zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pyszne empanadas prosto z pieca

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: okolicepalnika.blox.plPyszne empanadas prosto z pieca

Składniki

  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka pesto bazyliowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki kuminu
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej wędzonej papryki
  • 500 g mąki
  • 1 duża cebula
  • 100 g chorizo
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • odrobina soli
  • 6 jogurtu naturalnego
  • 30g świeżych drożdży
  • 250 masła Lurpak
0
4

Sposób przygotowania:

  • Gotowanie musimy zacząć od przygotowania farszu. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy mięso mielone, następnie dodajemy do niego pokrojone w kostkę chorizo. Gdyby wytopiło nam się bardzo dużo tłuszczu nie miejmy skrupułów przed odlaniem go (tłuszcz z chorizo świetnie zaromatyzuje niektóre dania).
  • Do mięsa dodajemy następnie pokrojoną w niewielką kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, a w następnej kolejności także posiekane chilli ( bez pestek, o ile nie chcemy piekielnie ostrego farszu) Jest to także dobry moment by dodać pozostałe przyprawy i pozwolić im się chwilkę podsmażyć, tak by w pełni uwolniły swój aromat.
  • Następnie deglasujemy patelnię winem i czekamy aż alkohol i większość płynu odparują, wtedy też dodajemy pastę pomidorową. Ważne, aby nasz farsz był bardzo gęsty i nie wypływał z pierożków. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W większości tradycyjnych przepisów nie używa się drożdży, jednak w tej wersji jest ono znacznie delikatniejsze i bardziej puszyste. Rzeczone drożdże ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie dodajemy przesianą mąkę, posiekane, miękkie masło oraz żółtka i sól. Szybko wyrabiamy tak aby otrzymać gładką i sprężystą masę, przypominającą kruche ciasto.
  • Gdyby ciasto było za suche możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki, owinięte folią spożywczą. Po tym czasie rozwałkowujemy je dosyć cienko, tak by miało grubość ok 3 mm. Następnie postępujemy jak przy klasycznych pierogach - wycinamy z ciasta kółka, na ich środek wykładamy trochę farszu, a na sam koniec sklejamy brzegi. robimy tak aż do skończenia ciasta (lub farszu ;) Empanady, posmarowane wcześniej rozmąconym jajkiem, pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą rumiane czyli ok. 20 minut. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 30 średniej wielkości pierożków. Warto zrobić ich większą ilość i np. zamrozić po upieczeniu. Podaję je z prostym dipem zrobionym z jogurtu pesto i soku cytrynowego. Smacznego!

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

W Łodzi są empanadas! Poszukajcie na FB

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      potrzeba 3 żółtek

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ann_bar
          ann_bar

          na liście składników nie ma żółtek wiec ile ich potrzeba do ciasta?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Śledzie Kasi Klich
              Przepis 34

              Śledzie Kasi Klich

              Śledź o korzennym posmaku

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Carpaccio z buraków Kasi Klich
              Przepis 66

              Carpaccio z buraków Kasi Klich

              Wytworna wersja pospolitego warzywa

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Zupa tajska Kasi Klich
              Przepis 14

              Zupa tajska Kasi Klich

              Ogień w gardle!

              tvnpix