zamknij

Quesadillas z grzybami leśnymi i chorizo

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 1 Ilość porcji
Ze świeżą kolendrą
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Autor: fot. E. ŁopateckaQuesadillas z grzybami leśnymi i chorizo

Składniki

  • 2 sztuki tortilli pszennej (20-25 cm)
  • 50 g podrzybków świeżych lub mrożonych
  • 60 g kiełbasy chorizo
  • ok. 100 g sera mozarella lub innego miękkiego sera
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
  • 1 łyżka śmietany 18%
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzaną patelnię połóż pokrojoną w plasterki chorizo.
  • Gdy tłuszcz z chorizo się wytopi, dodaj pokrojone w kostkę podgrzybki, cebulkę i czosnek (cienkie plasterki). Smaż jeszcze przez 3-4 min.
  • Dodaj posiekaną świeżą kolendrę, sól i świeżo mielony pieprz.
  • Gotowy farsz wyłóż na tortillę pszenną, dodaj kawałki (plasterki) ugotowanych ziemniaków i zasyp tartym serem (może być mozarella).
  • Smaż na teflonowej patelni na masełku i na średnim ogniu, aż tortilla się zrumieni i ser rozpuści, przykryj patelnię talerzem i przytrzymując ręką odwróć do góry spodem.
  • Na patelnię ponownie połóż trochę masła, zsuń z talerza tortillę nie przesmażoną stroną i zmniejszając jeszcze ogień, smaż do zrumienienia się drugiej strony.
  • Gotowe quesadillas pokrój na osiem części i podaj z kwaśną śmietaną.

*chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbaska. Jeżeli nie uda się jej dostać w żadnym sklepie w twoim mieście, użyj salami.

Przepis z restauracji Blue Cactus, Warszawa - ul. Zajączkowska 11.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 173

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix