zamknij

Quesadillas z grzybami leśnymi i chorizo

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 1 Ilość porcji
Ze świeżą kolendrą
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: fot. E. ŁopateckaQuesadillas z grzybami leśnymi i chorizo

Składniki

  • 2 sztuki tortilli pszennej (20-25 cm)
  • 50 g podrzybków świeżych lub mrożonych
  • 60 g kiełbasy chorizo
  • ok. 100 g sera mozarella lub innego miękkiego sera
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
  • 1 łyżka śmietany 18%
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzaną patelnię połóż pokrojoną w plasterki chorizo.
  • Gdy tłuszcz z chorizo się wytopi, dodaj pokrojone w kostkę podgrzybki, cebulkę i czosnek (cienkie plasterki). Smaż jeszcze przez 3-4 min.
  • Dodaj posiekaną świeżą kolendrę, sól i świeżo mielony pieprz.
  • Gotowy farsz wyłóż na tortillę pszenną, dodaj kawałki (plasterki) ugotowanych ziemniaków i zasyp tartym serem (może być mozarella).
  • Smaż na teflonowej patelni na masełku i na średnim ogniu, aż tortilla się zrumieni i ser rozpuści, przykryj patelnię talerzem i przytrzymując ręką odwróć do góry spodem.
  • Na patelnię ponownie połóż trochę masła, zsuń z talerza tortillę nie przesmażoną stroną i zmniejszając jeszcze ogień, smaż do zrumienienia się drugiej strony.
  • Gotowe quesadillas pokrój na osiem części i podaj z kwaśną śmietaną.

*chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbaska. Jeżeli nie uda się jej dostać w żadnym sklepie w twoim mieście, użyj salami.

Przepis z restauracji Blue Cactus, Warszawa - ul. Zajączkowska 11.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix