wrzuć na nią pietruszkę.
  • Smaż 5 minut często mieszając. Dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
  • Następnie dodaj śmietanę i smaż jeszcze 2 minuty.
  • Dodaj natkę, zmieszaj i zdejmij z ognia.
  • Usmażone pulpety podawaj z dodatkiem sosu pietruszkowego oraz z cząstkami cytryny.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo smaczne danie, proste w wykonaniu, pyszny sos pietruszkowy-czosnkowy, cytrynka dopełnia smak. Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix